Gerenommeerd cold case expert / particulier onderzoeker kritisch lopend moordonderzoek: Familie eerst op plaats delict.
Particulier onderzoeker Sheila Wysocki, specialist in cold cases en vermiste personen, werd een begrip in de privé-onderzoekswereld nadat ze meer dan 25 jaar later hielp bij het oplossen van de cold-case-moord op haar kamergenote Angie Samota. Wysocki wilde alleen de zaak van Angie uitzoeken en was klaar om de zaak af te sluiten. Maar toen kwamen er brieven van over de hele wereld die haar smeekten om hun families te helpen die op mysterieuze wijze een geliefde hadden verloren. Sindsdien heeft Wysocki aan meer dan 100 zaken gewerkt en is inmiddels genomineerd als een van de twintig beste particulier onderzoekers van Nashville en verkozen tot de zes meest invloedrijke vrouwelijke particulier onderzoekers.
Wysocki levert nu kritiek op het onderzoeksteam dat vol in de aandacht staat rond een meervoudige moord in de plaats Moscow in Idaho in de Verenigde Staten. De politie maakte een 'grote misstap' toen ze persoonlijke spullen uit het huis van de vier vermoorde Idaho-studenten verwijderden zonder familieleden de kans te geven om door het bloederige tafereel te lopen voordat het was verstoord door andere opsporingsactiviteiten. Wysocki noemt het verwijderen van items als 'een grote misstap' en uitte bezorgdheid over het feit dat de onervaren politiemacht de plaats delict verkeerd had behandeld en een waardevolle en onherstelbare kans had gemist. Ze legde uit: 'Hoe pijnlijk het ook is, het kan het verschil zijn tussen het wel of niet oplossen van de zaak en of de politie goede informatie heeft of niet.
'De politie gaat zeggen dat ze de familie niet willen traumatiseren. Nou, ze zijn al meer getraumatiseerd dan je je ooit kunt voorstellen en als het potentieel het verschil is tussen het oplossen en niet oplossen, weet ik dat elke moeder of vader met wie ik ooit heb gewerkt, hoe dan ook de plaats delict zou betreden. 'Ik vind het een grote misstap dat ze geen enkele familielid die kans hebben gegeven. Ik moet maar hopen dat ze honderden en honderden goede foto's van de plaats delict hebben gemaakt.'
Het huis waar 21-jarige jeugdvrienden Kaylee Goncalves en Madison Mogen en de 20-jarigen Xana Kernodle en haar vriend Ethan Chapin op brute wijze werden vermoord blijft een plaats delict en staat onder politiecontrole, aldus de politiechef. Een agent houdt de wacht bij de deur en de gele tape van de plaats delict hangt nog steeds rond het huis en de boomgrens erachter. Maar drie weken na de gruwelijke moorden werden politieagenten gezien die spullen uit het huis aan het inpakken waren en weghaalden. Destijds zei de politie dat familieleden de spullen terug hadden gevraagd en verklaarden dat de bezittingen niet langer nodig waren bij de jacht op de moordenaar. De politiechef verklaarde in een persconferentie: 'We willen niet blijven vasthouden aan items die echt niet nodig zijn voor het onderzoek.'
Maar volgens Wysocki was het een beslissing die rampzalig zou kunnen zijn, omdat niemand, zelfs niet de meest doorgewinterde rechercheur, details in de kamer van een student kan ontdekken dat een ouder dat kan. Ze zei: 'Ze hebben een beter inzicht in hun kind, ook al wonen ze niet thuis. Ze kennen hun kind beter dan welke agent dan ook die aan deze zaak werkt en ze zouden kunnen kijken en zeggen: 'Hij of zij zou dat nooit doen' of 'dat is niet op zijn plaats' of 'er ontbreekt iets'. Volgens Wysocki verhoogt het feit dat het huis bekend stond als een 'partyhouse' de belasting aanzienlijk voor agenten die bezig zijn met het verzamelen van forensisch bewijsmateriaal.
Wysocki uitte ook bezorgdheid over de relatieve onervarenheid van de eerste agenten ter plaatse, de meest ervaren politieagent was slechts pas twee jaar in dienst. Ze zei: 'Idaho zal herinnerd worden voor deze zaak en hoe ze ermee omgaan,. De ervaringen zullen lesstof zijn op politiescholen." Maar ze verzette zich tegen de suggestie dat, nu het onderzoek zijn zevende week ingaat, de zaak als 'cold case' zou kunnen worden beschouwd. Ze legde uit: 'Een zaak wordt pas een cold case als de politie besluit dat er geen opsporingsindicatie meer is. Op dit moment hebben ze duizenden tips om op te volgen."
Volgens Wysocki leidt het 'CSI-effect' tot onrealistische verwachtingen en is vaak de bevolking ongeduldig. Iedereen lijkt te denken dat DNA en vingerafdrukken onmiddellijk de oplossing bieden, je pakt de dader en het is afgerond met een snelle veroordeling. Het kan zomaar zijn dat de dader niet in het systeem van de politie gaat als het gaat om DNA of vingerafdrukken. Op dit moment is de druk op de politie onvoorstelbaar. Ook de hele gemeenschap is na zo'n moordzaak voor altijd veranderd. In dit soort zaken moet je maar hopen dat de politie al het andere goed heeft gedaan.