Doorgaan naar hoofdcontent

Nederlandse film "Honneponnetje" uit 1987/1988 speelt rol in cold case Belgie: Onopgeloste moord op journaliste Marielle Raedschelders.

Ondanks dat de zaak in België is verjaard en de Belgische justitie en politie geen actief onderzoek meer doen komt er wellicht nog een doorbraak in het onderzoek naar de moord op journaliste Mariëlle Raedschelders uit Maaseik in de nacht van 27 op 28 oktober 1987 in Brussel. Het slachtoffer werd ‘s nachts vlak bij haar appartement doodgestoken op straat. Inmiddels is de zaak een cold case geworden en is het moordonderzoek afgesloten zonder resultaat. Journalist Kurt Wertelaers van Bureau van Meerbeeck legt zich daar niet bij neer. Zijn onderzoeksbureau is een onderzoek gestart in samenwerking met de nabestaanden. Bureau Van Meerbeeck loste eerder al cold cases op. De nabestaanden wachten al inmiddels al 35 jaar op antwoorden. 

"In de film kon ik haar moeder zijn. Zij in een maagdelijk wit soort communiekleed, wij in chique lichtgekleurde zomerkledij, sierraden, handschoenen en een handtas. Indien mogelijk een bijpassende hoed. Dat waren de voorwaarden…” Het is een korte passage uit een van de laatste, misschien wel het allerlaatste, artikel dat journaliste Mariëlle -Marjel- Raedschelders schreef over de Belgisch-Nederlandse film ‘Honneponnetje’. Grote delen van die film werden opgenomen in 1987 in België, onder meer in de abdij van Bonne-Espérance in het Waalse dorpje Vellereille-les-Brayeux. Voor de filmopnames waren tientallen jonge en minder jonge figuranten nodig. Beginnend journaliste Marjel uit Maaseik volgde de filmploeg door het land heen en schreef er artikels over. En in de norbertijnenabdij was ze dus zelfs eventjes figurante. Soms verbleef Marjel dagen op de set, zoals in de laatste dagen voor haar dood. 

Het zijn lange dagen op en rond de filmset van Honneponnetje en het is al middernacht voorbij als Marjel Raedschelders thuiskomt in Brussel, op haar flat in de Voorlopige Bewindstraat. Uitslapen zit er niet in, want ’s ochtends wordt ze al vroeg verwacht op de filmset die voor de gelegenheid verhuisd is naar de Pachecolaan in hartje Brussel. De Vlaamse journaliste Mariëlle -Marjel- Raedschelders was tot enkele uren voor haar moord aanwezig op de filmset in en rond het Brusselse Hotel Metropole. Ze verliet op 27 oktober 1987 omstreeks 17.00 uur de filmset om thuis enkele telefoontjes te doen en ze beloofde ’s avonds terug te keren mét een fotograaf. Maar die vond ze niet en die avond -ergens tussen 21:00 uur en 22:00 uur wijzigden haar plannen. Een paar uur later werd Marjel doodgestoken op straat. Op het eerste gezicht lijkt de zoektocht naar een fotograaf op de laatste avond niéts met de opnames van de film ‘Honneponnetje’ te maken. Maar met wat dan wel? Wié kon zo’n impact op Marjel hebben gehad dat ze om 22:00 uur ’s avonds haar plannen wijzigde? Wie gaf haar die opdracht? De zoektocht gaat verder door Bureau van Meerbeeck. 

Weet of ken jij iemand die informatie heeft over de moord op Marjel? Of die op welke wijze of in welke rol dan ook betrokken is geweest bij de film "Honneponnetje"? Vul dan het tipformulier in. 

Bekijk de verhaallijn op de website Bureau van Meerbeeck
Bekijk het mediabericht
Bekijk filmarchief Honneponnetje



Populaire posts van deze blog

Kindervermissingen. Doodverklaard. Michelle Willard en anderen. Na 40 jaar toch gevonden.

Om eerst maar een voorbeeld te pakken. In 1985 verdwijnt de dan bijna 3 jaar oude Haagse peuter Michelle Willard spoorloos. Ze zou verkocht zijn, door haar vader nog wel. Vader Dick Willard heeft tegen zijn broer gezegd dat ze in goede handen is en in Spanje zou verblijven. Michelle zelf zou haar nieuwe identiteit zelf niet weten, zo verklaarde Dick. Hij zou haar onder een andere identiteit hebben verkocht. Vader Dick had alles zelf geregeld en Michelle zelf ook weggebracht. De exacte omstandigheden hoe Michelle is verdwenen is nooit bekend geworden. Vader Dick Willard wordt in 1991 vermoord en neemt vele geheimen mee zijn graf in. Michelle heeft nog familie en dat biedt theoretische gezien nog kansen. Zelfs na bijna 40 jaar. In Houston Texas verdween in 1981 een baby onder de naam 'Holly' onder bizarre omstandigheden. Haar beide ouders werden vermoord en de moordzaak is tot op heden nog niet opgelost. Maar het bijzondere is dat hun baby Holly niet op de plaats delict werd aang

UPDATE Cold case Germa van den Boom uit 1984.

UPDATE 21-04-2023 Op 20 oktober 2022 bracht de Peter R. de Vries Foundation de vermissingszaak van Germa van den Boom opnieuw onder de aandacht. Een beloning van een kwart miljoen euro werd uitgeloofd voor de tip die leidt naar de vondst van Germa. De deadline van zes maanden is voorbij en vanaf vandaag kan er geen aanspraak meer gemaakt worden op de beloning bij het aanbrengen van een nieuwe tip.  Het afgelopen half jaar zijn er rond de 275 tips binnengekomen bij de Foundation. Deze zijn allemaal zorgvuldig bekeken en (anoniem) doorgestuurd aan het cold caseteam van politie Eenheid Zeeland-West-Brabant. Het team is momenteel nog steeds bezig met de laatste tips uit te rechercheren. Het kwart miljoen euro blijft dan ook beschikbaar voor de gouden tip tot dat het cold caseteam alle tips die tot en met 20 april 2023 bij de Peter R. de Vries Foundation zijn binnengekomen heeft onderzocht. Wij verwachten dat we binnen enkele maanden bekend kunnen maken hoe dit onderzoek is afgerond.  Ondan

UPDATE: Hoge Raad doet uitspraak over onjuiste tekst bij beëdiging. Geen gevolgen zaak Nicky Verstappen.

Geen gevolgen voor opgeloste (lopende) cold casezaken. Het gebruik van een onjuiste tekst bij de beëdiging van een aantal raadsheren en raadsheren-plaatsvervanger in het gerechtshof ’s-Hertogenbosch leidt niet tot vernietiging van de uitspraken in de zaken die deze raadsheren (mee) hebben behandeld en beslist. Dat heeft de Hoge Raad vandaag geoordeeld n.a.v. twee vorderingen tot cassatie in het belang der wet; één in een strafzaak en één in een belastingzaak. Bekijk hier de uitspraak van de Hoge Raad ----------------------------------------- PG bij de Hoge Raad: het gebruik van een onjuiste tekst bij beëdigingen in het hof ‘s-Hertogenbosch hoeft niet te leiden tot vernietiging van uitspraken Conclusie PG Het gebruik van de onjuiste tekst bij de beëdigingen hoeft volgens de PG niet te leiden tot vernietiging van uitspraken in zaken die door deze raadsheren (mee) zijn behandeld en beslist. Dit legt hij in zijn vorderingen als volgt uit. Een beëdiging van een rechter of raadsheer heeft me