Doorgaan naar hoofdcontent

Ruim 40 jaar oude zaak opgelost door forensisch genetische genealogie: Nabestaanden tonen nog oude schoolfoto's van hun geliefde.

In Nederland heeft de minister besloten niet verder te investeren in mensen, middelen en geld voor cold cases en vermiste personen. Het Openbaar Ministerie, het Nederlands Forensisch Instituut en de Nationale Politie moeten het doen met de huidige beschikbare mensen, middelen en geld. Niet het departement, maar het Openbaar Ministerie onderzoekt ondanks alle werkdruk de mogelijkheden voor de toepassing van forensisch genetische genealogie in Nederland. Het departement van Justitie en Veiligheid gaat het vacuum in het proces van de aanpak van cold cases en vermiste personen niet proberen op te lossen door het instellen van een voorgesteld Programma of Taskforce. 

In de Verenigde Staten zijn positieve en minder positieve reacties op het gebruik van de DNA-methode, maar nabestaanden krijgen na tientallen jaren wel antwoord op vele vragen. Bijvoorbeeld in de zaak die zich afspeelde ruim 40 jaar geleden. Op 3 juni 1978 werd het lichaam van een onbekend persoon van het mannelijke geslacht gevonden op de stoep in Long Beach in de Verenigde Staten. Het slachtoffer was aan zijn verwondingen bezweken en bleek ter plaatse te zijn overleden. Het slachtoffer werd bekend als "John Doe 1978" omdat het onmogelijk bleek zijn identiteit te achterhalen. Zeker was dat hij tussen de 15 en 19 jaar oud was. 

In de afgelopen vier decennia hebben verschillende generaties rechercheurs ijverig aan de zaak gewerkt, waarbij ze het onderzoek zelfs internationaal hebben uitgebreid naar andere landen in hun poging het slachtoffer te identificeren. Ondanks hun harde werk waren alle onderzoekslijnen uiteindelijk uitgeput en werd de zaak een cold case. De afgelopen veertig jaar was er indirect bewijs dat de veroordeelde seriemoordenaar Randy Kraft mogelijk in verband bracht met de dood van "John Doe 1978"; Kraft werd uiteindelijk echter uitgesloten als verdachte. 

Naarmate de jaren verstreken maakten de vorderingen in de onderzoeksgenealogie het voor rechercheurs mogelijk om nieuwe onderzoeksaanwijzingen te ontwikkelen, waardoor het onderzoek weer op gang kwam. Door partnerschappen met landelijke en nationale organisaties konden cold caserechercheurs een DNA-monster van "John Doe 1978" laten maken voor onderzoeksgenealogie. In september 2022 hielp dat monster bij het identificeren van "John Doe 1978" als Kenneth Nevada Williams, een 15-jarige jongen die in 1978 was weggelopen niet ver van de vindplaats. Het slachtoffer werd nooit als vermist opgegeven. De cold caserechercheurs konden met succes de familieleden van Williams lokaliseren, waarna zijn identiteit werd bevestigd. 

"Een tiener die in de jaren zeventig werd vermoord, stond decennia lang alleen bekend als 'John Doe' totdat recente technologie en eigenwijze onderzoekers naar zijn ware identiteit leidden", zegt Donald Alway, adjunct-directeur van het Los Angeles Field Office van de FBI. "Gerechtigheid hoeft in deze zaak geen gerechtigheid te zijn. Kenneth Nevada Williams is nu een bekend slachtoffer en het identificeren van zijn moordenaar is de volgende stap in het oplossen van deze zaak."

Zonder de hulp van onderzoekende genealogie zou Kenneth Williams misschien nooit zijn geïdentificeerd, maar zijn verhaal is nog lang niet voorbij. De persoon (personen) die verantwoordelijk is (zijn) voor zijn moord is (zijn) nog steeds onopgelost en moet worden geïdentificeerd om verantwoordelijk te worden gehouden voor hun misdaden, zodat Kenneth Williams en zijn familie de gerechtigheid krijgen die ze al lang verdienen. De politie van Long Beach zoekt de hulp van het publiek bij het ontwikkelen van onderzoeksaanwijzingen die resulteren in de identificatie van de verdachte(n).

De laatste schooldag van de tiener was op 27 oktober 1977.

Bekijk het persbericht


Populaire posts van deze blog

Kindervermissingen. Doodverklaard. Michelle Willard en anderen. Na 40 jaar toch gevonden.

Om eerst maar een voorbeeld te pakken. In 1985 verdwijnt de dan bijna 3 jaar oude Haagse peuter Michelle Willard spoorloos. Ze zou verkocht zijn, door haar vader nog wel. Vader Dick Willard heeft tegen zijn broer gezegd dat ze in goede handen is en in Spanje zou verblijven. Michelle zelf zou haar nieuwe identiteit zelf niet weten, zo verklaarde Dick. Hij zou haar onder een andere identiteit hebben verkocht. Vader Dick had alles zelf geregeld en Michelle zelf ook weggebracht. De exacte omstandigheden hoe Michelle is verdwenen is nooit bekend geworden. Vader Dick Willard wordt in 1991 vermoord en neemt vele geheimen mee zijn graf in. Michelle heeft nog familie en dat biedt theoretische gezien nog kansen. Zelfs na bijna 40 jaar. In Houston Texas verdween in 1981 een baby onder de naam 'Holly' onder bizarre omstandigheden. Haar beide ouders werden vermoord en de moordzaak is tot op heden nog niet opgelost. Maar het bijzondere is dat hun baby Holly niet op de plaats delict werd aang

UPDATE Cold case Germa van den Boom uit 1984.

UPDATE 21-04-2023 Op 20 oktober 2022 bracht de Peter R. de Vries Foundation de vermissingszaak van Germa van den Boom opnieuw onder de aandacht. Een beloning van een kwart miljoen euro werd uitgeloofd voor de tip die leidt naar de vondst van Germa. De deadline van zes maanden is voorbij en vanaf vandaag kan er geen aanspraak meer gemaakt worden op de beloning bij het aanbrengen van een nieuwe tip.  Het afgelopen half jaar zijn er rond de 275 tips binnengekomen bij de Foundation. Deze zijn allemaal zorgvuldig bekeken en (anoniem) doorgestuurd aan het cold caseteam van politie Eenheid Zeeland-West-Brabant. Het team is momenteel nog steeds bezig met de laatste tips uit te rechercheren. Het kwart miljoen euro blijft dan ook beschikbaar voor de gouden tip tot dat het cold caseteam alle tips die tot en met 20 april 2023 bij de Peter R. de Vries Foundation zijn binnengekomen heeft onderzocht. Wij verwachten dat we binnen enkele maanden bekend kunnen maken hoe dit onderzoek is afgerond.  Ondan

UPDATE: Hoge Raad doet uitspraak over onjuiste tekst bij beëdiging. Geen gevolgen zaak Nicky Verstappen.

Geen gevolgen voor opgeloste (lopende) cold casezaken. Het gebruik van een onjuiste tekst bij de beëdiging van een aantal raadsheren en raadsheren-plaatsvervanger in het gerechtshof ’s-Hertogenbosch leidt niet tot vernietiging van de uitspraken in de zaken die deze raadsheren (mee) hebben behandeld en beslist. Dat heeft de Hoge Raad vandaag geoordeeld n.a.v. twee vorderingen tot cassatie in het belang der wet; één in een strafzaak en één in een belastingzaak. Bekijk hier de uitspraak van de Hoge Raad ----------------------------------------- PG bij de Hoge Raad: het gebruik van een onjuiste tekst bij beëdigingen in het hof ‘s-Hertogenbosch hoeft niet te leiden tot vernietiging van uitspraken Conclusie PG Het gebruik van de onjuiste tekst bij de beëdigingen hoeft volgens de PG niet te leiden tot vernietiging van uitspraken in zaken die door deze raadsheren (mee) zijn behandeld en beslist. Dit legt hij in zijn vorderingen als volgt uit. Een beëdiging van een rechter of raadsheer heeft me