Doorgaan naar hoofdcontent

UPDATE: Zichtbare en daadkrachtige chef cold caseteam Noorwegen: "Elke steen omdraaien voor nabestaanden." Belangrijke bijdrage NFI en Erasmus MC.

Een zaak waar het NFI en het Erasmus MC een belangrijke bijdrage hebben geleverd is weer in het nieuws. In de zaak is een man veroordeeld tot 17 jaar gevangenisstraf voor de moord op Birgitte Tengs. Acht jaar geleden werd binnen de Noorse politie (Kripos) een landelijk cold caseteam opgericht. De eerste zaak die werd opgepakt was de moord op Birgitte Tengs. Toen, in 2015, zei de Noorse politie het volgende over het werk dat voor ze lag: "De review van de zaak Tengs zal ongetwijfeld zeer veeleisend werk zijn met de uitdagingen die natuurlijk liggen bij het onderzoeken van een moord die 20 jaar geleden heeft plaatsgevonden. Nieuw onderzoek, nieuwe technologie, nieuwe methoden en een nieuwe kijk op de zaak bieden niettemin kansen en het cold caseteam staat klaar om te doen wat in hun macht ligt zodat nabestaanden en de samenleving meer antwoorden krijgen."

Sindsdien werkte het politiedistrict Sør-west grondig en doelgericht aan het onderzoek samen met het cold caseteam. Gedurende het onderzoek is uitgebreide hulp geboden en het is goed om te zien dat het werk zijn vruchten afwerpt, aldus de leider van het cold caseteam. "Voor de nabestaanden is het van groot belang dat elke steen wordt omgedraaid om antwoorden te vinden. Als samenleving moeten we er geen genoegen mee nemen dat een moord onopgelost blijft", vervolgt Erdal. 

Espen Erdal, hoofd van het cold caseteam, kan zijn eerste zaak afsluiten voor de nabestaanden met een veroordeling. 

Bekijk persbericht
Bekijk mediabericht



-------------------------------------

UPDATE: Het lichaam van de 17-jarige Birgitte Tengs werd in 1995 gevonden in een weiland in de buurt van haar huis in Noorwegen. Ze was verkracht en vermoord. De zaak is een van de bekendste cold cases van Noorwegen. In december 2022 meldde het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) dat ze een belangrijke bijdrage hebben geleverd aan het forensisch DNA-onderzoek in deze zaak. Dat geeft de zaak ook een Rotterdams tintje: de NFI-onderzoekers gebruikten een methode die ontwikkeld is door onderzoekers van de afdeling Genetische Identificatie aan het Erasmus MC.

Bekijk het mediabericht

-------------------------

Het lichaam van het Noorse meisje Birgitte Tengs werd in 1995 in een weiland teruggevonden. Ze bleek verkracht en om het leven gebracht. Een belangrijk deel van het bewijs in de zaak is een DNA-match, waaraan het NFI een bijdrage leverde. In de nacht van zaterdag 6 mei 1995 werd de 17-jarige Birgitte Tengs vermoord aangetroffen, op slechts 500 meter van haar huis. Het jonge Karmøy-meisje was seksueel misbruikt en onderworpen aan bruut geweld. 21 maanden later arresteerde de politie de neef van Birgitte als verdachte. Na drie weken in afzondering te hebben doorgebracht, bekende hij een moord waarvan hij zich niet kon herinneren dat hij die had gepleegd. Later trok hij zijn bekentenis in. Het gerechtshof sprak hem vrij. Wel werd hij veroordeeld tot het betalen van een schadevergoeding aan de ouders van Birgitte. Nu was de vraag die op ieders lippen lag: als haar neef niet de moordenaar was, wie dan wel?

De moord op Birgitte Tengs is een van de beroemdste strafzaken van Noorwegen. In zijn boek schetst de bekroonde journalist Bjørn Olav Jahr een meeslepend portret van een verdeelde gemeenschap, van uiteengereten families en een uit de hand gelopen politieonderzoek. En bovenal geeft hij een realistische theorie van wat er werkelijk gebeurde in Karmøy die fatale lentenacht. Toen het boek uitkwam, waren er tal van verhalen in de pers over de nieuwe bevindingen van Jahr. Als direct gevolg van dit boek werd het politieonderzoek een jaar later heropend, in 2018 verscheen een tv-documentaire over deze zaak.

En toen begon het NFI zich ook met de zaak te bemoeien. In een spoor op de bebloede panty van Birgitte is namelijk Y-chromosomaal DNA gevonden. Het Y-chromosoom is mannelijk DNA dat van vader op zoon overgaat en dus vrijwel identiek is in de mannelijke familielijn. Dus bij vaders, broers en neven komt dat bijna overeen. Maar sommige plaatsen van de Y-chromosomen muteren snel, dat wil zeggen dat ze vaker kleine kopieerfoutjes maken. En die foutjes bieden kansen om toch onderscheid tussen deze familieleden te kunnen maken. Dat gebeurde ook in deze zaak met hulp van deskundigen. Het NFI is het enige laboratorium met accreditatie om nauwe mannelijke familieleden van elkaar te onderscheiden. Het NFI analyseerde de snel muterende Y-chromosoom markers in de referentiemonsters van de verdachte en zijn twee broers. Hiermee konden ze van elkaar onderscheiden worden. De broers matchten niet met het spoor en hadden hierdoor een sluitend alibi. Voor de verdachte is nu de vraag hoe zijn DNA op de panty van het slachtoffer terecht is gekomen. De inhoudelijke behandeling van de zaak is eind vorig jaar afgerond en DNA-deskundige Arnoud Kal rapporteerde in dit Noorse DNA-onderzoek. Binnenkort volgt de uitspraak in deze zaak. 

En het was zeker niet de enige internationale zaak waar de afdeling biologische sporen aan heeft bijgedragen. Jaarlijks gaat het om tussen de twintig en dertig internationale strafzaken. Niet alleen helt het NFI andere landen met DNA-onderzoek, dit doen we ook voor de Verenigde Naties (United Nations). Zoals bij de identificatie van een voortvluchtige verdachte van de Rwandese genocide uit 1994, afgelopen mei. “Het ging om een persoon die al wat langer begraven was, wat het DNA-onderzoek ingewikkeld maakte,” vertelt Kal. Behalve het doen van onderzoeken, geven onze collega’s ook advies. Bijvoorbeeld over hoe de identificatie van slachtoffers in een massagraf het beste kan worden aangepakt. 

Bekijk het mediabericht NFI 
Bekijk het boek



Arnoud Kal (bron: Rijksoverheid)

Populaire posts van deze blog

Kindervermissingen. Doodverklaard. Michelle Willard en anderen. Na 40 jaar toch gevonden.

Om eerst maar een voorbeeld te pakken. In 1985 verdwijnt de dan bijna 3 jaar oude Haagse peuter Michelle Willard spoorloos. Ze zou verkocht zijn, door haar vader nog wel. Vader Dick Willard heeft tegen zijn broer gezegd dat ze in goede handen is en in Spanje zou verblijven. Michelle zelf zou haar nieuwe identiteit zelf niet weten, zo verklaarde Dick. Hij zou haar onder een andere identiteit hebben verkocht. Vader Dick had alles zelf geregeld en Michelle zelf ook weggebracht. De exacte omstandigheden hoe Michelle is verdwenen is nooit bekend geworden. Vader Dick Willard wordt in 1991 vermoord en neemt vele geheimen mee zijn graf in. Michelle heeft nog familie en dat biedt theoretische gezien nog kansen. Zelfs na bijna 40 jaar. In Houston Texas verdween in 1981 een baby onder de naam 'Holly' onder bizarre omstandigheden. Haar beide ouders werden vermoord en de moordzaak is tot op heden nog niet opgelost. Maar het bijzondere is dat hun baby Holly niet op de plaats delict werd aang

UPDATE Cold case Germa van den Boom uit 1984.

UPDATE 21-04-2023 Op 20 oktober 2022 bracht de Peter R. de Vries Foundation de vermissingszaak van Germa van den Boom opnieuw onder de aandacht. Een beloning van een kwart miljoen euro werd uitgeloofd voor de tip die leidt naar de vondst van Germa. De deadline van zes maanden is voorbij en vanaf vandaag kan er geen aanspraak meer gemaakt worden op de beloning bij het aanbrengen van een nieuwe tip.  Het afgelopen half jaar zijn er rond de 275 tips binnengekomen bij de Foundation. Deze zijn allemaal zorgvuldig bekeken en (anoniem) doorgestuurd aan het cold caseteam van politie Eenheid Zeeland-West-Brabant. Het team is momenteel nog steeds bezig met de laatste tips uit te rechercheren. Het kwart miljoen euro blijft dan ook beschikbaar voor de gouden tip tot dat het cold caseteam alle tips die tot en met 20 april 2023 bij de Peter R. de Vries Foundation zijn binnengekomen heeft onderzocht. Wij verwachten dat we binnen enkele maanden bekend kunnen maken hoe dit onderzoek is afgerond.  Ondan

UPDATE: Hoge Raad doet uitspraak over onjuiste tekst bij beëdiging. Geen gevolgen zaak Nicky Verstappen.

Geen gevolgen voor opgeloste (lopende) cold casezaken. Het gebruik van een onjuiste tekst bij de beëdiging van een aantal raadsheren en raadsheren-plaatsvervanger in het gerechtshof ’s-Hertogenbosch leidt niet tot vernietiging van de uitspraken in de zaken die deze raadsheren (mee) hebben behandeld en beslist. Dat heeft de Hoge Raad vandaag geoordeeld n.a.v. twee vorderingen tot cassatie in het belang der wet; één in een strafzaak en één in een belastingzaak. Bekijk hier de uitspraak van de Hoge Raad ----------------------------------------- PG bij de Hoge Raad: het gebruik van een onjuiste tekst bij beëdigingen in het hof ‘s-Hertogenbosch hoeft niet te leiden tot vernietiging van uitspraken Conclusie PG Het gebruik van de onjuiste tekst bij de beëdigingen hoeft volgens de PG niet te leiden tot vernietiging van uitspraken in zaken die door deze raadsheren (mee) zijn behandeld en beslist. Dit legt hij in zijn vorderingen als volgt uit. Een beëdiging van een rechter of raadsheer heeft me