Cold caseteam Anne Frank: Bewust gevoeligheid kwestie. Verdenking notaris niet tot dader, maar mogelijk slachtoffer ideologie.
Het cold case-team dat het verraad van Anne Frank onderzocht, blijft de joodse notaris Arnold van den Bergh aanwijzen als de meest waarschijnlijke bron van informatie die heeft geleid tot de beslissing om het Achterhuis binnen te vallen waar Anne Frank, haar familie en kennissen verborgen zaten. Na een tweede en aanvullend onderzoek naar wat er in de aanloop naar 4 augustus 1944 is gebeurd, concludeert het team dat "de verdenking de notaris niet tot dader maakt, maar eerder tot een mogelijk slachtoffer van een abjecte ideologie in een totalitaire en repressieve samenleving." Het team sluit niet uit dat hun conclusie in de toekomst wordt ondermijnd door nieuw onderzoek.
Begin dit jaar zorgde het boek "Het verraad van Anne Frank" van de Canadese schrijfster Rosemary Sullivan voor opschudding en onvrede. In dat boek stond dat Van den Bergh zijn eigen gezin wilde beschermen door adressenlijsten met de bezetters te delen waarop adressen stonden waar onderduikers zaten. Het boek is gebaseerd op zes jaar onderzoek door een coldcaseteam onder leiding van Pieter van Twisk. Nadat zes vooraanstaande Nederlandse historici de conclusies van het boek hadden geanalyseerd en verworpen, haalde de Nederlandse uitgever, Ambo Anthos, het werk uit de verkoop. Volgens de historici waren de conclusies gebaseerd op "misbruik van bronnen, onbewezen theorieën waarvan werd aangenomen dat ze waar waren en tunnelvisie". Onder meer de Anne Frank Stichting was opgelucht dat Van den Berghs naam was gezuiverd.
Het cold case-team heeft vervolgens zijn eigen bevindingen opnieuw onderzocht. Het team zei dat dit zelfs heeft geleid tot nieuwe onderbouwingen voor hun beschuldiging. "De bewijslast van de historici is flinterdun, gebaseerd op foutieve aannames of minder voor de hand liggende interpretaties van het bronnenmateriaal. Het onderzoek van de historici is duidelijk gedaan met het vooropgezette doel om notaris Van den Bergh ten koste van alles vrij te pleiten." zegt Van Twisk. Het cold case-team, zei hij, was er nooit op uit om een dader te vinden. Het team is zich bewust van de gevoeligheid van de kwestie, voegde hij eraan toe.
De onderzoekers verwezen naar "de precaire uitkomst dat de acties van een joodse notaris onbewust en onbedoeld hebben geleid tot de arrestatie van de familie Frank." In een verklaring stellen zij: "Deze conclusie kan door sommigen als schokkend worden ervaren, maar dat betekent niet dat het project niet op een grondige en eerlijke manier is uitgevoerd."