41 jaar oude cold case: Identiteit vastgesteld via genetische genealogie. Gesubsidieerd DNA Doe-project wederom succesvol.
In Nederland heeft de minister van Justitie en Veiligheid besloten niet verder te investeren in een Programma of Taskforce voor cold cases en vermiste personen. Justitie en politie zullen de onopgeloste zaken en vermissingen op moeten lossen met de huidige mensen, middelen en geld. Nabestaanden hebben daarbij het nakijken, omdat het een onmogelijke taak is met de huidige capaciteit de voorraad aan zaken aan te pakken. Internationaal bezien zijn er echter verregaande ontwikkelingen, zoals speciale cold casewetten en het inrichten van programma's en taskforces. Deze aanpak heeft succes, zeker als het gaat om de inzet van genetische genealogie. De ministeries van justitie zetten investeringsprogramma's op en ook derden steunen diverse initiatieven financieel. Nederland loopt vertraging op als het gaat om de internationale ontwikkelingen op dit gebied.
Zo is het DNA Doe-projec dat werkt vanuit Californië in de Verenigde Staten een non-profit initiatief dat genetische genealogie gebruikt om niet-geïdentificeerde menselijke overblijfselen van John en Jane Doe te identificeren. In 5 jaar tijd is het uitgegroeid tot een centrum voor opsporingsdiensten en medische onderzoekers in heel Noord-Amerika, die hen helpen bij het oplossen van hun meest lastige zaken. De geavanceerde technieken hebben tot verbluffend succes geleid, zelfs in gevallen waarin het DNA sterk was afgebroken of slechts in kleine hoeveelheden aanwezig was. Via het Doe-Nate-programma kunnen opsporingsdiensten gebruik maken van diensten wanneer het budget te krap is om deze gespecialiseerde onderzoekstechniek te betalen.
De volledig vrijwillige onderzoeksteams van het DNA Doe Project bestaan uit enkele van de beste genetische genealogen in de branche, die hun tijd en talent inzetten om het gemeenschappelijke doel te bereiken om John en Jane Does te herenigen met hun families en gemeenschappen. Families van vermisten worden ook uitgelegd wat de huidige mogelijkheden zijn. Ook wordt via het DNA Doe Project een studentenprogramma aangeboden, om zo ook de studenten te begeleiden met de nieuwe technieken. Zo zijn er acht studenten uitgekozen om deel te nemen aan het programma voor de basiskennis van genetische genealogie. De leerlingen werken samen met vrijwilligers van het DNA Doe Project aan een echt niet-geïdentificeerde stoffelijke overschotzaak en nemen ook deel aan een virtuele leeromgeving om hun ervaring te verrijken door middel van lezingen en gastsprekers. Ook is het DNA Project bezig met een massagraf met ongeidentificeerde lichamen uit 1921.
Het nieuwste resultaat van het DNA Doe Project is identificatie van Louis Gattaino. Het Sheriff's Office van Rock County en het Minnesota Bureau of Criminal Apprehension (BCA) in de Verenigde Staten hebben vandaag een doorbraak aangekondigd in een cold case. Een moordslachtoffer wiens stoffelijk overschot 41 jaar geleden werd gevonden in Minnesota is geïdentificeerd via genetische genealogie en DNA. Louis Anthony Gattaino uit Nebraska werd sinds oktober 1971 vermist. Hij was toen 25 jaar oud. Op 13 maart 1981 vond een wegwerker skeletresten van een man die nu geïdentificeerd is als Louis Gattaino. Ondanks een uitgebreid onderzoek bleef de identiteit van de man een mysterie. Forensische wetenschappers verkregen DNA uit de overblijfselen, maar het DNA kwam niet overeen met iemand in databases met veroordeelde daders of vermiste personen.
Vervolgens identificeerden onderzoekers van het DNA Doe Project, die met een openbare genealogiedatabase werkten, afgelopen augustus een waarschijnlijke genetische connectie met de familie van Gattaino. Het cold caseteam reisde naar Omaha om DNA-monsters van verschillende familieleden te verzamelen. Forensische wetenschappers hebben de DNA-resultaten vergeleken en er bleek inderdaad sprake van een familierelatie. De familie is inmiddels geinformeerd over de uitkomst.
Inmiddels is het cold caseteam gestart met de heropening van de moord op het slachtoffer en roept getuigen op zich te melden die meer weten over het slachtoffer.
Bekijk het persbericht
Bekijk het vermissingsdossier
Meer over het DNADoeProject