Doorgaan naar hoofdcontent

UPDATE Ontwikkelingen 2013 gevonden lichaamsdelen IJ Amsterdam.

UPDATE De 62-jarige Amsterdammer die eerder werd aangehouden voor betrokkenheid bij de dood van een Russische zakenman blijft 14 dagen langer vastzitten. Dit heeft de rechter-commissaris vanmiddag. Het onderzoek naar de dood van de 62-jarige Aleksandr Levin waarvan zijn romp in 2013 in het IJ werd gevonden, is nog in volle gang. De politie roept nogmaals iedereen op om informatie te delen. Alle tips zijn welkom en worden vertrouwelijk behandeld. Samen met het cold caseteam is het Openbaar Ministerie met name geïnteresseerd in tips en informatie die kunnen helpen bij het reconstrueren van de gebeurtenissen rondom de dood van Levin en eventuele andere betrokken personen. In deze zaak geldt nog steeds een beloning van 15.000 euro voor de gouden tip die leidt tot de oplossing van de zaak. 

Op dinsdagochtend 7 november heeft de politie een 62-jarige man uit Amsterdam aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij de dood van de toen 65-jarige Russische zakenman Aleksandr Levin. De aanhouding van de verdachte is gedaan op basis van forensisch bewijsmateriaal. Het Nederlands Forensisch Instituut heeft het DNA van de verdachte vergeleken met de sporen die zijn aangetroffen op de romp en attributen waarmee de romp is ingepakt. Deze vergelijking heeft geleid tot een match en om die reden is de Amsterdammer aangehouden. Dit zijn echter niet de enige ontwikkelingen in dit onderzoek. Het cold caseteam heeft ondertussen contact kunnen leggen met de nabestaanden van het slachtoffer in Rusland. Daarom kan de politie nu officieel zijn identiteit bevestigen en een foto van hem vrijgeven. Wat inmiddels ook is vastgesteld, is dat de romp in de nabijheid van de woning van de aangehouden verdachte in Amsterdam-Noord uit het water is gehaald. Hoewel het ruim tien jaar geleden is, doen rechercheurs dat toch een beroep op het geheugen van mogelijke getuigen die in deze omgeving iets verdachts of opvallends hebben gezien maar destijds getwijfeld hebben de politie te alarmeren.  

Buurtonderzoek
In de omgeving van de woning van de verdachte heeft een buurtonderzoek plaatsgevonden. Mogelijk komt hieruit nieuwe informatie die het opsporingsonderzoek verder op weg kan helpen.


-------------------------------------------------------------------
Tien jaar geleden verdween een handelaar / smokkelaar van kunst uit St. Petersburg in Rusland. In 2013 werd een romp in een blauwe plastic zak aangetroffen in het water van het IJ in Amsterdam. De politie zette de opsporingscommunicatie op en het volgende bericht werd verspreid: "Op 30 januari 2013 werd in 't IJ ter hoogte van de Ms. Van Riemsdijkweg in Amsterdam de romp aangetroffen van een onbekende Kaukasische man. Deze man is vermoedelijk afkomstig uit Oost-Europa. Hij had een normaal tot stevig postuur en donker/zwart borsthaar. De man had vermoedelijk blauwe of groene ogen, gebaseerd op zijn DNA-eigenschappen. Verder had de man een zogenoemde hoefijzernier. De romp was gekleed in een C&A T-shirt en een onderbroek."

Nu tien jaar later is de identiteit bekend van het slachtoffer. Het blijkt de vermiste Russische verzamelaar Alexander Levin te zijn. De verschrikkelijke ontdekking werd gedaan op 30 januari 2013, maar al die tijd kon de identiteit van de overledene niet worden vastgesteld. De politie concludeerde dat de man was vermoord. Pas acht jaar later werd de zaak weer opgepakt en met behulp van (forensisch) onderzoek kon het cold caseteam vaststellen dat het lichaam toebehoort aan de 65-jarige Levin. 

Het slachtoffer was algemeen bekend in Sint-Petersburgse kringen van antiekverzamelaars. De verzamelaar is herhaaldelijk onder de aandacht geweest van de Federalnaja sloezjba bezopasnosti Rossijskoj Federatsii (FSB: Russische inlichtingendienst) in St. Petersburg en de regio Leningrad. Een van de meest spraakmakende zaken is de zaak van de export vanuit Rusland naar Nederland van de "Grote Nieuwe Zeekaart" van Gerard van Keulen uit 1710, die ooit toebehoorde aan Peter de Grote. Eind jaren 90 van de vorige eeuw bedroeg de geschatte waarde honderdduizend dollar. De tekening werd ontdekt door douanebeambten op de luchthaven van Amsterdam.

Levin probeerde de douane nog te overtuigen van de rechtmatigheid van het bezit van het zeldzame kunstwerk, maar Levin bleek in het bezit van valse aankoopbewijzen. Levin werd aangehouden voor fraude en kreeg enkele maanden detentie opgelegd. In 2001 werd hij in Rusland veroordeeld tot vier jaar gevangenisstraf wegens smokkel. In zijn appartement aan de Karavannayastraat werden tientallen iconen gevonden. Drie van hen werden overgebracht naar het Russisch Museum, 29 iconen werden overgebracht naar de opslagplaats van de Russisch-Orthodoxe Kerk. In 2013 vloog hij naar Spanje met een tussenstop in Amsterdam, waarna hij in het niets verdween. Eind januari vond de politie het lichaam van een man gewikkeld in een blauwe plastic zak, waaruit nu blijkt dat het om Levin gaat. 

De Nederlandse politie stelt momenteel geen contact met de Russische autoriteiten te hebben vanwege het conflict in Oekraïne. Het cold caseteam verwacht dat leden van zijn familie na de publicatie van Levins naam zelf contact met hen zullen opnemen.





Populaire posts van deze blog

Kindervermissingen. Doodverklaard. Michelle Willard en anderen. Na 40 jaar toch gevonden.

Om eerst maar een voorbeeld te pakken. In 1985 verdwijnt de dan bijna 3 jaar oude Haagse peuter Michelle Willard spoorloos. Ze zou verkocht zijn, door haar vader nog wel. Vader Dick Willard heeft tegen zijn broer gezegd dat ze in goede handen is en in Spanje zou verblijven. Michelle zelf zou haar nieuwe identiteit zelf niet weten, zo verklaarde Dick. Hij zou haar onder een andere identiteit hebben verkocht. Vader Dick had alles zelf geregeld en Michelle zelf ook weggebracht. De exacte omstandigheden hoe Michelle is verdwenen is nooit bekend geworden. Vader Dick Willard wordt in 1991 vermoord en neemt vele geheimen mee zijn graf in. Michelle heeft nog familie en dat biedt theoretische gezien nog kansen. Zelfs na bijna 40 jaar. In Houston Texas verdween in 1981 een baby onder de naam 'Holly' onder bizarre omstandigheden. Haar beide ouders werden vermoord en de moordzaak is tot op heden nog niet opgelost. Maar het bijzondere is dat hun baby Holly niet op de plaats delict werd aang

UPDATE Cold case Germa van den Boom uit 1984.

UPDATE 21-04-2023 Op 20 oktober 2022 bracht de Peter R. de Vries Foundation de vermissingszaak van Germa van den Boom opnieuw onder de aandacht. Een beloning van een kwart miljoen euro werd uitgeloofd voor de tip die leidt naar de vondst van Germa. De deadline van zes maanden is voorbij en vanaf vandaag kan er geen aanspraak meer gemaakt worden op de beloning bij het aanbrengen van een nieuwe tip.  Het afgelopen half jaar zijn er rond de 275 tips binnengekomen bij de Foundation. Deze zijn allemaal zorgvuldig bekeken en (anoniem) doorgestuurd aan het cold caseteam van politie Eenheid Zeeland-West-Brabant. Het team is momenteel nog steeds bezig met de laatste tips uit te rechercheren. Het kwart miljoen euro blijft dan ook beschikbaar voor de gouden tip tot dat het cold caseteam alle tips die tot en met 20 april 2023 bij de Peter R. de Vries Foundation zijn binnengekomen heeft onderzocht. Wij verwachten dat we binnen enkele maanden bekend kunnen maken hoe dit onderzoek is afgerond.  Ondan

UPDATE: Hoge Raad doet uitspraak over onjuiste tekst bij beëdiging. Geen gevolgen zaak Nicky Verstappen.

Geen gevolgen voor opgeloste (lopende) cold casezaken. Het gebruik van een onjuiste tekst bij de beëdiging van een aantal raadsheren en raadsheren-plaatsvervanger in het gerechtshof ’s-Hertogenbosch leidt niet tot vernietiging van de uitspraken in de zaken die deze raadsheren (mee) hebben behandeld en beslist. Dat heeft de Hoge Raad vandaag geoordeeld n.a.v. twee vorderingen tot cassatie in het belang der wet; één in een strafzaak en één in een belastingzaak. Bekijk hier de uitspraak van de Hoge Raad ----------------------------------------- PG bij de Hoge Raad: het gebruik van een onjuiste tekst bij beëdigingen in het hof ‘s-Hertogenbosch hoeft niet te leiden tot vernietiging van uitspraken Conclusie PG Het gebruik van de onjuiste tekst bij de beëdigingen hoeft volgens de PG niet te leiden tot vernietiging van uitspraken in zaken die door deze raadsheren (mee) zijn behandeld en beslist. Dit legt hij in zijn vorderingen als volgt uit. Een beëdiging van een rechter of raadsheer heeft me