Duitsland ontwikkelt zich verder in cold cases door rechterlijke uitspraak. Misdaadjournalistiek en podcasts toenemende mate populairder.
Ondanks dat in Duitsland cold caseonderzoeken nog niet de gewenste resultaten worden geboekt, is wel steeds meer aandacht voor cold cases en vermiste personen. Zo heeft de politie in Hamburg in september 2016 een onderzoeksgroep Cold Cases opgericht. Reden hiervoor was een gerechtelijke uitspraak. Ondanks een aanhouding in een zaak volgde er vrijspraak, waarbij de rechtbank kritiek had op de werkwijze van de cold caserechercheurs. De politie herschikte vervolgens het onderzoeksteam. Sinds december 2020 maken de rechercheurs uit van bijvoorbeeld de afdeling Unsolved Missing Persons and Old Case Investigations van LKA 442. Ook de misdaadjournalistiek pakt steeds meer zaken op.
In de Duitse media is nu aandacht voor een cold case uit de voormalige DDR, namelijk de verdwijning en moord op Daniela Gabert. Op 25 juni 1988 kwam de negenjarige Daniela Gabert niet thuis. De dood van Daniela Gabert uit Saksen-Anhalt is al meer dan 30 jaar onduidelijk. Het meisje werd op weg naar huis van een stadsfeest gewurgd en in hoog gras gedumpt. Een man bekende de misdaad, maar zijn verklaringen en de sporen spreken hem tegen als dader. Daniela's moeder hoopt nog steeds dat de moordenaar gevonden wordt, want op het jasje van het kind zitten DNA-sporen van een onbekende persoon. In de podcast wordt de zaak gereconstrueerd en de onderzoeken van de afgelopen 30 jaar. Ook komt de moeder van Daniela aan het woord.
Bekijk mediabericht podcast
Bekijk recente beschouwing Duitse cold cases