35 jaar hield Amerikaanse vrouw vol dat ex-soldaat en echtgenoot zelfmoord had gepleegd. Nieuw bloedonderzoek toont moord aan.
Bloed op een paar oude pyjama's hielp het cold caseteam een oudere vrouw aan te houden, 35 jaar nadat ze zei dat ze haar man had doodgeschoten in hun huis in Perry County in de Verenigde Staten. Al tientallen jaren beweert de 76-jarige Judith A. Jarvis dat het bloed op de rechtermouw van haar pyjama op de avond van de dood van haar man in augustus 1987 werd veroorzaakt door een ganzenbeet, aldus de Pennsylvania State Police in het proces verbaal. Ze zei dat haar man zichzelf had neergeschoten.
Maar een hernieuwde focus van het onderzoeksteam en testen met nieuwe technologie brachten het bloed in verband met haar destijds 42-jarige echtgenoot Carl R. Jarvis. Het nieuwe bewijs was voldoende om uiteindelijk een strafrechtelijke aanklacht in te dienen en de zaak publiekelijk moord te noemen. De politie arresteerde Judith Jarvis op beschuldiging van moord en haar borgtocht werd geweigerd, zei Perry County District Attorney Lauren Eichelberger op de persconferentie.
Volgens de politie werd Judiths echtgenoot Carl op 10 augustus 1987 dood aangetroffen door een schotwond in het hoofd in het huis van het stel. De politie zei dat Judith Jarvis net na middernacht de politie naar huis had geroepen vanwege een huiselijk geweld. Ze zei dat ze bang was omdat haar man 'dingen kapot maakte' en ze naar buiten was gelopen. Volgens de politie was er die avond niemand in het huis van Jarvis behalve Carl en Judith. Toen de politie arriveerde, klopten ze op de deur en riepen om Carl Jarvis, maar volgens de beëdigde verklaring kregen de aanwezige politieagenten geen antwoord. De politieagenten gingen uiteindelijk naar binnen en vonden Carl Jarvis naakt en dood tussen het bed en de muur in een slaapkamer van het huis.
Lijkschouwer Michael Shalonis stelde later vast dat Carl Jarvis in het hoofd was geschoten door een .22-kaliber revolver die ter plaatse was gevonden. De kogel ging door de achterkant van zijn hoofd en verliet de voorkant. "Carl Jarvis zou na dat hersentrauma niet in staat zijn geweest om te lopen of enige vrijwillige / directionele beweging uit te voeren", zei de politie. Een forensisch patholoog concludeerde dat het voor het slachtoffer in wezen onmogelijk zou zijn zichzelf neer te schieten op de manier waarop het lichaam werd gevonden.
Maar tientallen jaren lang werden er geen aanklachten ingediend in de zaak. In 2019 werden cold caserechercheurs toegewezen aan de zaak van Carl Jarvis. Ze dienden het bloed op de pyjama van Judith Jarvis opnieuw in om het te testen. Met behulp van een haarmonster van Carl Jarvis konden onderzoekers zijn DNA matchen met het bloed op de pyjama van zijn vrouw, aldus het cold caseteam.
Volgens zijn overlijdensbericht was Carl Jarvis een sergeant van het leger die in Vietnam heeft gevochten en werd overleefd door zijn ouders, twee broers en twee zussen. Officier van justitie Lauren Eichelberger bedankte het cold caseteam: "Het geeft me moed dat we antwoorden op dit soort gevallen zullen blijven vinden, vooral met behulp van meer geavanceerde technologie."