"Nederlandse" QIAGEN voltooit overname "Amerikaanse" Verogen. Grote stap in commerciële forensische wereld van de toekomst.
De snelheid van de forensische ontwikkelingen is gigantisch, zo snel zelfs dat het departement van Justitie en Veiligheid, het Openbaar Ministerie, de Nationale Politie en ieder ander die is betrokken bij cold cases en vermiste personen moeite hebben om het tempo bij te benen. Met name Artificial Intelligence (AI) en DNA hebben een enorme invloed op de aanpak van cold cases en vermiste personen. In het buitenland worden enorme resultaten geboekt, zeker ook door de inbreng van het Nederlands Forensisch Instituut. Een andere ontwikkeling is de commercieel economische kant van de forensische ontwikkelingen. Niet alleen de aan de overheid gekoppelde forensische uitvoeringsorganisaties zoals het NFI maken grote stappen, ook de commerciële bedrijven zitten niet stil. Zo is er een persbericht uitgegaan dat QIAGEN heeft aangekondigd dat het de overname heeft afgerond van Verogen, een leider in het gebruik van next-generation sequencing (NGS) technologieën om de toekomst van menselijke identificatie (HID) en forensisch onderzoek te stimuleren.
Verogen, een particulier bedrijf opgericht in 2017 en gevestigd in San Diego in de Verenigde Staten, ondersteunt de wereldwijde gemeenschap voor menselijke identificatie met NGS-tools en professionele services om te helpen bij het oplossen van criminele en vermiste personen. QIAGEN en Verogen zijn commercialiseringspartners sinds de aankondiging van een distributieovereenkomst in juni 2021.
QIAGEN – dat eind jaren negentig de eerste commerciële kits op de markt bracht om DNA uit forensische dossiers te zuiveren – heeft al een leidende positie op de markt voor HID/forensisch onderzoek. QIAGEN's monsterverzamelings- en voorbereidingskits, genetische testanalyse en workflow-automatiseringsproducten worden over de hele wereld gebruikt door forensische wetenschappelijke laboratoria en (cold case)rechercheurs.
"Het samenbrengen van Verogen en QIAGEN creëert een unieke kans om onderzoekers beter te helpen bij het bevorderen van de forensische wetenschap en het vinden van vermiste personen, het nauwkeurig identificeren van verdachten en het vrijpleiten van onschuldigen", aldus Thierry Bernard, CEO van QIAGEN. "De kracht van NGS heeft zoveel toepassingen gecreëerd die voorheen niet mogelijk waren, en het gebruik ervan in forensisch onderzoek is een nieuwe kans voor QIAGEN om de meest complete workflow te bieden en de levens van mensen over de hele wereld te helpen verbeteren."
"We zijn er trots op dat we onze succesvolle samenwerking met QIAGEN naar een hoger niveau kunnen tillen in een combinatie die volgens ons aanzienlijke voordelen biedt voor alle belanghebbenden", aldus Brett Williams, CEO van Verogen. "Deze stap zal de waarde van Verogen's portfolio uitbreiden naar forensische klanten en onderzoeksbureaus en de acceptatie van NGS verder stimuleren om vooruitgang op het gebied van justitie wereldwijd te bevorderen."
DNA-technieken voor menselijke identificatie zijn de afgelopen decennia enorm geëvolueerd, waardoor ze kunnen helpen om grote uitdagingen aan te gaan, zoals in de nasleep van oorlogen en natuurrampen en om vooruitgang in het strafrecht te ondersteunen. Om maar een voorbeeld te noemen: de Internationale Commissie voor Vermiste Personen in Nederland heeft tot nu toe meer dan 44.000 botmonsters geprofileerd en meer dan 18.000 identificaties gemaakt – allemaal verwerkt met behulp van QIAGEN-chemie en -kits.
De beperkingen van de huidige veelgebruikte workflows op basis van short-tandem-repeat (STR)-analyses met behulp van capillaire elektroforese (CE)-technologie belemmeren echter overeenkomsten in naar schatting 60-85% van de traditionele zoekopdrachten. Dit heeft alleen al in de VS geleid tot een achterstand van ongeveer 1 miljoen onopgeloste zaken.
Rechtshandhavings-, militaire en andere forensische experts over de hele wereld kijken steeds vaker naar NGS vanwege zijn ongekende genetische inzichten, zoals onderzoekers in staat stellen unieke kenmerken af te leiden, zoals haar- en oogkleur en biogeografische afkomst. De sequencing- en analyseoplossingen van Verogen zijn ontworpen voor gebruik op het MiSeq FGx® Sequencing System van Illumina, Inc. Met deze overname verwerft QIAGEN exclusieve distributierechten voor deze versie van de MiSeq-sequencer die speciaal is ontworpen voor forensische toepassingen. Er zijn tot nu toe meer dan 300 MiSeq FGx-sequencingsystemen geplaatst, wat een sterke intrede in dit marktsegment markeert. Het Verogen-portfolio met kits voor gebruik op deze sequencer omvat de ForenSeq-suite met kits, waaronder DNA Signature Prep, Imagen, Kintelligence en MainstAY-productlijnen, die allemaal forensische experts betere antwoorden bieden om de meest complexe onopgeloste zaken op te lossen.
QIAGEN krijgt ook volledige toegang tot de baanbrekende GEDmatch-database en het GEDmatch PRO™-portaal van Verogen. Met GEDmatch kunnen gebruikers genetische profielen uploaden die zijn gemaakt door andere genealogische sites om het zoeken naar familielinks uit te breiden; het bevat momenteel meer dan 1,8 miljoen genealogische profielen en blijft groeien. GEDmatch PRO™ is ontworpen om politie- en forensische teams te ondersteunen bij onderzoeksvergelijkingen met gegevens die zijn geüpload door instemmende GEDmatch-gebruikers.
QIAGEN N.V., is een in Nederland gevestigde holdingmaatschappij, wat inhoud dat een "Nederlands" bedrijf een grote overname doet op een bedrijf met forensische genealogische mogelijkheden. Het gebruik van de nieuwe opsporingsmethode via forensische genetische genealogie is nog niet toepasbaar in Nederland. De minister van Justitie en Veiligheid heeft zelf geen geld, middelen en personen vrijgemaakt als investering in deze succesvolle opsporingsmethode, maar heeft het Openbaar Ministerie gevraagd onderzoek te doen naar de mogelijkheden. Inmiddels heeft Nederland door deze zet van de minister van Justitie en Veiligheid vertraging opgelopen ten opzichte van andere landen die de opsporingsmethode inmiddels met veel succes inzetten. Nabestaanden van slachtoffers van onopgeloste gewelds- en zedendelicten hebben ondertussen hun afkeur uitgesproken over de wijze waarop de minister van Justitie en Veiligheid omgaat met de nieuwe opsporingsmethode.
Bekijk de website van Verogen
Bekijk de website van QiaGen
Bekijk het persbericht
Bekijk de website International Commission on Missing Persons