Investigative Genetic Genealogy weer succesvol. In 1972 verdwenen 16-jarig slachtoffer teruggevonden. Eerst Jane Doe, nu een naam.
Op paaszondag 2 april 1972 ging de 16-jarige Nancy Carol Fitzgerald aan tafel met haar familie in North Jersey in de Verenigde Staten. De volgende dag verdween ze en werd nooit meer gezien of gehoord. Na een intensief langdurig onderzoek met talrijke interviews en uitgebreide DNA-analyses, zijn menselijke resten die in 1988 in de buurt van de Atlantische Hooglanden zijn teruggevonden, nu positief geïdentificeerd als behorend aan het vermiste slachtoffer. Een positief resultaat, alhoewel het precies hoe en waarom ze stierf nog steeds onbekend is.
"De aankondiging markeert het hoogtepunt van tientallen jaren hard werken door een netwerk van individuen wier collectieve vastberadenheid en vindingrijkheid onuitputtelijk bleken", zei officier van justitie Raymond S. Santiago van Monmouth County. "Behalve dat het een bewijs is van hun inspanningen, weerspiegelt het ook onze vastberadenheid om de waarheid aan het licht te brengen en de belangen van gerechtigheid te dienen, ongeacht hoeveel tijd er is verstreken of welke onderzoeksobstakels er ooit in de weg zouden kunnen staan."
De menselijke resten van het slachtoffer werden teruggevonden tijdens een opruimingsactie georganiseerd door de buurtbewoners op zaterdag 10 december 1988. De overblijfselen werden daarna onderzocht door de forensisch antropoloog van de staat New Jersey, Donna Fontana, die uiteindelijk concludeerde dat ze toebehoorden aan een jonge blanke vrouw, tussen de 15 en 18 jaar oud, die waarschijnlijk al ergens halverwege de jaren zeventig was overleden.
Een eerste gezamenlijk onderzoek naar de zaak zorgde voor het gebruik van een verscheidenheid aan onderzoekstechnieken, die er niet in slaagden de identiteit van de overledene vast te stellen. Maar in de jaren negentig werd van de stoffelijke resten een DNA-profiel verkregen en gebruikt voor vergelijkingsdoeleinden – wat aanvankelijk ook niet lukte.
In 2020 namen cold caserechercheurs echter contact op met een in Virginia gevestigd DNA-analysebedrijf, Bode Technology, om een forensisch genealogisch onderzoek van de zaak na te streven met behulp van technologie die veel geavanceerder was dan voorheen beschikbaar was. Die inspanning resulteerde in de identificatie van een ver familielid van de persoon die lang alleen bekend stond als 'Jane Doe', een vrouwelijke inwoner van Georgia. Het familielid stemde in met een interview en stemde er daarna mee in om DNA van haar eigen moeder te uploaden naar een Bode-database, wat vervolgens leidde tot de identificatie van een andere aanwijzing: een vrouw die in Pennsylvania woont en vermoedelijk de jongere zus van Jane Doe is.
Die vrouw werd in augustus verhoord en stemde er ook mee in om een DNA-monster af te staan, wat vorige maand een waarschijnlijkheid van 99,9997 procent aangaf voor een directe familiale match met Jane Doe. Een medisch onderzoeker bij het Middlesex Regional Medical Examiner's Office beoordeelde vervolgens de nieuwe informatie en maakte een officiële identificatie van de overblijfselen als behorend tot Nancy Fitzgerald.
De bekende nabestaanden van het slachtoffer werden vervolgens op de hoogte gebracht en de overdracht van haar stoffelijk overschot voor de officiële familiebegrafenis is nu in behandeling.
"Hoewel we zeker enthousiast zijn dat de identificatie is gemaakt, waarmee een 50 jaar oud mysterie is opgelost, is dit uiteindelijk een puzzel die onafgemaakt zal blijven totdat we het laatste ontbrekende stuk vinden: de omstandigheden achter Nancy's dood", zei aanklager Santiago. Het openbaar ministerie en het cold caseteam doen derhalve nog pogingen om de oorzaak te achterhalen van de moord op het slachtoffer.
Bekijk het persbericht
Bekijk website specialist genealogische DNA Bode Tech