Minister investeert niet verder in aanpak cold cases en vermiste personen. Openbaar Ministerie en politie moeten problemen zelf oplossen.
Haar eigen departement heeft het proces van de aanpak van cold cases als een knelpunt benoemt in de strafrechtketen. In augustus 2022 is de minister en het departement Justitie en Veiligheid (dJV) verzocht antwoord te geven over de aanpak van cold cases en vermiste personen en daartoe een Programma en een Taskforce voor op te zetten. Begin december jl. (drie maanden later) antwoordde het dJV dat het verzoek inderdaad in de portefeuille hoort van de minister van Justitie en Veiligheid. De waardering wordt uitgesproken over de betrokkenheid bij het onderwerp van cold cases en vermiste personen en professionals hun denkkracht aanbieden voor de oplossing van door hen geconstateerde problemen.
Cold cases en vermiste personen roepen bij veel mensen in het in het bijzonder bij nabestaanden een heftig gevoel van verdriet op. De vele onbeantwoorde vragen geven veel en niet aflatende rust, aldus de minister. De minister kan het goed begrijpen dat aandacht wordt gevraagd voor verbetering in de aanpak van het onderwerp.
In de brief van 24 februari 2020 aan de Tweede Kamer wordt aangegeven wat de ambities van onder meer de politie en het departement zijn om de aanpak van cold cases te versterken. Daarop worden langzame stappen gezet. Zo is gezorgd dat de overdracht en archivering van (nieuwe) onopgeloste zaken is geprofessionaliseerd en werkt de politie aan de digitalisering van alle cold cases.
Ook blijven politie en openbaar ministerie (OM) zich inspannen om onopgeloste zaken onder de aandacht van het publiek te brengen en te houden. Zo is in januari 2021 een campagne gestart met als motto "Het is nooit te laat om te praten". Daarnaast onderzoekt het OM op dit moment of en zo ja hoe, mede gelet op ervaringen en rapporten in het buitenland, commerciele genealogische DNA-databanken kunnen worden ingezet in strafzaken,
In lijn met de ontwikkelingen op de aanpak van cold cases, heeft de politie de afgelopen jaren ook geïnvesteerd in de professionalisering van de aanpak van vermiste personen. Zo wordt burgerparticipatie bij het zoeken van vermiste personen in betere banen geleid en zijn de werkprocessen rond de databank vermiste personen geprofessionaliseerd.
Ondanks het feit dat er nog verdere stappen moeten worden gezet, bestaat er naar mijn oordeel op dit moment geen behoefte aan de inrichting van een afzonderlijke taskforce. De keuze om extra politiecapaciteit in te zetten voor de aanpak van cold cases is aan het OM in afstamming met de politie.
Het departement JV gaat niet in op het aanbod om een presentatie te verzorgen rond de huidige stand van zaken van de aanpak van cold cases en vermiste personen.
Resumerend betekent dit dat de minister stelt dat de huidige problemen rond de aanpak van cold cases en vermiste personen als het gaat om mensen, middelen en geld dit het probleem is van het Openbaar Ministerie en de Nationale Politie. Ondanks het feit dat de aanpak van cold cases uit een rapportage van het zelfde departement Justitie en Veiligheid blijkt als een van de lastigste processen is in de strafrechtketen, investeert de minister niet. De minister stelt geen programmageld beschikbaar op haar eigen ministerie om het proces van de aanpak van cold cases (en vermiste personen) te verbeteren en te versterken.
De kwaliteit van de aanpak van cold cases en vermiste personen is derhalve afhankelijk van de inzet van het Openbaar Ministerie en de Nationale Politie.
Bron: Brief d.d. 5 december 2022 Directoraat-Generaal Politie en Veiligheidsregio's kenmerk 4356682
Bekijk de brief aan de Tweede Kamer over de aanpak en versterking van cold cases
Bekijk de brief aan de Tweede Kamer antwoorden uitblijven verkenning genealogische databanken
Bekijk het onderzoek Knelpunten in de strafrechtketen