Politiewoordvoerder: "We verwachtten niet dat de zaak opgelost zou worden". Resultaat inferieure opsporingscommunicatie: Nul tips.
In een ultieme poging om de 25 jaar oude moord op te lossen zette de politie (kennelijk) sociale media in. Opsporingscommunicatie is een vak, zeker in cold cases en bij vermiste personen. Het simpel plaatsen van wat berichten in en op (social) media is niet meer van deze tijd. De aanpak van cold cases en vermiste personen kent tegenwoordig enorme mogelijkheden, die voor wat de opsporingscommunicatie nog te beperkt wordt ingezet door justitie en politie. Het vereist simpelweg een professionele campagne uitgevoerd door interne en externe professionals. In cold cases en bij vermiste personen gaat het om de details en is elke getuige met informatie welkom. Als potentiele nieuwe getuigen al 25 jaar geen informatie verstrekken aan justitie en politie, dan moeten pijlen worden gericht op de doelgroep, het doelbereik en het "verdienmodel" van de zaak. Dit vereist een analyse en een methode. Op enkele berichten van afgelopen weken na is in de media weinig tot niets nieuws terug te vinden over de zaak van Salvatore Nicolosi en zijn de resultaten in het bereiken van de doelgroep en het doelbereik voor het resultaat van nieuwe informatie (het verdienmodel) zeer beperkt gebleven. De politie heeft de afgelopen weken dan ook geen enkele tip binnengekregen over de moord op Heerhugowaarder Salvatore Nicolosi.
Een opvallende mededeling in de lokale media is, dat kennelijk de communicatieadviseurs en het cold caseteam zelf al geen vertrouwen hadden in het eigen communicatieproduct: "We verwachtten niet dat de zaak opgelost zou worden", vertelt politiewoordvoerder Erwin Sintenie aan Dijk en Waard Centraal. "Maar we wilden de moord nog eens onder de aandacht brengen en ook vertellen dat de dader nooit is gepakt."
Het nieuwe jaar is nog maar twee dagen oud, wanneer de 34-jarige Salvatore Nicolosi op 2 januari 1998 voor het laatst gezien wordt in Heerhugowaard. Die avond zegt hij tegen zijn vrouw dat hij even weg moet voor een afspraak en verlaat hij zijn rijtjeshuis in Heerhugowaard. Hij woont daar met zijn vrouw en twee kinderen en werkt als glazenwasser. Salvatore komt echter niet meer terug. De volgende dag geeft zijn vrouw hem als vermist op en weer een dag later wordt hij op zondag 4 januari op het bedrijventerrein De Baanstee II in Purmerend teruggevonden. Hij blijkt te zijn vermoord en daarna in brand te zijn gestoken. Het is nooit bekend geworden met wie hij de avond van 2 januari een afspraak had en wie hem dit heeft aangedaan. In 1987 is Salvatore vanuit Sicilië naar Nederland gekomen om hier een beter bestaan op te bouwen. Helaas heeft dit niet kunnen gebeuren.
Tot op de dag van vandaag loopt zijn moordenaar vrij rond. In een ultieme poging om de moord op te lossen plaatste de politie twee weken geleden een bericht op sociale media: "Geef alstublieft door wat u weet. Hiermee helpt u de vrouw en kinderen van Salvatore om het verlies te verwerken." De hoofdofficier van justitie heeft een beloning van €15.000 uitgeloofd voor de gouden tip die leidt tot de oplossing van deze zaak.
De wijze van opsporingscommunicatie in deze zaak verdient zeker een een analyse en evaluatie voor leermomenten voor de toekomst.
Bekijk het opsporingsbericht
Bekijk lokale mediabericht
Bekijk het mediabericht
Bekijk de zaak op de (gedateerde) cold casekalender