Nederlands initiatief: Het in beeld brengen van cold case zaken, soms zelfs niet meer te vinden op officiële overheidswebsites.
In Nederland is volop beweging in de aanpak van cold cases, vermiste personen en ongeïdentificeerde lichamen. Een groot aantal initiatieven vanuit de misdaadjournalistiek zoals die van Mick van Wely, non-profitorganisaties zoals Bureau Dupin en hogescholen / universiteiten zoals de Minor: Cold Case van hogeschool Saxion verschijnen volop in de media. Wat achterblijft is het politiek bestuurlijke domein, dat weinig tot geen aandacht heeft voor nabestaanden, de werkvloer en andere initiatieven bij de aanpak. De minister van Justitie en Veiligheid heeft overduidelijk laten blijken weinig tot geen investeringen te doen in mensen, middelen en geld voor de aanpak van cold cases. Justitie en politie moeten het doen met de huidige bezetting, middelen en financiën. Ook is gebleken dat de minister in de Tweede Kamer sprak over het aantal van 1700 zaken, terwijl blijkt dat het departement niet beschikt over een gevalideerde lijst van aantallen zaken. De organisatie van de aanpak van cold cases en vermiste personen, sinds de laatste reorganisatie officieel de benaming Voorziening cold cases en vermiste personen van toepassing, kent daarmee een belemmerende factor. De forensische technieken maken het mogelijk de kansen te vergroten nabestaanden antwoorden te geven in decennia oude onopgeloste zaken.
Ondertussen is de website Cold Case Zaken ontwikkeld vanuit een particulier initiatief. De website wordt wekelijks voorzien van nieuwe zaken, waarbij het soms ook cold cases zijn die niet (meer) te vinden zijn op de officiele website(s) van justitie en politie. De website kent inmiddels een indrukwekkend aantal zaken, die weer de aandacht krijgen van het publiek. De website is ontwikkeld vanuit particulier onderzoeksschap en heeft ten doel zoveel mogelijk onopgeloste zaken te beschrijven en bezoekers en mogelijke tipgevers niet allerlei websites af hoeven te zoeken naar informatie over een zaak.
Ook biedt de website om tips aan te leveren. Soms willen mensen, om wat voor reden dan ook, hun verhaal niet aan de politie kwijt. Eventuele tips worden ook gedeeld met de juiste instanties. De website kent geen commercieel oogmerk en heeft een maatschappelijk doel en wil op deze wijze de zaken onder de aandacht houden.
Een goed voorbeeld van burgerparticipatie ten behoeve van de waarheidsvinding in cold cases, vermiste personen en niet-geïdentificeerde lichamen.