Doorgaan naar hoofdcontent

De forensische techniek voor ruim 100 niet-geidentificeerde personen en nabestaanden in Nederland. Baby June-zaak na vier jaar opgelost.

De minister van Justitie en Veiligheid heeft weinig tot geen prioriteit gegeven aan de forensische techniek die in Nederland minimaal 100 zaken kan oplossen als het gaat om niet-geïdentificeerde personen. Natuurlijk kan het aantal opgeloste zaken oplopen als de techniek van forensische genealogie ook gebruikt gaat worden voor het onderzoeken naar onbekend DNA van personen die betrokken zijn bij strafbare feiten. In de Verenigde Staten wordt de techniek ook toegepast bij aangetroffen babylijkjes. Zo ook in de zaak van Baby June: Vier jaar nadat een brandweerman buiten dienst het lichaam van een baby vond die in het water dreef in de buurt van Boynton Beach in de Verenigde Staten, arresteerde het onderzoeksteam de 29-jarige moeder die ervan werd beschuldigd haar daar te hebben achtergelaten. "We hadden in het begin veel mensen die zeiden: 'Je hebt niets. Je zult geluk hebben als je ooit iemand vindt", zei sheriff Ric Bradshaw op de persconferentie. "Geluk heeft er niets mee te maken." 

Rechercheurs geloven dat ze nog leefde toen ze in het water werd gelegd. De eerste ontdekking riep een hele reeks vragen op: Was er een moeder die langs het strand klauterde op zoek naar haar baby - of erger nog, ook ergens dreef? De moeder deed geen van beide. Het onderzoektsteam gelooft dat de destijds 25-jarige moeder terugkeerde naar haar huis nadat ze haar 1 dag oude dochter op 30 mei 2018 in het water had achtergelaten. Ze zocht de volgende dagen online naar nieuws over haar baby en vond het eerste artikel over het kind rond 17.00 uur op 1 juni.

Terwijl de moeder naar het nieuws keek, verzamelde het onderzoeksteam de namen van alle vrouwen die binnen een paar dagen na de ontdekking van de baby in een ziekenhuis waren bevallen. Het waren er 600. Echter, de moeder had haar baby niet in een ziekenhuis gekregen. De jonge vrouw vertelde dat ze niet wist dat ze zwanger was totdat ze beviel in de badkamer van een hotel. Ze zei dat ze dacht dat de pasgeborene dood was. Het onderzoeksteam kreeg te horen dat de moeder de baby naar de inham bracht, een plek die ze leuk vond, en haar in het water liet gaan. 

Het onderzoeksteam vond de vader via de inzet van het forensische laboratorium in een openbare genealogische database, Family Tree DNA. De verdachte moeder was daarna snel te vinden en haar huisafval gaf de gehoopte match met het DNA van de gevonden baby.

Bekijk het mediabericht
Bekijk het overzicht van niet-geïdentificeerde personen 
Zoekresultaten op "baby" zoekmachine website politie

Populaire posts van deze blog

Kindervermissingen. Doodverklaard. Michelle Willard en anderen. Na 40 jaar toch gevonden.

Om eerst maar een voorbeeld te pakken. In 1985 verdwijnt de dan bijna 3 jaar oude Haagse peuter Michelle Willard spoorloos. Ze zou verkocht zijn, door haar vader nog wel. Vader Dick Willard heeft tegen zijn broer gezegd dat ze in goede handen is en in Spanje zou verblijven. Michelle zelf zou haar nieuwe identiteit zelf niet weten, zo verklaarde Dick. Hij zou haar onder een andere identiteit hebben verkocht. Vader Dick had alles zelf geregeld en Michelle zelf ook weggebracht. De exacte omstandigheden hoe Michelle is verdwenen is nooit bekend geworden. Vader Dick Willard wordt in 1991 vermoord en neemt vele geheimen mee zijn graf in. Michelle heeft nog familie en dat biedt theoretische gezien nog kansen. Zelfs na bijna 40 jaar. In Houston Texas verdween in 1981 een baby onder de naam 'Holly' onder bizarre omstandigheden. Haar beide ouders werden vermoord en de moordzaak is tot op heden nog niet opgelost. Maar het bijzondere is dat hun baby Holly niet op de plaats delict werd aang

UPDATE Cold case Germa van den Boom uit 1984.

UPDATE 21-04-2023 Op 20 oktober 2022 bracht de Peter R. de Vries Foundation de vermissingszaak van Germa van den Boom opnieuw onder de aandacht. Een beloning van een kwart miljoen euro werd uitgeloofd voor de tip die leidt naar de vondst van Germa. De deadline van zes maanden is voorbij en vanaf vandaag kan er geen aanspraak meer gemaakt worden op de beloning bij het aanbrengen van een nieuwe tip.  Het afgelopen half jaar zijn er rond de 275 tips binnengekomen bij de Foundation. Deze zijn allemaal zorgvuldig bekeken en (anoniem) doorgestuurd aan het cold caseteam van politie Eenheid Zeeland-West-Brabant. Het team is momenteel nog steeds bezig met de laatste tips uit te rechercheren. Het kwart miljoen euro blijft dan ook beschikbaar voor de gouden tip tot dat het cold caseteam alle tips die tot en met 20 april 2023 bij de Peter R. de Vries Foundation zijn binnengekomen heeft onderzocht. Wij verwachten dat we binnen enkele maanden bekend kunnen maken hoe dit onderzoek is afgerond.  Ondan

UPDATE: Hoge Raad doet uitspraak over onjuiste tekst bij beëdiging. Geen gevolgen zaak Nicky Verstappen.

Geen gevolgen voor opgeloste (lopende) cold casezaken. Het gebruik van een onjuiste tekst bij de beëdiging van een aantal raadsheren en raadsheren-plaatsvervanger in het gerechtshof ’s-Hertogenbosch leidt niet tot vernietiging van de uitspraken in de zaken die deze raadsheren (mee) hebben behandeld en beslist. Dat heeft de Hoge Raad vandaag geoordeeld n.a.v. twee vorderingen tot cassatie in het belang der wet; één in een strafzaak en één in een belastingzaak. Bekijk hier de uitspraak van de Hoge Raad ----------------------------------------- PG bij de Hoge Raad: het gebruik van een onjuiste tekst bij beëdigingen in het hof ‘s-Hertogenbosch hoeft niet te leiden tot vernietiging van uitspraken Conclusie PG Het gebruik van de onjuiste tekst bij de beëdigingen hoeft volgens de PG niet te leiden tot vernietiging van uitspraken in zaken die door deze raadsheren (mee) zijn behandeld en beslist. Dit legt hij in zijn vorderingen als volgt uit. Een beëdiging van een rechter of raadsheer heeft me