Doorgaan naar hoofdcontent

Australisch cold caseteam vraagt publiek vrijwillig DNA te uploaden bij genetische databanken om te helpen bij 40 jaar oude moordzaak.

Het succes van de inzet van forensische technieken op de gebieden van digi en DNA breidt zich snel uit. Ook in Queensland in Australië worden de eerste grote stappen gezet om de technieken in te zetten bij de aanpak van cold cases en vermiste personen. De politie hoopt dat het nieuwe DNA-onderzoeksinstrument kan leiden tot een doorbraak in een 40-jarige Gold Coast cold case-moord. De 57-jarige Owen Edward "Eddie" Crabbe werd in 1982 dood aangetroffen in zijn kamer in de Beachcomber-appartementen. Zijn moordenaar is nooit geïdentificeerd. De politie heeft nu DNA gebruikt dat is verkregen uit bloedmonsters ter plaatse om een ​​beeld te krijgen van hoe het gezicht van zijn moordenaar eruit zou kunnen zien - de eerste keer dat "onderzoeksgenetische genealogie" ooit is gebruikt in Queensland. 

Cold caserechercheur Tara Kentwell deed een beroep op het publiek om de mysterieuze man te vinden, met een beloning van $ 500.000 - en vrijwaring van vervolging - aangeboden aan iedereen met informatie die kan leiden tot zijn aanhouding en veroordeling. Een volledig DNA-profiel van de mannelijke persoon is gegenereerd uit het bloed, maar komt op dit moment niet overeen met een persoon die is geregistreerd in nationale of internationale wetshandhavings- of genetische genealogische DNA-databases. 

Het slachtoffer werd openlijk homo toen zijn zoon Tracey 1 jaar oud was en hij in 1969 van zijn vrouw scheidde. In het weekend dat hij stierf, in mei 1982, was hij vanuit zijn huis naar de Gold Coast gereisd voor een weekendje feesten in nachtclubs. Voordat hij vertrok, vertelde hij vrienden dat een andere vriend genaamd "Michael" tijdens de reis bij hem zou blijven. Op vrijdag werd waargenomen dat hij het hotel verliet in het gezelschap van een man van ongeveer 20 jaar oud. De politie maakte in het kader van het onderzoek een schets van die man. Zondagochtend vroeg werd het slachtoffer waargenomen bij het verlaten van een nachtclub en de politie denkt dat hij zijn aanvaller kort daarna ontmoette. Het is duidelijk dat zijn moordenaar tijdens de aanval ernstig gewond raakte, waardoor er een grote hoeveelheid bloed op de plaats delict achterbleef. Het hotelpersoneel vond de volgende dag het lichaam van het slachtoffer. Zijn jas, een groot geldbedrag en zijn autosleutels werden niet teruggevonden in de hotelkamer.

Onderzoekers hebben ook de DNA-monsters van de plaats delict geüpload naar politiedatabases, waardoor een "genealogische boom" van 15.000 "gelinkte" individuen is gegenereerd, maar hebben tot nu toe geen goede match kunnen vinden. Het onderzoeksteam deelde mee dat burgers vrijwillig hun eigen DNA-monster kunnen delen met de onderzoekers via DNA-diensten, Family Tree en Ged Match, om de politie te helpen een exacte match te vinden. De speciale oproep wordt gedaan omdat meer informatie nodig is uit de genetische databases, zodat nog meer mensen kunnen worden toegevoegd dan de 15.000 die er momenteel zijn. 





Populaire posts van deze blog

Kindervermissingen. Doodverklaard. Michelle Willard en anderen. Na 40 jaar toch gevonden.

Om eerst maar een voorbeeld te pakken. In 1985 verdwijnt de dan bijna 3 jaar oude Haagse peuter Michelle Willard spoorloos. Ze zou verkocht zijn, door haar vader nog wel. Vader Dick Willard heeft tegen zijn broer gezegd dat ze in goede handen is en in Spanje zou verblijven. Michelle zelf zou haar nieuwe identiteit zelf niet weten, zo verklaarde Dick. Hij zou haar onder een andere identiteit hebben verkocht. Vader Dick had alles zelf geregeld en Michelle zelf ook weggebracht. De exacte omstandigheden hoe Michelle is verdwenen is nooit bekend geworden. Vader Dick Willard wordt in 1991 vermoord en neemt vele geheimen mee zijn graf in. Michelle heeft nog familie en dat biedt theoretische gezien nog kansen. Zelfs na bijna 40 jaar. In Houston Texas verdween in 1981 een baby onder de naam 'Holly' onder bizarre omstandigheden. Haar beide ouders werden vermoord en de moordzaak is tot op heden nog niet opgelost. Maar het bijzondere is dat hun baby Holly niet op de plaats delict werd aang

UPDATE Cold case Germa van den Boom uit 1984.

UPDATE 21-04-2023 Op 20 oktober 2022 bracht de Peter R. de Vries Foundation de vermissingszaak van Germa van den Boom opnieuw onder de aandacht. Een beloning van een kwart miljoen euro werd uitgeloofd voor de tip die leidt naar de vondst van Germa. De deadline van zes maanden is voorbij en vanaf vandaag kan er geen aanspraak meer gemaakt worden op de beloning bij het aanbrengen van een nieuwe tip.  Het afgelopen half jaar zijn er rond de 275 tips binnengekomen bij de Foundation. Deze zijn allemaal zorgvuldig bekeken en (anoniem) doorgestuurd aan het cold caseteam van politie Eenheid Zeeland-West-Brabant. Het team is momenteel nog steeds bezig met de laatste tips uit te rechercheren. Het kwart miljoen euro blijft dan ook beschikbaar voor de gouden tip tot dat het cold caseteam alle tips die tot en met 20 april 2023 bij de Peter R. de Vries Foundation zijn binnengekomen heeft onderzocht. Wij verwachten dat we binnen enkele maanden bekend kunnen maken hoe dit onderzoek is afgerond.  Ondan

UPDATE: Hoge Raad doet uitspraak over onjuiste tekst bij beëdiging. Geen gevolgen zaak Nicky Verstappen.

Geen gevolgen voor opgeloste (lopende) cold casezaken. Het gebruik van een onjuiste tekst bij de beëdiging van een aantal raadsheren en raadsheren-plaatsvervanger in het gerechtshof ’s-Hertogenbosch leidt niet tot vernietiging van de uitspraken in de zaken die deze raadsheren (mee) hebben behandeld en beslist. Dat heeft de Hoge Raad vandaag geoordeeld n.a.v. twee vorderingen tot cassatie in het belang der wet; één in een strafzaak en één in een belastingzaak. Bekijk hier de uitspraak van de Hoge Raad ----------------------------------------- PG bij de Hoge Raad: het gebruik van een onjuiste tekst bij beëdigingen in het hof ‘s-Hertogenbosch hoeft niet te leiden tot vernietiging van uitspraken Conclusie PG Het gebruik van de onjuiste tekst bij de beëdigingen hoeft volgens de PG niet te leiden tot vernietiging van uitspraken in zaken die door deze raadsheren (mee) zijn behandeld en beslist. Dit legt hij in zijn vorderingen als volgt uit. Een beëdiging van een rechter of raadsheer heeft me