Doorgaan naar hoofdcontent

Goed voorbeeld doet volgen. Canadese aanpak sinds 1996: Naast forensisch onderzoeksteam ook tactisch onderzoeksteam. En centralisatie.

Canada is een van de landen die een enorme ontwikkeling doormaakt bij de aanpak van cold cases en vermiste personen. Sinds 1996 hebben Cold Case-onderzoekers in Canada, dankzij het doorvoeren van nieuwe mogelijkheden in onderzoekstechnieken en vooruitgang in wetenschappelijke methoden, met succes zaken opgelost door oud bewijsmateriaal opnieuw te onderzoeken. Wat de Canadezen goed hebben begrepen is dat naast een forensisch team ook een tactisch cold caseteam voorhanden moet zijn. Ondanks forensisch bewijs is het namelijk nog steeds belangrijk voor onderzoekers om van het publiek te horen wie mogelijk informatie heeft over moorden in het verleden.

Steve Smith is een veteraan bij de politie van Toronto in Canada en doet zijn verhaal in de media. Hij leidt momenteel de Homicide Cold Case Unit met het grootste aantal zaken in Canada. Hij houdt ook toezicht op de Major Case Management Unit, de Forensic Video Unit en de nieuw gevormde Missing Persons Unit, waar hij een belangrijke rol speelde bij het begeleiden van de ontwikkeling ervan. Smith is de afgelopen vijf jaar hoofd van de afdeling moordzaken geweest. In die tijd zijn drie van de meest spraakmakende onopgeloste moordzaken in de stad opgehelderd.

Een bijzondere zaak is bijvoorbeeld die van de familie Santos. De scène waar de vader van Patrick Santos in belandde, was iets dat geen enkele ouder ooit zou moeten meemaken. Op 17 september 2006 opende de vader van Santos de achterdeur van zijn huis om de hond uit te laten en ontdekte het levenloze lichaam van zijn zoon op de grond. Ducttape bedekte Patricks gezicht en zijn handen en voeten waren vastgebonden. Hij was pas 21 op het moment van de moord. De oorzaak van zijn dood werd vastgesteld als verstikking. Al bijna 17 jaar is de moord op Santos een mysterie gebleven. De politie is er zeker van dat er "velen" zijn die weten waarom de vriendelijke jongeman werd vermoord. Ze praten gewoon niet. Zoals Nick de barman al in 1946 zei in "It's a Wonderful Life": "Alles wat ze nodig hebben is 'overtuiging'." Die overtuigende factor is DNA en genetische genealogie. "We weten dat we dit kunnen oplossen, het is een zaak die me echt stoort", aldus Smith van de Cold Case Unit. Hij vervolgt direct: "Maar nogmaals, dat doen ze allemaal."

Maar het cold caseteam heeft grote successen behaald. In 2020 loste het cold caseteam de schokkende seksmoord in 1984 van de 9-jarige Christina Jessop op. Het was de buurman van het kleine meisje, een man genaamd Calvin Hoover. Helaas overleed hij in 2015 en zal op deze aardse vlakte nooit boetedoening doen. Daarna kondigde het cold caseteam een aanhouding aan rond de moord op alleenstaande moeder Susan Tice en Erin Gilmour in 1983. De 61-jarige verdachte Joseph George Sutherland was voor de aanhouding nog nooit op de radar van de politie verschenen. Smith merkt op dat het vinden van de verdachte hetzelfde zou zijn geweest als het zoeken naar een speld in een hooiberg. Echter, genetische genealogie was de methode om tot een oplossing te komen in deze zaak. .

Elke plaats delict waar DNA is achtergelaten, kan nu worden opgelost met deze 'game changer'. “Het Openbaar Ministerie heeft ons een subsidie gegeven om in 2022 30 sets DNA in te dienen voor genetisch genealogisch onderzoek en nog eens 30 in 2023. Dat omvat onopgeloste moorden, aanrandingen en niet-geïdentificeerde menselijke resten”, aldus Smith. "We hebben DNA van families uit de jaren 70 en 80", zei Smith, eraan toevoegend dat als het DNA van een verdachte niet in het politiesysteem zat, het cold caseteam met lege handen stond. Vermiste personen en niet-geïdentificeerde menselijke resten zijn met de oude methodes bijna onmogelijk op te lossen. 

Bovendien zei Smith dat de politie werkt aan de doorontwikkeling van het nationale bureau voor vermiste personen. "Dit is belangrijk omdat het eindelijk gevallen van vermiste personen uit heel Canada samenbrengt en het nu echt centraal georganiseerd wordt", zei de ervaren rechercheur. 

De moord op voornoemde Santos is een van de zaken die de politie heeft ingediend voor onderzoek, samen met DNA van een aantal van de beruchte onopgeloste moorden op sekswerkers uit de jaren tachtig en negentig. Ook op de lijst staat de kleine Rosedale Jane Doe wiens levenloze lichaam afgelopen voorjaar werd ontdekt in een afvalcontainer in een chique wijk. Er zijn 64 andere niet-geïdentificeerde overblijfselen in Toronto die tientallen jaren teruggaan. Bovendien dient het cold caseteam constant DNA in voor testen vanwege de snelle vooruitgang in het forensische veld. 

Een voorbeeld hiervan was de Boy in the Box-moord in Philadelphia uit 1957. Rechercheurs werden tientallen jaren gedwarsboomd door de tragische zaak. Zelfs met de komst van DNA als hulpmiddel was het niet genoeg. Totdat het zover was en het vierjarige slachtoffer werd geïdentificeerd als Joseph Augustus Zarelli via genetische genealogie. "Er zijn zoveel verschillende toepassingen hiervoor", zei Smith. “Er zijn zoveel dingen die DNA je daadwerkelijk zal vertellen. Als je eenmaal een pool van interessante personen hebt ontwikkeld tijdens de genetische genealogie, is de rest aan de onderzoekers.” Hij voegde eraan toe: "Dan moet je het bewijs volgen en je theorieën in praktijk brengen."

Een deel van de ontwikkelingen in Canada is de ontluikende Missing Persons Unit, die "veranderde van een compliance-eenheid in een proactieve onderzoekseenheid". Smith merkte op dat er enkele honderden gevallen van langdurige vermissing zijn, waarvan de oudste de mysterieuze verdwijning uit 1919 is van theater-impresario Ambrose Small. "Het is nu veel moeilijker om vermist te worden, gewoon te verdwijnen", zei de rechercheur. "Met alle camera's en digitale tracking." Verwijzend naar de beruchte zaak van seriemoordenaar Bruce McArthur met een overweldigende component van vermiste personen, zei Smith dat er nu meer checks and balances zijn bij verdwijningen. Hij voegde eraan toe dat die nieuwe wetgevende checks and balances al een rol speelden op het hoogtepunt van het McArthur-onderzoek. "Met deze nieuwe tools en ouderwets recherchewerk hopen we de verwoeste families van de vermoorde en vermiste personen een moment van afsluiting te geven", zei Smith. "En die antwoorden zullen eerder vroeger dan later komen."

De ontwikkelingen in Canada, met name die in Toronto, zijn zeker interessant om te volgen en de best practices toe te passen bij de aanpak van cold cases en vermiste personen in Nederland. 


Populaire posts van deze blog

Kindervermissingen. Doodverklaard. Michelle Willard en anderen. Na 40 jaar toch gevonden.

Om eerst maar een voorbeeld te pakken. In 1985 verdwijnt de dan bijna 3 jaar oude Haagse peuter Michelle Willard spoorloos. Ze zou verkocht zijn, door haar vader nog wel. Vader Dick Willard heeft tegen zijn broer gezegd dat ze in goede handen is en in Spanje zou verblijven. Michelle zelf zou haar nieuwe identiteit zelf niet weten, zo verklaarde Dick. Hij zou haar onder een andere identiteit hebben verkocht. Vader Dick had alles zelf geregeld en Michelle zelf ook weggebracht. De exacte omstandigheden hoe Michelle is verdwenen is nooit bekend geworden. Vader Dick Willard wordt in 1991 vermoord en neemt vele geheimen mee zijn graf in. Michelle heeft nog familie en dat biedt theoretische gezien nog kansen. Zelfs na bijna 40 jaar. In Houston Texas verdween in 1981 een baby onder de naam 'Holly' onder bizarre omstandigheden. Haar beide ouders werden vermoord en de moordzaak is tot op heden nog niet opgelost. Maar het bijzondere is dat hun baby Holly niet op de plaats delict werd aang

UPDATE Cold case Germa van den Boom uit 1984.

UPDATE 21-04-2023 Op 20 oktober 2022 bracht de Peter R. de Vries Foundation de vermissingszaak van Germa van den Boom opnieuw onder de aandacht. Een beloning van een kwart miljoen euro werd uitgeloofd voor de tip die leidt naar de vondst van Germa. De deadline van zes maanden is voorbij en vanaf vandaag kan er geen aanspraak meer gemaakt worden op de beloning bij het aanbrengen van een nieuwe tip.  Het afgelopen half jaar zijn er rond de 275 tips binnengekomen bij de Foundation. Deze zijn allemaal zorgvuldig bekeken en (anoniem) doorgestuurd aan het cold caseteam van politie Eenheid Zeeland-West-Brabant. Het team is momenteel nog steeds bezig met de laatste tips uit te rechercheren. Het kwart miljoen euro blijft dan ook beschikbaar voor de gouden tip tot dat het cold caseteam alle tips die tot en met 20 april 2023 bij de Peter R. de Vries Foundation zijn binnengekomen heeft onderzocht. Wij verwachten dat we binnen enkele maanden bekend kunnen maken hoe dit onderzoek is afgerond.  Ondan

UPDATE: Hoge Raad doet uitspraak over onjuiste tekst bij beëdiging. Geen gevolgen zaak Nicky Verstappen.

Geen gevolgen voor opgeloste (lopende) cold casezaken. Het gebruik van een onjuiste tekst bij de beëdiging van een aantal raadsheren en raadsheren-plaatsvervanger in het gerechtshof ’s-Hertogenbosch leidt niet tot vernietiging van de uitspraken in de zaken die deze raadsheren (mee) hebben behandeld en beslist. Dat heeft de Hoge Raad vandaag geoordeeld n.a.v. twee vorderingen tot cassatie in het belang der wet; één in een strafzaak en één in een belastingzaak. Bekijk hier de uitspraak van de Hoge Raad ----------------------------------------- PG bij de Hoge Raad: het gebruik van een onjuiste tekst bij beëdigingen in het hof ‘s-Hertogenbosch hoeft niet te leiden tot vernietiging van uitspraken Conclusie PG Het gebruik van de onjuiste tekst bij de beëdigingen hoeft volgens de PG niet te leiden tot vernietiging van uitspraken in zaken die door deze raadsheren (mee) zijn behandeld en beslist. Dit legt hij in zijn vorderingen als volgt uit. Een beëdiging van een rechter of raadsheer heeft me