Cold cases en burgerparticipatie zijn maatschappelijk "hot". TNO komt met "Handboek burgerdetectives". Politieacademie met podcast.
TNO en de Politieacademie besteden aandacht aan het fenomeen "burgerparticipatie". TNO komt met een handboek en in de nieuwste uitzending van de Politieacademie wordt gesteld dat de inzet van burgers soms niet snel genoeg gebeurt of juist de politie voor nieuwe problemen stelt.
Opsporing is niet langer het exclusieve domein van de overheid. Iedereen die dat zou willen kan een bijdrage leveren. Maar hoe kunnen politie en burger(organisaties) samen onze veiligheid en rechtvaardigheid garanderen? En hoe worden wederzijdse verwachtingen in deze samenwerking waargemaakt? Het nieuwe TNO handboek ‘Eerste Hulp bij Opsporing – Handboek Burgerdetectives’ biedt hulp. Is er sprake van een overheid die burgers betrekt (burgerparticipatie) of van burgers die de overheid betrekken bij misstanden (overheidsparticipatie)? Steeds meer burgers en organisaties onderzoeken cold cases. Ook deze ontwikkeling is niet te stoppen en wordt aangejaagd doordat data en informatie via sociale media en apps eenvoudig toegankelijk zijn.
Het handboek biedt enkele antwoorden op vragen in het handboek die hulporganisaties kunnen gebruiken om burgerinitiatieven te begeleiden en te ondersteunen. Hierbij gelden de wettelijke regels en politie en het Openbaar Ministerie kunnen aangeven wat de grenzen zijn in de samenwerking met opsporende burgers en het gebruik van informatie die van burgers afkomstig is. In het handboek komen 24 onderzoeksmethodieken aan bod. Deze zijn vanuit de opsporingspraktijk van de politie vertaald naar de praktijk van de burgerrechercheur. De toelichtingen op de methodieken worden gegeven aan de hand van een voorbeeldmisdrijf.
Bekijk het persbericht om het Handboek te downloaden
Beluister de podcaste van de Politieacademie over burgerparticipatie