Doorgaan naar hoofdcontent

41 jaar oude cold case: Identiteit vastgesteld via genetische genealogie. Gesubsidieerd DNA Doe-project wederom succesvol.

In Nederland heeft de minister van Justitie en Veiligheid besloten niet verder te investeren in een Programma of Taskforce voor cold cases en vermiste personen. Justitie en politie zullen de onopgeloste zaken en vermissingen op moeten lossen met de huidige mensen, middelen en geld. Nabestaanden hebben daarbij het nakijken, omdat het een onmogelijke taak is met de huidige capaciteit de voorraad aan zaken aan te pakken. Internationaal bezien zijn er echter verregaande ontwikkelingen, zoals speciale cold casewetten en het inrichten van programma's en taskforces. Deze aanpak heeft succes, zeker als het gaat om de inzet van genetische genealogie. De ministeries van justitie zetten investeringsprogramma's op en ook derden steunen diverse initiatieven financieel. Nederland loopt vertraging op als het gaat om de internationale ontwikkelingen op dit gebied. 

Zo is het DNA Doe-projec dat werkt vanuit Californië in de Verenigde Staten een non-profit initiatief dat genetische genealogie gebruikt om niet-geïdentificeerde menselijke overblijfselen van John en Jane Doe te identificeren. In 5 jaar tijd is het uitgegroeid tot een centrum voor opsporingsdiensten en medische onderzoekers in heel Noord-Amerika, die hen helpen bij het oplossen van hun meest lastige zaken. De geavanceerde technieken hebben tot verbluffend succes geleid, zelfs in gevallen waarin het DNA sterk was afgebroken of slechts in kleine hoeveelheden aanwezig was. Via het Doe-Nate-programma kunnen opsporingsdiensten gebruik maken van diensten wanneer het budget te krap is om deze gespecialiseerde onderzoekstechniek te betalen. 

De volledig vrijwillige onderzoeksteams van het DNA Doe Project bestaan uit enkele van de beste genetische genealogen in de branche, die hun tijd en talent inzetten om het gemeenschappelijke doel te bereiken om John en Jane Does te herenigen met hun families en gemeenschappen. Families van vermisten worden ook uitgelegd wat de huidige mogelijkheden zijn. Ook wordt via het DNA Doe Project een studentenprogramma aangeboden, om zo ook de studenten te begeleiden met de nieuwe technieken. Zo zijn er acht studenten uitgekozen om deel te nemen aan het programma voor de basiskennis van genetische genealogie. De leerlingen werken samen met vrijwilligers van het DNA Doe Project aan een echt niet-geïdentificeerde stoffelijke overschotzaak en nemen ook deel aan een virtuele leeromgeving om hun ervaring te verrijken door middel van lezingen en gastsprekers. Ook is het DNA Project bezig met een massagraf met ongeidentificeerde lichamen uit 1921. 

Het nieuwste resultaat van het DNA Doe Project is identificatie van Louis Gattaino. Het Sheriff's Office van Rock County en het Minnesota Bureau of Criminal Apprehension (BCA) in de Verenigde Staten hebben vandaag een doorbraak aangekondigd in een cold case. Een moordslachtoffer wiens stoffelijk overschot 41 jaar geleden werd gevonden in Minnesota is geïdentificeerd via genetische genealogie en DNA. Louis Anthony Gattaino uit Nebraska werd sinds oktober 1971 vermist. Hij was toen 25 jaar oud. Op 13 maart 1981 vond een wegwerker skeletresten van een man die nu geïdentificeerd is als Louis Gattaino. Ondanks een uitgebreid onderzoek bleef de identiteit van de man een mysterie. Forensische wetenschappers verkregen DNA uit de overblijfselen, maar het DNA kwam niet overeen met iemand in databases met veroordeelde daders of vermiste personen. 

Vervolgens identificeerden onderzoekers van het DNA Doe Project, die met een openbare genealogiedatabase werkten, afgelopen augustus een waarschijnlijke genetische connectie met de familie van Gattaino. Het cold caseteam reisde naar Omaha om DNA-monsters van verschillende familieleden te verzamelen. Forensische wetenschappers hebben de DNA-resultaten vergeleken en er bleek inderdaad sprake van een familierelatie. De familie is inmiddels geinformeerd over de uitkomst. 

Inmiddels is het cold caseteam gestart met de heropening van de moord op het slachtoffer en roept getuigen op zich te melden die meer weten over het slachtoffer. 

Bekijk het persbericht
Bekijk het vermissingsdossier
Meer over het DNADoeProject



Populaire posts van deze blog

Kindervermissingen. Doodverklaard. Michelle Willard en anderen. Na 40 jaar toch gevonden.

Om eerst maar een voorbeeld te pakken. In 1985 verdwijnt de dan bijna 3 jaar oude Haagse peuter Michelle Willard spoorloos. Ze zou verkocht zijn, door haar vader nog wel. Vader Dick Willard heeft tegen zijn broer gezegd dat ze in goede handen is en in Spanje zou verblijven. Michelle zelf zou haar nieuwe identiteit zelf niet weten, zo verklaarde Dick. Hij zou haar onder een andere identiteit hebben verkocht. Vader Dick had alles zelf geregeld en Michelle zelf ook weggebracht. De exacte omstandigheden hoe Michelle is verdwenen is nooit bekend geworden. Vader Dick Willard wordt in 1991 vermoord en neemt vele geheimen mee zijn graf in. Michelle heeft nog familie en dat biedt theoretische gezien nog kansen. Zelfs na bijna 40 jaar. In Houston Texas verdween in 1981 een baby onder de naam 'Holly' onder bizarre omstandigheden. Haar beide ouders werden vermoord en de moordzaak is tot op heden nog niet opgelost. Maar het bijzondere is dat hun baby Holly niet op de plaats delict werd aang

UPDATE Cold case Germa van den Boom uit 1984.

UPDATE 21-04-2023 Op 20 oktober 2022 bracht de Peter R. de Vries Foundation de vermissingszaak van Germa van den Boom opnieuw onder de aandacht. Een beloning van een kwart miljoen euro werd uitgeloofd voor de tip die leidt naar de vondst van Germa. De deadline van zes maanden is voorbij en vanaf vandaag kan er geen aanspraak meer gemaakt worden op de beloning bij het aanbrengen van een nieuwe tip.  Het afgelopen half jaar zijn er rond de 275 tips binnengekomen bij de Foundation. Deze zijn allemaal zorgvuldig bekeken en (anoniem) doorgestuurd aan het cold caseteam van politie Eenheid Zeeland-West-Brabant. Het team is momenteel nog steeds bezig met de laatste tips uit te rechercheren. Het kwart miljoen euro blijft dan ook beschikbaar voor de gouden tip tot dat het cold caseteam alle tips die tot en met 20 april 2023 bij de Peter R. de Vries Foundation zijn binnengekomen heeft onderzocht. Wij verwachten dat we binnen enkele maanden bekend kunnen maken hoe dit onderzoek is afgerond.  Ondan

UPDATE: Hoge Raad doet uitspraak over onjuiste tekst bij beëdiging. Geen gevolgen zaak Nicky Verstappen.

Geen gevolgen voor opgeloste (lopende) cold casezaken. Het gebruik van een onjuiste tekst bij de beëdiging van een aantal raadsheren en raadsheren-plaatsvervanger in het gerechtshof ’s-Hertogenbosch leidt niet tot vernietiging van de uitspraken in de zaken die deze raadsheren (mee) hebben behandeld en beslist. Dat heeft de Hoge Raad vandaag geoordeeld n.a.v. twee vorderingen tot cassatie in het belang der wet; één in een strafzaak en één in een belastingzaak. Bekijk hier de uitspraak van de Hoge Raad ----------------------------------------- PG bij de Hoge Raad: het gebruik van een onjuiste tekst bij beëdigingen in het hof ‘s-Hertogenbosch hoeft niet te leiden tot vernietiging van uitspraken Conclusie PG Het gebruik van de onjuiste tekst bij de beëdigingen hoeft volgens de PG niet te leiden tot vernietiging van uitspraken in zaken die door deze raadsheren (mee) zijn behandeld en beslist. Dit legt hij in zijn vorderingen als volgt uit. Een beëdiging van een rechter of raadsheer heeft me