Podcasts cold cases. Geen sensatie, wel nuance nodig. Misdaadpodcasts leveren tips op, en soms ook de gouden.
Het onder de aandacht houden van cold cases en vermiste personen is essentieel op de route naar waarheidsvinding. Politie Nederland ziet het belang in van de opsporingscommunicatie en passen nieuwe methoden vanuit voornamelijk de Verenigde Staten toe als experiment binnen cold cases en vermiste personen in Nederland. Politie Nederland beschikt niet over een compleet beeld van alle onopgeloste zaken, cold cases en vermiste personen. Volgens Politie Nederland zorgt de Wet Politiegegevens (Wpg) er voor dat een totaallijst van alle cold cases en vermiste personen niet kan worden gepubliceerd. Niemand weet precies hoeveel zaken er zijn en niemand weet welke stukken van overtuiging nog beschikbaar zijn. Resultaat is dat DNA-technieken vanuit opportunisme worden ingezet op de wel bekende dossiers. De aanpak van cold cases en vermiste personen is diffuus en het ontbreekt aan beleid vanuit het departement van Justitie en Politie.
Zo is de Cold Case Kalender is inmiddels verdwenen (de evaluatie van het onderzoek naar de werking van de Cold Case Kalender is tot op heden niet openbaar). Justitie en politie hebben nu energie gelegd in het ontwikkelen van podcasts over cold cases. Een goede ontwikkeling is dat Politie Nederland langzaam aan externe partijen zoekt om te participeren in het maken van een podcast, zoals in de onopgeloste zaak van Hannie Bakker. Een adviseur binnen Politie Nederland geeft aan dat een podcast de lat lager legt om contact met de politie te zoeken met als doel informatie te delen over een cold case.
Een veroordeling tot 24 jaar cel in Australië en een vrijlating na 20 jaar cel in de Verenigde Staten. Het zijn twee recente voorbeelden van herzieningen in zaken door misdaadpodcasts. De twee zaken staan niet op zichzelf: wereldwijd zijn verschillende zaken, waaronder cold cases, opgelost vanwege die truecrime-podcasts. En niet alleen in het buitenland, ook in Nederland zijn op deze manier bruikbare tips over zaken binnengekomen, meldt de politie. Hoewel de tips hier nog nooit tot een herziening van een zaak hebben geleid, zijn sommige tips wel aanleiding voor nieuw onderzoek, zegt politiewoordvoerder Martin de Wit. Hij is initiatiefnemer van de politie-podcast Cold Case.
Vaak vinden mogelijke getuigen het moeilijk om te praten als zij net iemand zijn kwijtgeraakt, vervolgt De Wit, die ook adviseur is voor het Landelijk Team Opsporingscommunicatie. "Wat je ziet bij coldcaseonderzoeken is dat in de tijd rondom de moord iedereen gespannen was. Jaren later ligt dat anders en zijn de verhoudingen veranderd. Dan is een vriend bijvoorbeeld een ex-vriend geworden, waardoor iemand toch durft te vertellen over een conflict." Een podcast legt de lat lager om de politie met deze en andere informatie op te zoeken, zegt De Wit. "Het kan ook dat iemand ten tijde van de moord iets heeft gezien, maar dacht dat de zaak allang was opgelost. Of niet wist hoe belangrijk informatie zou zijn."
Een podcast is bij uitstek een middel om aandacht te besteden aan cold cases of twijfels over een zaak, zegt criminoloog Janine Janssen. "Er is ruimte om heel veel te vertellen, je hebt veel plek voor diepte en informatie en kunt meer facetten toelichten. Het is ook een medium waarmee je andere doelgroepen bereikt." Daarnaast hebben podcasts vaak een groot bereik, zegt Janssen. "Mensen zijn enorm gefascineerd door true crime."
Op het platform van Cold Case Kennis Centrum is via [zoeken] op podcast meer achtergronden te vinden over podcasts en onder het label "Wetenschap" empirische en wetenschappelijke documentatie terug te vinden over Opsporingscommunicatie.
Bekijk het mediabericht
Bekijk de profielpagina van Janine Janssen