UPDATE: Ex-collega herkent verdachte. Ongezonde en obsessieve trekken. Ook onderzoek witwassen. Zedenzaak 2010.
UPDATE 25-04-2023 Mediakanaal Schie.nu bericht over de zaak. De hologram van de kelderboxverkrachter die door het Cold Case team van de politie Rotterdam is gemaakt, heeft geleid tot de aanhouding van de hoofdverdachte in de driedubbele zedenzaak. Een oud-collega heeft de naam van Schiedammer Marcel B. getipt bij de politie na het zien van de hologram, zo maakte het Openbaar Ministerie bekend tijdens de eerste pro-formazitting over de zaak. In een ultieme poging de dader van de verkrachtingen en aanranding in Vlaardingen en Schiedam te vinden, zette de politie afgelopen jaar een hologram in. Op de 3D animatie was de verdachte te zien zoals hij er tijdens de verkrachtingen in 2010 moet hebben uitgezien. Dat leidde uiteindelijk tot herkenning. Na de tip van de oud-collega is B. benaderd door de politie om DNA af te staan, waarna er een DNA-match uit het onderzoek kwam.
De 53-jarige Schiedammer zat sinds januari vast op verdenking van één verkrachting en twee aanrandingen van minderjaringen en witwassen. Het Openbaar Ministerie liet weten nu reden te zien om één van de aanrandingen alsnog te bestempelen als een verkrachting. Opvallend is het witwassen waar B. van wordt verdacht. Tijdens de huiszoeking in januari heeft de politie zo’n 116.650 euro in een kluis aangetroffen.
Tijdens de pro-formazitting werd het voorarrest van B. besproken. Daarin kwamen ook enkele details uit de zaak aan het licht. Zo zou B. tegen zijn minderjarige slachtoffer tijdens en na het misbruik in een kelderbox hebben gezegd: “als je meewerkt doe ik je geen pijn; dit is nooit gebeurd, tegen niemand zeggen, ik weet waar je woont.”
Een ander saillant detail was het gedragspatroon dat de Officier van Justitie kort aanstipte na onderzoek naar alle gegevensdragers van de verdachte. Volgens de officier was B. dagelijks bezig met seksuele zaken. “Het gedrag vertoonde ongezonde en obsessieve trekken.”
De advocaat van Marcel B. bepleitte dat de Schiedammer op vrije voeten kon worden gesteld tot de inhoudelijke behandeling. B. was nog nooit in aanraking gekomen met de politie. Daarnaast zou het leven in de gevangenis de 53-jarige verdachte zwaar vallen. De rechters gingen niet mee in die redenatie en besloten het voorarrest van B. te verlengen.
De verdachte, die glimlachend de rechtszaal betrad, kwam tijdens de zitting amper aan het woord. In de regel is dat ook gebruikelijk bij een pro-formazitting waarin het gaat over het voorarrest. De inhoudelijke behandeling laat voorlopig nog even op zich wachten. Het psychologisch onderzoek en het onderzoek naar de 116.650 euro moeten nog worden afgerond. Medio juli wordt er opnieuw gekeken naar de voorlopige hechtenis van B.
----------------------------------------------
UPDATE 16-01-2023 - Een 52-jarige man uit Schiedam is vanochtend aangehouden als verdachte van ernstig zedendelicten die in 2010 plaats vonden in Schiedam en Vlaardingen. De slachtoffers waren 13, 15 en bijna 16 jaar toen het gebeurde. Het coldcaseteam van de politie Rotterdam kwam in samenwerking met de afdeling Zeden de man op het spoor na inzet van een nieuwe beeldtechniek met een 3D weergave van de dader en een grootschalig DNA-onderzoek.
In december 2021 presenteerde de politie en het Openbaar Ministerie Rotterdam een nieuwe techniek in deze zaak. Op basis van een compositietekening die in 2010 van de verdachte was gemaakt, heeft het Expert Team Visualisatie en Reconstructie van de politie een driedimensionale weergave van de verdachte gemaakt. Dit is gedaan met nieuwe beeldtechnologie. Hierdoor leek hij ‘levensecht’. Via een holobox waarin de dader driedimensionaal op ware grootte, zelfs bewegend te zien was, werd de verdachte getoond aan het publiek. Er kwamen ruim driehonderd tips binnen bij het coldcaseteam. Een van die tips ging concreet over de verdachte. De rechercheurs hebben deze informatie samen met het Openbaar Ministerie verder onderzocht, wat ertoe leidde dat de verdachte in november 2022 geselecteerd werd voor het grootschalig DNA-onderzoek dat plaats vond onder tientallen mannen uit de omgeving van Vlaardingen en Schiedam.
Onderzoeksleider Rene Bergwerff deed in november een oproep aan mensen om mee te werken aan het DNA-onderzoek. “Ik ben erg tevreden over de opkomst en deelname van de geselecteerde mannen aan het onderzoek. De afnames zijn goed verlopen. De verdachte heeft vrijwillig zijn DNA afgestaan. Onderzoekers van het Nederlands Forensisch Instituut hebben dit vervolgens vergeleken met DNA-sporen uit het onderzoek. Het DNA van de verdachte bleek overeen te komen met de gevonden sporen. We willen iedereen bedanken die heeft meegeholpen met dit onderzoek. De mensen die hun tips hebben doorgegeven en de mannen die vrijwillig mee hebben gewerkt aan ons onderzoek. Het heeft ertoe geleid dat we een verdachte hebben aangehouden. Zo geven we de slachtoffers het herstel waar ze zo lang op gewacht hebben en waar ze recht op hebben.’’
Bij de aanhouding van de verdachte is ook zijn woning doorzocht, en er is beslag gelegd op zijn auto. Officier van justitie Monique Luijpen legt uit waarom: “De auto van de verdachte is in beslag genomen ten behoeve van de slachtoffers, dat betekent dat het geld dat de verkoop van de auto oplevert, aan de slachtoffers zal toekomen. Uiteindelijk doen we deze onderzoeken namelijk voor de slachtoffers, zodat zij een ontzettend nare gebeurtenis die ze is overkomen weer deels kunnen afsluiten. Het was dan ook een heel bijzonder moment om de slachtoffers vanochtend te kunnen informeren over de aanhouding van de verdachte” De komende dagen vindt het verhoor van de 52-jarige man plaats. Later deze week is zijn voorgeleiding aan de rechter-commissaris.
--------------------------
Met een grootschalig DNA-onderzoek onder tientallen mannen uit de omgeving van Schiedam en Vlaardingen zet de politie een volgende stap in het onderzoek in een ernstige zedenzaak uit 2010. Zijn slachtoffers waren pas 13, 15 en bijna 16 jaar. Twee van hen werden onder bedreiging van een mes seksueel misbruikt. Een derde kon ontsnappen. Vanaf maandag 14 november start het coldcaseteam van de politie-eenheid Rotterdam met vrijwillige DNA-afnames, in de hoop om zo de identiteit van de dader alsnog te achterhalen.
In december 2021 presenteerde de politie een nieuwe aanpak in deze zaak. Op basis van een compositietekening die in 2010 van de verdachte was gemaakt, heeft het Expert Team Visualisatie en Reconstructie van de politie een driedimensionale weergave van de verdachte gemaakt. Dit is gedaan met nieuwe beeldtechnologie. Hierdoor lijkt hij ‘levensecht’. Via een holobox waarin de dader driedimensionaal op ware grootte, zelfs bewegend te zien was, werd de verdachte getoond aan het publiek. De holobox werd neergezet in winkelcentra in Schiedam en Vlaardingen en getoond bij de opsporingsprogramma's Bureau Rijnmond en Opsporing Verzocht. Een striptekenaar visualiseerde het verhaal nog in een andere vorm om zo een nog grotere doelgroep te bereiken.
De beelden van de verdachte zijn vervolgens massaal gedeeld door de media. De hulp van het publiek was overweldigend, er kwamen ruim driehonderd tips binnen over de mogelijke identiteit van de verdachte. Rechercheurs hebben de afgelopen maanden alle tips bestudeerd. Aan de hand van een aantal objectieve criteria, zoals woonplaats destijds, het signalement en de opvallende stem, zijn een tiental mannen geselecteerd. Vanaf komende maandag zullen de eerste veertig mannen van deze lijst benaderd worden met de vraag of ze vrijwillig hun DNA af willen staan voor het onderzoek. Deelname aan het onderzoek is niet verplicht, en de mannen die benaderd worden zijn ook geen verdachte. Het afgenomen DNA wordt na dit onderzoek vernietigd en niet opgenomen in een databank. DNA-deskundigen van het Nederlands Forensische Instituut (NFI) gaan het afgenomen DNA een-op-een vergelijken met het DNA dat de dader in 2010 achterliet.
Rene Bergwerff, leider van het coldcaseteam, kan zich voorstellen dat de mannen die benaderd worden vragen hebben over het onderzoek en de procedures: “Meewerken aan het dna-onderzoek is voor een goed doel: het vinden van de man die de ernstige zedenmisdrijven op zijn geweten heeft. De personen van wie namen zijn genoemd, kunnen natuurlijk nooit allemaal de dader zijn. Dan is dna een heel praktisch selectiemiddel.” De verwachting is dat de DNA-afnames en het onderzoeken van de sporen enkele maanden kan gaan duren.
Bekijk het mediabericht DNA verwantschapsonderzoek
Bekijk het mediabericht over hologram compositie
Bekijk het Opsporingsbericht
Bekijk achtergrondverhaal over Cold Caseteam Eenheid Rotterdam-Rijnmond