Australisch cold caseteam verzamelt oude telefoonboeken: Belangrijke historische gegevens met belangrijke aanwijzingen.
In Nederland is weinig bekend over het gevoerde beleid over cold cases en vermiste personen. Zo hebben "we" als maatschappij geen zicht hoeveel en welke cold cases er precies zijn en ook niet hoe oud de zaken zijn die nog worden onderzocht. In het buitenland, waaronder voornamelijk de Verenigde Staten en Australië, worden echt oude zaken nog opgepakt. De (forensische) technieken maken het tenslotte mogelijk om nog aan waarheidsvinding te doen. Cold case-rechercheurs van het cold caseteam in West-Australie zijn op jacht naar verouderde telefoongidsen in een poging enkele van West Australia-'s oudste onopgeloste misdrijven op te lossen. Het cold caseteam heeft onlangs meer dan 80 oude telefoonboeken verworven, waarvan sommige dateren uit de jaren zeventig.
De cold caserechercheurs zijn overtuigd dat verouderde telefoonboeken en straatgidsen - ook wel bekend als UBD's - essentiële aanwijzingen kunnen bevatten voor enkele van de meest gruwelijke cold cases, omdat ze een historisch momentopname bieden van wie er op een bepaald moment in bepaalde huizen en straten woonde. Onder de tot nu toe verkregen telefoonboeken bevinden zich een telefoonboek uit 1971 en straattelefoonboeken uit 1968. Cold casesrechercheur George Kopsen, die het project leidt, zei dat de historische gegevens een reeks belangrijke aanwijzingen kunnen bevatten die verband houden met onopgeloste misdaden. "Omdat we weten dat telefoonboeken en straatlijsten zelden langer dan 12 maanden worden bewaard, hebben we het project opgezet om deze gegevens veilig te stellen en te bewaren voor gebruik in ons onderzoek", zei hij. "In het geval van telefoongidsen verbindt elke vermelding een persoon met een locatie en een telefoonnummer en door de jaren heen wijzen ze op verplaatsingen, naamsveranderingen, relaties, bezetting enzovoort." Sommige telefoonboeken die de politie in handen heeft gekregen, zijn zo zeldzaam dat zelfs de Staatsbibliotheek er geen exemplaren van had.
De politie heeft nu de media opgezocht om in contact met mensen te komen die mogelijk oude telefoonboeken en straatgidsen van vóór 1995 hebben, ook op cd-rom.