Reorganisatie bij Federale Gerechtelijke Politie in Belgie: Onopgeloste zaak toch niet als cold case definitief op de plank.
Net over de grens met België tussen Roermond en Sittard ligt Elen. Daar speelt zich een zaak af die de status van cold case al had bereikt, echter na ruim vier jaar na de moord op de 61-jarige Gerty Vanhoef in de eeuwenoude Damiaanhoeve in het Limburgse Elen gaat een nieuw speurdersteam de zaak weer van voor af aan onderzoeken. De kinderen van het slachtoffer reageren tevreden over de stap van justitie en politie. Erik Schellingen, advocaat van de familie van het slachtoffer is blij met de frisse wind. De familie en de advocaat vragen al lange tijd om een review van de zaak.
Een gedwongen interne reorganisatie bij de Federale Gerechtelijke Politie (FGP) Limburg heeft er voor gezorgd dat er een nieuwe case officer is gekomen. Binnen de Afdeling Geweld tegen Personen, waar ook moordzaken onder valt, wordt de nieuwe afdelingshoofd geconfronteerd met het onderzoek naar de hoevemoord in Elen die de status van cold case al had bereikt. Rond de jaarwisseling werd ook advocaat Erik Schellingen over het nieuws ingelicht. Hij treedt op voor de drie kinderen van de vermoorde Gerty Vanhoef en reageert tevreden: "We hebben al meermaals verschillende mogelijke onderzoeksdaden naar voren geschoven. Een daarvan was een frisse blik krijgen door andere speurders op de zaak te zetten. Dat dit nu gebeurt, kan het onderzoek volgens ons alleen maar goed doen.”
In het onderzoek is reeds een sms-bom voor 7.000 mensen verzonden, is de echtgenoot Bèr Bohnen aangehouden en weer vrijgelaten, hebben minimaal 150 verhoren plaatsgevonden en is er een lijst van verdachten. Tot op heden is het nog steeds onbekend wie bijna 4,5 jaar geleden het slachtoffer heeft vermoord en blijft het voorlopig een van de grootste Belgisch Limburgse moordmysteries. “De familie gaat al vier jaar gebukt onder deze gebeurtenissen. Je moet weten dat ze een dubbel drama moeten verwerken. Er is de verschrikkelijke en brutale moord op hun moeder en twee jaar later de aanhouding van hun vader die door de mensen betrokken bij het onderzoek lange tijd als hoofdverdachte naar voren werd geschoven en daarvoor ook werd opgepakt. Dat was een nieuwe klap voor de kinderen. Zij hebben altijd achter hun vader gestaan en doen dat nog steeds”, legt Schellingen uit. “Maar al de inspanningen van de FGP ten spijt werd de dader nog niet gevat. We vrezen dat ze zich te lang hebben blindgestaard op het feit dat de weduwnaar de dader is en daardoor andere mogelijkheden uit het oog verloren. Wanneer je met een cold case zit is het goed om vers bloed te introduceren. Het leek vastgeroest, maar er is nu een kans om uit de huidige impasse te geraken.” De sms-bom werd verzonden tussen 13.00 en 14.00 uur op een zaterdagmiddag. Het bericht was specifiek gericht aan mensen die op 28 augustus in de omgeving van de Damiaanhoeve in het Limburgse Elen waren, aldus parketwoordvoerder Dorien Vanderheiden.
De zaak begint als volgt: Op 28 augustus ontstond er brand in de Elense Damiaanhoeve. Het lichaam van het slachtoffer werd er aangetroffen. Wat aanvankelijk leek op een noodlottig overlijden door een woningbrand, bleek later moord te zijn geweest. Uit de autopsie bleek dat de vrouw voor het uitbreken van de brand door messteken om het leven is gebracht, terwijl haar man in de tuin werkte. Vervolgens werd de woning in brand gezet. In september lanceerde het parket al een oproep via de media in de hoop op getuigen. Dat leverde een tiental tips op, maar leidde niet naar een verdachte. Nabestaanden schreven op Social Media: "Woorden hebben we niet. Het verdriet en de verslagenheid is enorm. Wat zullen we onze liefste mama van de wereld missen."
De zaak is overigens beperkt beschikbaar op de officiële websites van justitie en politie en de misdaadjournalistiek heeft nog geen podcast of andere middelen ingezet voor de waarheidsvinding. De misdaadjournalisten kunnen in deze zaak nog een enorme rol gaan spelen in Belgie.
Bekijk de website van de Federale Gerechtelijke Politie Limburg
Bekijk het mediabericht
Bekijk de website van advocaat Erik Schellingen