Doorgaan naar hoofdcontent

Cold Case Playing Cards blijft succes. Ook publiek-privaatrechtelijke samenwerking (MVO) succesvol bij de aanpak van cold cases.

Terwijl in Nederland het initiatief rond de Cold Casekalender abrupt is beëindigd en de evaluatie van de Politieacademie daarvan met mist is omgeven, breidt het initiatief waar de Cold Casekalender op is gebaseerd verder uit. In sommige staten in de Verenigde Staten is men al toe aan de zoveelste jaargang van de Cold Case Playing Cards toe vanwege het succes. Nu heeft het Minnesota Bureau of Criminal Apprehension (BCA) in samenwerking met het Minnesota Department of Corrections en de politieorganisatie over de hele staat een nieuwe set cold case-speelkaarten gemaakt. Deze kaarten belichten 52 gewelddadige onopgeloste moordzaken, vermiste personen en niet-geïdentificeerde stoffelijke overschotten die zich de afgelopen 50 jaar (!!) in heel Minnesota hebben voorgedaan. 

Het doel is om meer informatie en tips te krijgen om de cold cases van Minnesota op te lossen. Zeker de forensische mogelijkheden bieden nu nog meer kansen en zijn tactische aanwijzingen en tips een absolute voorwaarde om de zaak rond te krijgen. De kaartspellen zijn uitgedeeld aan alle 515 politieafdelingen en sheriffkantoren van Minnesota plus 75 districtsgevangenissen. Daarnaast zijn er meer dan 10.000 sets geleverd aan gevangenen in de staatsgevangenis van Minnesota. 

De BCA stuurde een verzoek naar meer dan 500 opsporingsinstanties in Minnesota met het verzoek om nominaties aan te leveren voor zaken die op de kaarten zouden kunnen worden vermeld. De BCA Cold Case Unit Review Board beoordeelde de inzendingen en selecteerde 52 cold cases voor dit initiatief. Vervolgens werden schriftelijke toestemming en foto's verzameld van de families van slachtoffers en werden de kaarten samengesteld met behulp van slachtofferfoto's en details van het onderzoek.

De staat Minnesota is innoverend als het gaat om cold cases. Vanuit het BCA is ook het initiatief Spotlight On Crime ontwikkeld. Spotlight on Crime is een fonds dat zich uitsluitend richt op het helpen van opsporingsdiensten over de gehele staat bij het oplossen van geweldsmisdrijven in Minnesota. Het is een uniek publiek-privaat partnerschap tussen het bedrijfsleven van Minnesota en de misdaadbestrijders van de staat. Sinds juni 2001 heeft Spotlight on Crime meer dan een miljoen euro aan beloningen uitgeloofd voor informatie over 26 zaken.  

Wat zijn de criteria voor het selecteren van cases?
Zaken die het Spotlight on Crimefonds ontvangt worden geselecteerd als er voldoende reden is om aan te nemen dat een aanzienlijke beloning een getuige of iemand met informatie over het incident ertoe kan aanzetten naar voren te treden en justitie en politie nuttige aanwijzingen kan geven om het misdrijf op te lossen.

Waarom is Spotlight on Crime opgericht?
Geld is een effectief middel om een getuige of iemand met informatie aan te moedigen zich te melden en de informatie te delen met opsporingsdiensten die een strafzaak onderzoeken. Een substantiële beloning kan getuigen aanmoedigen om naar voren te treden en informatie te delen. Het creëert ook publiciteit rond een zaak die kan leiden tot nieuwe getuigen en informatie. 

Er zijn veel gruwelijke strafzaken in Minnesota, waarbij kinderen en ouderen betrokken zijn, die jarenlang onopgelost zijn gebleven. In veel van deze gevallen waren getuigen niet bereid naar voren te treden. Spotlight on Crime probeert deze zaken te helpen oplossen. Projecten zoals Spotlight on Crime voorzien het strafrechtsysteem van Minnesota van de instrumenten die ze nodig hebben om van Minnesota een veiliger plek te maken om te leven. Elk geval moet eerst voldoen aan de criteria die vereist zijn om in aanmerking te komen voor het Spotlight on Crime-beloningsfonds. De Spotlight on Crime Advisory Board ontvangt periodiek samenvattingen van mogelijke zaken die in overweging kunnen worden genomen. Na beoordeling van elk geval maakt de adviesraad zijn selectie. De Spotlight on Crime Advisory Board bepaalt de hoeveelheid beloningsgeld die aan informanten wordt betaald op basis van de waarde die hun informatie biedt bij het oplossen van de zaak. 

Spotlight on Crime-partners, die elk een zetel hebben in de adviesraad van het fonds, zijn onder meer de Minnesota Business Partnership, een bedrijfsvertegenwoordiger die heeft bijgedragen aan het fonds, Minnesota Department of Public Safety, Minnesota Bureau of Criminal Apprehension, Minnesota County Attorney's Association, Minnesota Sheriffs Association, Minnesota Chiefs of Police Association en vertegenwoordigers voor de rechten van slachtoffers. 

Het unieke aan het concept is de publiek-private inzet van Spotlight on Crime op lange termijn, een focus uitsluitend op gewelddadige misdrijven zoals moorden of ontvoeringen, het financieringsniveau en de hoeveelheid geld die als beloning wordt aangeboden. Vaak bieden buurtbewoners, bedrijven en organisaties beloningen nadat er een misdrijf is gepleegd in een gemeenschap. Het doel is om een fonds van 1,5 miljoen euro te creëren. Bijdragen komen uit particuliere bronnen. De actieve betrokkenheid van de toonaangevende bedrijven in Minnesota en bijdragen van stichtingen en individuen zullen helpen om het financieringsdoel te bereiken. Gerenommeerde bedrijven hebben al donaties gedaan, zoals Target Corporation en Ernst&Young. 

Het Spotlight on Crime Fund is dus een non-profitorganisatie die is opgericht door bedrijven uit Minnesota in samenwerking met het Minnesota Department of Public Safety, het Bureau of Criminal Apprehension en justitie en politie. In Nederland kennen wij de Peter R. de Vries Foundation als nieuw initiatief, echter de organisatie en basis verschilt van de Amerikaanse aanpak als het gaat om de betrokkenheid en transparantie in de publiek-privaatrechtelijke samenwerking. 

Bekijk het persbericht
Bekijk Spotlight On Crime
Bekijk de gedateerde website Cold Case Kalender Nederland


Populaire posts van deze blog

Kindervermissingen. Doodverklaard. Michelle Willard en anderen. Na 40 jaar toch gevonden.

Om eerst maar een voorbeeld te pakken. In 1985 verdwijnt de dan bijna 3 jaar oude Haagse peuter Michelle Willard spoorloos. Ze zou verkocht zijn, door haar vader nog wel. Vader Dick Willard heeft tegen zijn broer gezegd dat ze in goede handen is en in Spanje zou verblijven. Michelle zelf zou haar nieuwe identiteit zelf niet weten, zo verklaarde Dick. Hij zou haar onder een andere identiteit hebben verkocht. Vader Dick had alles zelf geregeld en Michelle zelf ook weggebracht. De exacte omstandigheden hoe Michelle is verdwenen is nooit bekend geworden. Vader Dick Willard wordt in 1991 vermoord en neemt vele geheimen mee zijn graf in. Michelle heeft nog familie en dat biedt theoretische gezien nog kansen. Zelfs na bijna 40 jaar. In Houston Texas verdween in 1981 een baby onder de naam 'Holly' onder bizarre omstandigheden. Haar beide ouders werden vermoord en de moordzaak is tot op heden nog niet opgelost. Maar het bijzondere is dat hun baby Holly niet op de plaats delict werd aang

UPDATE Cold case Germa van den Boom uit 1984.

UPDATE 21-04-2023 Op 20 oktober 2022 bracht de Peter R. de Vries Foundation de vermissingszaak van Germa van den Boom opnieuw onder de aandacht. Een beloning van een kwart miljoen euro werd uitgeloofd voor de tip die leidt naar de vondst van Germa. De deadline van zes maanden is voorbij en vanaf vandaag kan er geen aanspraak meer gemaakt worden op de beloning bij het aanbrengen van een nieuwe tip.  Het afgelopen half jaar zijn er rond de 275 tips binnengekomen bij de Foundation. Deze zijn allemaal zorgvuldig bekeken en (anoniem) doorgestuurd aan het cold caseteam van politie Eenheid Zeeland-West-Brabant. Het team is momenteel nog steeds bezig met de laatste tips uit te rechercheren. Het kwart miljoen euro blijft dan ook beschikbaar voor de gouden tip tot dat het cold caseteam alle tips die tot en met 20 april 2023 bij de Peter R. de Vries Foundation zijn binnengekomen heeft onderzocht. Wij verwachten dat we binnen enkele maanden bekend kunnen maken hoe dit onderzoek is afgerond.  Ondan

UPDATE: Hoge Raad doet uitspraak over onjuiste tekst bij beëdiging. Geen gevolgen zaak Nicky Verstappen.

Geen gevolgen voor opgeloste (lopende) cold casezaken. Het gebruik van een onjuiste tekst bij de beëdiging van een aantal raadsheren en raadsheren-plaatsvervanger in het gerechtshof ’s-Hertogenbosch leidt niet tot vernietiging van de uitspraken in de zaken die deze raadsheren (mee) hebben behandeld en beslist. Dat heeft de Hoge Raad vandaag geoordeeld n.a.v. twee vorderingen tot cassatie in het belang der wet; één in een strafzaak en één in een belastingzaak. Bekijk hier de uitspraak van de Hoge Raad ----------------------------------------- PG bij de Hoge Raad: het gebruik van een onjuiste tekst bij beëdigingen in het hof ‘s-Hertogenbosch hoeft niet te leiden tot vernietiging van uitspraken Conclusie PG Het gebruik van de onjuiste tekst bij de beëdigingen hoeft volgens de PG niet te leiden tot vernietiging van uitspraken in zaken die door deze raadsheren (mee) zijn behandeld en beslist. Dit legt hij in zijn vorderingen als volgt uit. Een beëdiging van een rechter of raadsheer heeft me