Cold caseteam politie Braunschweig werkt aan 60 cold casezaken vanaf 1945. Doel is duidelijkheid voor de nabestaanden, ook in hele oude zaken.
De Duitse justitie en politie zijn ook sinds een aantal jaar voortvarend aan de slag gegaan met het inrichten van cold caseteams. Geen voorziening zoals in Nederland of onduidelijkheid welke zaken vanaf welk jaar, maar teams met vrijgemaakte cold caserechercheurs en met een duidelijke tijdslijn van cold cases na 1945. Zo hoopt het cold caseteam van de politie Braunschweig in Duitsland op nieuwe aanwijzingen in een moordzaak die 45 jaar geleden heeft plaatsgevonden. Dit is niet eens de oudste zaak die men in onderzoek heeft. Het cold caseteam heeft sinds haar oprichting al enkele zaken op kunnen lossen. Het huidige nieuwe onderzoek roept nog steeds veel vragen op. De zaak betreft die van Heike Wiatrowski, waarbij haar ouders haar thuis dood aantroffen in 1977. De politie heeft tot op heden geen verdachte kunnen lokaliseren en start daarom een grootschalig bewonersonderzoek. Heike Wiatrowski was twaalf jaar oud op het moment van het misdrijf en zat in de zesde klas.
Op 18 februari 1977 komt ze thuis van school terwijl haar ouders nog weg zijn. Ze is enig kind en daarom gewend om 's middags alleen thuis te zijn. Als haar ouders terugkomen, worden ze achterdochtig. De deur is eigenlijk altijd op slot, behalve deze dag. Ze vinden het lichaam van hun dochter onder het bloed in de woonkamer. Volgens de politie is het slachtoffertje overleden als gevolg van massale steekwonden. Er zijn getuigenissen van een buurjongen die beweert destijds geschreeuw en deuren te hebben gehoord. Een man zou hebben geroepen: "Ik stop nu".
Tot nu toe heeft de politie van Braunschweig geen daders kunnen vinden en ook het motief voor de misdaad is onduidelijk. "We gaan ervan uit dat de dader uit de persoonlijke omgeving van het slachtoffer kwam", zegt Uwe Lietzau, hoofd van de recherche in Braunschweig. Hij rechtvaardigt zijn vermoeden door te zeggen dat Heike Wiatrowski de deur voor de dader opende en hem binnenliet. Onderzoeken waren echter tot op heden niet succesvol en de zaak werd een cold case. Later durfde de politie het opnieuw te proberen: in 1985 - zeven jaar na het misdrijf - hervatte de politie het onderzoek, maar wederom zonder succes.
Met de nieuwe interviews wil het cold caseteam de bewoners herinneren aan de misdaad en de gebeurtenissen van 45 jaar geleden. Daarnaast wil het team flyers uitdelen en zo zoveel mogelijk mensen uit de omgeving van het slachtoffer bereiken. "De gang van zaken en gesloten gemeenschap in het dorp doen vermoeden dat er getuigen moeten zijn", zegt recherchechef Lietzau. "Mensen die een 12-jarige vermoorden, gedragen zich anders", zegt hij. En dus hoopt het cold caseteam dat nieuwe getuigenissen kunnen helpen de zaak nauwkeuriger samen te stellen. Daarnaast wil het team onderzoekers de geografische omstandigheden ter plaatse nader bekijken. Dergelijke observaties, die opnieuw worden geclassificeerd, moeten ook helpen om de zaak op te lossen.
Sinds 2019 behandelt een speciaal onderzoeksteam van de politie van Braunschweig dergelijke speciale "cold cases". Zes politieagenten werken aan 60 zaken strafzaken die teruggaan tot 1945. Een aantal hiervan is al opgelost. De hervatting van de onderzoeken in een zaak uit Helmstedt leidde anderhalf jaar geleden zelfs tot een veroordeling. In een zaak zoals die van Heike Wiatrowski, proberen de onderzoekers niet alleen de dader te vinden. "Het gaat niet alleen om straf of geen straf. Een tweede aspect is belangrijk", zegt Lietzau, "namelijk duidelijkheid geven aan de nabestaanden van de slachtoffers."
Bekijk het persbericht
Bekijk het mediabericht