Doorgaan naar hoofdcontent

Geen Gouden Tip. Herziening Opsporingscommunicatie. "Als iemand 20 jaar geleden niet heeft gebeld, waarom zouden ze dan nu wel bellen?"

In een eerder artikel hier is al geschreven over de effectiviteit van tipgeld / beloningen in cold cases en vermiste personen. Ook is eerder hier beschreven dat een wetenschappelijke benadering van de opsporingscommunicatie in cold cases en vermiste personen "zorgwekkend" is. Vanuit de wetenschappelijke hoek werd de volgende vraag voorgelegd: "Justitie en politie dienen zich de vraag te stellen: "Als iemand 20 jaar geleden niet heeft gebeld, waarom zouden ze dan nu wel bellen?" Met dezelfde uitdaging zit de politie van San Francisco in de Verenigde Staten. Nagenoeg elke maand geeft de politie van San Francisco een andere beloning uit in de hoop dat iemand naar voren komt met een tip die een cold case weer op gang brengt.

Maar het nieuwsmedium The Standard onthulde dat de beloningen niet echt lijken te werken. De politie van San Francisco heeft tien jaar geleden voor het laatst een dergelijke uitbetaling gedaan. Nu, aangespoord door die berichtgeving, overwegen partijen die toezicht houden op de politie van de stad hoe ze de beloningen effectiever kunnen maken. De San Francisco Police Commission heeft The Standard gecrediteerd voor het meehelpen inspireren van haar herziening van het beloningssysteem. De lokale media wordt nauw betrokken bij het maken van nieuwe plannen in de opsporingscommunicatie. "We hebben het artikel gezien, we hebben de zorgen van de gemeenschap gehoord en daarom is de uitdaging geagendeerd", zei commissievoorzitter Cindy Elias tijdens de vergadering van de toezichthoudende instantie. 

Het gebrek aan uitbetalingen van de politie van San Francisco doet twijfels rijzen over de doeltreffendheid van beloningen om misdaden op te lossen. Onthullingen over het gebrekkige systeem van de organisatie heeft ook als gevolg dat de enige hoop voor de nabestaanden om tot de waarheidsvinding te komen via de opsporingscommunicatie is ondermijnd. De laatste beloning die de politie uitkeerde, ging naar een tipgever die informatie naar voren bracht die leidde tot de vervolging van de man die Willie Allen in 2006 vermoordde. Dat was een van de slechts 14 keer dat het beloningsgeld hielp bij het oplossen van een cold case in San Francisco.

De beloningsdrempel voor tips voor moordzaken is gecodificeerd in een stadsverordening en als deze wordt gewijzigd, moet de raad deze wijzigen of een nieuwe wet aannemen. James Ahern, hoofd van de afdeling Strategic Investigations binnen de politie van San Francisco, erkende de belemmeringen voor het verstrekken van uitbetalingen, maar verdedigde het systeem als een waardevolle investering. "Uitbetalingen zijn erg moeilijk", zei hij. “Ten eerste moet het leiden tot een aanhouding en vervolging. Dat is een hoge standaard voor moord. Maar als we één moord uit 100 zaken oplossen, heeft het toch enige waarde.

Met dat in gedachten lijken ambtenaren in San Francisco meer geneigd om het systeem te hervormen dan te verwijderen. Er wordt gesproken over het modelleren van het programma in New York City, waar een onafhankelijke instantie een anonieme tiplijn beheert die veel kleinere beloningen geeft. "Dat zou de lat lager leggen en meer fooien opleveren", legt Ahern uit. Toegegeven, het is inderdaad jaren geleden dat het beloningsprogramma van de politie van San Francisco zelfs tot een aanhouding heeft geleid. Toch sprak de eindverantwoordelijke politiechef Bill Scott zijn optimisme uit over de voorgestelde wijzigingen. "Ook al is het al een tijdje geleden dat we hebben uitbetaald," zei hij, "ik geloof dat het om vele redenen de moeite waard is."

In Nederland is een externe organisatie die intensief gebruik maakt van tipgelden de Peter R. de Vries Foundation. Dit naast het tipgeld wat door justitie al dan niet wordt toegekend in zaken van cold cases en vermiste personen. 

Bekijk het mediabericht
Bekijk eerder artikel over tipgeld / beloning
Bekijk eerder wetenschappelijk artikel
Bekijk de pagina cold cases politie San Francisco
Bekijk alle relevante artikelen over opsporingscommunicatie
Bekijk de tippagina Peter R. de Vries Foundation
Bekijk de website New York Crimestoppers



Populaire posts van deze blog

Kindervermissingen. Doodverklaard. Michelle Willard en anderen. Na 40 jaar toch gevonden.

Om eerst maar een voorbeeld te pakken. In 1985 verdwijnt de dan bijna 3 jaar oude Haagse peuter Michelle Willard spoorloos. Ze zou verkocht zijn, door haar vader nog wel. Vader Dick Willard heeft tegen zijn broer gezegd dat ze in goede handen is en in Spanje zou verblijven. Michelle zelf zou haar nieuwe identiteit zelf niet weten, zo verklaarde Dick. Hij zou haar onder een andere identiteit hebben verkocht. Vader Dick had alles zelf geregeld en Michelle zelf ook weggebracht. De exacte omstandigheden hoe Michelle is verdwenen is nooit bekend geworden. Vader Dick Willard wordt in 1991 vermoord en neemt vele geheimen mee zijn graf in. Michelle heeft nog familie en dat biedt theoretische gezien nog kansen. Zelfs na bijna 40 jaar. In Houston Texas verdween in 1981 een baby onder de naam 'Holly' onder bizarre omstandigheden. Haar beide ouders werden vermoord en de moordzaak is tot op heden nog niet opgelost. Maar het bijzondere is dat hun baby Holly niet op de plaats delict werd aang

UPDATE Cold case Germa van den Boom uit 1984.

UPDATE 21-04-2023 Op 20 oktober 2022 bracht de Peter R. de Vries Foundation de vermissingszaak van Germa van den Boom opnieuw onder de aandacht. Een beloning van een kwart miljoen euro werd uitgeloofd voor de tip die leidt naar de vondst van Germa. De deadline van zes maanden is voorbij en vanaf vandaag kan er geen aanspraak meer gemaakt worden op de beloning bij het aanbrengen van een nieuwe tip.  Het afgelopen half jaar zijn er rond de 275 tips binnengekomen bij de Foundation. Deze zijn allemaal zorgvuldig bekeken en (anoniem) doorgestuurd aan het cold caseteam van politie Eenheid Zeeland-West-Brabant. Het team is momenteel nog steeds bezig met de laatste tips uit te rechercheren. Het kwart miljoen euro blijft dan ook beschikbaar voor de gouden tip tot dat het cold caseteam alle tips die tot en met 20 april 2023 bij de Peter R. de Vries Foundation zijn binnengekomen heeft onderzocht. Wij verwachten dat we binnen enkele maanden bekend kunnen maken hoe dit onderzoek is afgerond.  Ondan

UPDATE: Hoge Raad doet uitspraak over onjuiste tekst bij beëdiging. Geen gevolgen zaak Nicky Verstappen.

Geen gevolgen voor opgeloste (lopende) cold casezaken. Het gebruik van een onjuiste tekst bij de beëdiging van een aantal raadsheren en raadsheren-plaatsvervanger in het gerechtshof ’s-Hertogenbosch leidt niet tot vernietiging van de uitspraken in de zaken die deze raadsheren (mee) hebben behandeld en beslist. Dat heeft de Hoge Raad vandaag geoordeeld n.a.v. twee vorderingen tot cassatie in het belang der wet; één in een strafzaak en één in een belastingzaak. Bekijk hier de uitspraak van de Hoge Raad ----------------------------------------- PG bij de Hoge Raad: het gebruik van een onjuiste tekst bij beëdigingen in het hof ‘s-Hertogenbosch hoeft niet te leiden tot vernietiging van uitspraken Conclusie PG Het gebruik van de onjuiste tekst bij de beëdigingen hoeft volgens de PG niet te leiden tot vernietiging van uitspraken in zaken die door deze raadsheren (mee) zijn behandeld en beslist. Dit legt hij in zijn vorderingen als volgt uit. Een beëdiging van een rechter of raadsheer heeft me