Doorgaan naar hoofdcontent

Minimaal 25 cold caseaanrandingen uit de jaren '80 gekoppeld aan de "Pillowcase Rapist". DNA-onderzoek geeft antwoorden.

Nadat het eerste doel was om onopgeloste moorden met forensische technieken op te lossen, worden nu ook de achterstanden in zedenzaken opgepakt. In de Verenigde Staten komen regelmatig ongelofelijk grote zedenzaken aan het licht die tot waarheidsvinding hebben geleid. De 63-jarige Robert Koehler riskeert een levenslange gevangenisstraf nadat een jury hem schuldig heeft bevonden aan ontvoering, aanranding en inbraak. Hij is door DNA in verband gebracht met minstens 25 andere aanrandingen in Florida, aldus aanklagers. De aangeklaagde man wordt verdacht de "Pillowcase Rapist"(kussensloopverkrachter) te zijn die in de jaren tachtig tientallen vrouwen seksueel heeft misbruikt in Zuid-Florida. De eerste zaak draaide om een cold case uit 1983 waarin een 25-jarige vrouw werd neergestoken en verkracht in haar huis in Miami-Dade County. 

Koehler was al bekend bij justitie en politie als een geregistreerde zedendelinquent. Hij riskeert in die zaak een levenslange gevangenisstraf en wordt in soortgelijke zaken uit de jaren tachtig in het naburige Broward County aangeklaagd. Nadat de jury ongeveer drie uur had beraadslaagd en hem schuldig had bevonden, leek Koehler stoïcijns toen de rechter het vonnis voorlas. "Het vonnis van de jury van vandaag waarin Robert Koehler schuldig wordt bevonden aan seksuele mishandeling, ontvoering en inbraak, sluit eindelijk het boek af over een terreur die de vrouwen van Zuid-Florida veel te lang in zijn greep hield", zegt Officier van Justitie Katherine Fernandez Rundle. Tijdens het proces verdedigde Koehler zichzelf door te beweren dat corrupte agenten hem hadden bedreigd en erin geluisd en hem hadden gedwongen misdaden te plegen. 

De veroordeling kwam decennia nadat een reeks soortgelijke aanrandingen ertoe leidde dat de politie de onbekende aanrander de bijnaam "Pillowcase Rapist" noemde. Hij gebruikte een soortgelijke modus operandus: vrouwen confronteren met een scherp voorwerp en ze verkrachten terwijl hij hun gezicht of dat van hemzelf bedekte met een doek. Destijds achtervolgden 50 rechercheurs meer dan 1.000 aanwijzingen, maar tientallen jaren lang waren er geen verdachten. Een belangrijke breuk in hun onderzoek kwam in 2019, toen de zoon van Koehler werd gearresteerd op beschuldiging van huiselijk geweld, waardoor hij een DNA-monster moest afstaan en dit belandde in de DNA-database. Dat monster gaf onderzoekers een nauwe familiale match met monsters die in de jaren tachtig waren verzameld uit de "Pillowcase Rapist" -zaken. Cold caseonderzoekers koppelden de resultaten aan DNA dat was verzameld van een winkelwagentje en deurklink toen ze Koehler volgden naar een kruidenierswinkel.

Toen cold caserechercheurs het huis van Koehler doorzochten, ontdekten ze een kerker die hij aan het graven was. Ze vonden ook damesjuwelen en een nagelvijl, waarvan de cold caserechercheurs uitgaan dat Koehler deze bewaarde als souvenir. Die ontdekkingen hernieuwden de hoop voor aanklagers en slachtoffers die al lang hadden geprobeerd de dader in de gevangenis te kunnen stoppen. Jarenlang hebben media verslag gedaan van de misdaden en onderzoeken. Zeker ook de media-aandacht door misdaadjournalisten en opsporingscommunicatie hebben bijgedragen aan de waarheidsvinding. 

Bekijk mediabericht
Bekijk website Openbaar Ministerie 


Populaire posts van deze blog

Kindervermissingen. Doodverklaard. Michelle Willard en anderen. Na 40 jaar toch gevonden.

Om eerst maar een voorbeeld te pakken. In 1985 verdwijnt de dan bijna 3 jaar oude Haagse peuter Michelle Willard spoorloos. Ze zou verkocht zijn, door haar vader nog wel. Vader Dick Willard heeft tegen zijn broer gezegd dat ze in goede handen is en in Spanje zou verblijven. Michelle zelf zou haar nieuwe identiteit zelf niet weten, zo verklaarde Dick. Hij zou haar onder een andere identiteit hebben verkocht. Vader Dick had alles zelf geregeld en Michelle zelf ook weggebracht. De exacte omstandigheden hoe Michelle is verdwenen is nooit bekend geworden. Vader Dick Willard wordt in 1991 vermoord en neemt vele geheimen mee zijn graf in. Michelle heeft nog familie en dat biedt theoretische gezien nog kansen. Zelfs na bijna 40 jaar. In Houston Texas verdween in 1981 een baby onder de naam 'Holly' onder bizarre omstandigheden. Haar beide ouders werden vermoord en de moordzaak is tot op heden nog niet opgelost. Maar het bijzondere is dat hun baby Holly niet op de plaats delict werd aang

UPDATE Cold case Germa van den Boom uit 1984.

UPDATE 21-04-2023 Op 20 oktober 2022 bracht de Peter R. de Vries Foundation de vermissingszaak van Germa van den Boom opnieuw onder de aandacht. Een beloning van een kwart miljoen euro werd uitgeloofd voor de tip die leidt naar de vondst van Germa. De deadline van zes maanden is voorbij en vanaf vandaag kan er geen aanspraak meer gemaakt worden op de beloning bij het aanbrengen van een nieuwe tip.  Het afgelopen half jaar zijn er rond de 275 tips binnengekomen bij de Foundation. Deze zijn allemaal zorgvuldig bekeken en (anoniem) doorgestuurd aan het cold caseteam van politie Eenheid Zeeland-West-Brabant. Het team is momenteel nog steeds bezig met de laatste tips uit te rechercheren. Het kwart miljoen euro blijft dan ook beschikbaar voor de gouden tip tot dat het cold caseteam alle tips die tot en met 20 april 2023 bij de Peter R. de Vries Foundation zijn binnengekomen heeft onderzocht. Wij verwachten dat we binnen enkele maanden bekend kunnen maken hoe dit onderzoek is afgerond.  Ondan

UPDATE: Hoge Raad doet uitspraak over onjuiste tekst bij beëdiging. Geen gevolgen zaak Nicky Verstappen.

Geen gevolgen voor opgeloste (lopende) cold casezaken. Het gebruik van een onjuiste tekst bij de beëdiging van een aantal raadsheren en raadsheren-plaatsvervanger in het gerechtshof ’s-Hertogenbosch leidt niet tot vernietiging van de uitspraken in de zaken die deze raadsheren (mee) hebben behandeld en beslist. Dat heeft de Hoge Raad vandaag geoordeeld n.a.v. twee vorderingen tot cassatie in het belang der wet; één in een strafzaak en één in een belastingzaak. Bekijk hier de uitspraak van de Hoge Raad ----------------------------------------- PG bij de Hoge Raad: het gebruik van een onjuiste tekst bij beëdigingen in het hof ‘s-Hertogenbosch hoeft niet te leiden tot vernietiging van uitspraken Conclusie PG Het gebruik van de onjuiste tekst bij de beëdigingen hoeft volgens de PG niet te leiden tot vernietiging van uitspraken in zaken die door deze raadsheren (mee) zijn behandeld en beslist. Dit legt hij in zijn vorderingen als volgt uit. Een beëdiging van een rechter of raadsheer heeft me