Doorgaan naar hoofdcontent

Studenten kunnen weer deelnemen aan Project Gerede Twijfel. Deadline voor sollicitaties is 27 januari 2023 om 23.59 uur.

Voor het Project Gerede Twijfel van het Amsterdam Laboratory for Legal Psychology worden  enthousiaste masterstudenten (of aankomende masterstudenten) gezocht. In het project doen studenten onderzoek naar een strafzaak waarin wordt beweerd dat de veroordeelde onschuldig is, om inzicht te krijgen in de mechanismen die daaraan ten grondslag liggen. Dat inzicht kan behulpzaam zijn bij het verbeteren van opsporing door de politie en besluitvorming door het Openbaar Ministerie en de rechter. Zie bijvoorbeeld de zaken De zes van Breda en De Rosmalense flatmoord. 

Wat zijn rechterlijke dwalingen?
Er bestaat geen absoluut bewijs. Elk bewijsmiddel kent een marge van onzekerheid. Dat betekent dat de rechter met elke veroordeling een zeker risico neemt dat hij iemand ten onrechte veroordeelt. Daardoor komen in elk rechtssysteem rechterlijke dwalingen voor. De onterechte veroordeling van Cees B. in de Schiedammer Parkmoord heeft dat bijvoorbeeld duidelijk gemaakt. Een goed rechtssysteem is dus niet een rechtssysteem zonder rechterlijke dwalingen, maar een rechtssysteem waarin het aantal rechterlijke dwalingen zoveel mogelijk wordt beperkt. 

Wat houdt deelname aan het project in?
Als student krijg je de kans om onderzoek te doen naar een zaak. Dat doe je in samenwerking met andere studenten en onder leiding van docenten van het Amsterdam Laboratory for Legal Psychology. Je leert een analyse te maken van de informatie in politie- en strafdossiers en daarover te rapporteren. Het project neemt de eerste drie maanden een groot deel van de week in beslag. Daarvoor moet je aanwezig zijn op de VU. Elementaire voorkennis van het strafrecht is wenselijk, maar niet verplicht. Verder dien je, bij deelname, een geheimhoudingsverklaring te tekenen. Voor een enkele student is het deze ronde mogelijk een scriptie te koppelen aan het project.

Wie kan deelnemen?

(Aankomende) Masterstudenten Criminologie, Rechtsgeleerdheid, Psychologie en studenten met affiniteit met strafrechtelijke, forensische (Forensic Science), rechtspsychologische onderwerpen of met wetenschappelijk denken in het algemeen. Het project staat ook open voor studenten van andere universiteiten. 

Aanmelden

Heb je interesse en wil je graag deelnemen? Stuur dan een sollicitatiebrief, je cv met recente foto, cijferlijst en een stuk dat je zelf hebt geschreven (bijvoorbeeld een paper) naar project-assistent Eva Zeldenrijk: e.p.zeldenrijk@vu.nl. Lever de documenten aan in PDF-format. 

De deadline voor sollicitaties is 27 januari 2023 om 23.59 uur. De sollicitatiegesprekken met de geselecteerde kandidaten worden gevoerd in de week van 6 februari (week 6). Mocht je die week op bepaalde data niet beschikbaar zijn, zet dat dan a.u.b. in je begeleidende e-mail bij je sollicitatie. De komende ronde van het project start op 20 februari.

Bekijk website Universiteit Amsterdam
Bekijk projectpagina Project Gerede Twijfel

Populaire posts van deze blog

Kindervermissingen. Doodverklaard. Michelle Willard en anderen. Na 40 jaar toch gevonden.

Om eerst maar een voorbeeld te pakken. In 1985 verdwijnt de dan bijna 3 jaar oude Haagse peuter Michelle Willard spoorloos. Ze zou verkocht zijn, door haar vader nog wel. Vader Dick Willard heeft tegen zijn broer gezegd dat ze in goede handen is en in Spanje zou verblijven. Michelle zelf zou haar nieuwe identiteit zelf niet weten, zo verklaarde Dick. Hij zou haar onder een andere identiteit hebben verkocht. Vader Dick had alles zelf geregeld en Michelle zelf ook weggebracht. De exacte omstandigheden hoe Michelle is verdwenen is nooit bekend geworden. Vader Dick Willard wordt in 1991 vermoord en neemt vele geheimen mee zijn graf in. Michelle heeft nog familie en dat biedt theoretische gezien nog kansen. Zelfs na bijna 40 jaar. In Houston Texas verdween in 1981 een baby onder de naam 'Holly' onder bizarre omstandigheden. Haar beide ouders werden vermoord en de moordzaak is tot op heden nog niet opgelost. Maar het bijzondere is dat hun baby Holly niet op de plaats delict werd aang

UPDATE Cold case Germa van den Boom uit 1984.

UPDATE 21-04-2023 Op 20 oktober 2022 bracht de Peter R. de Vries Foundation de vermissingszaak van Germa van den Boom opnieuw onder de aandacht. Een beloning van een kwart miljoen euro werd uitgeloofd voor de tip die leidt naar de vondst van Germa. De deadline van zes maanden is voorbij en vanaf vandaag kan er geen aanspraak meer gemaakt worden op de beloning bij het aanbrengen van een nieuwe tip.  Het afgelopen half jaar zijn er rond de 275 tips binnengekomen bij de Foundation. Deze zijn allemaal zorgvuldig bekeken en (anoniem) doorgestuurd aan het cold caseteam van politie Eenheid Zeeland-West-Brabant. Het team is momenteel nog steeds bezig met de laatste tips uit te rechercheren. Het kwart miljoen euro blijft dan ook beschikbaar voor de gouden tip tot dat het cold caseteam alle tips die tot en met 20 april 2023 bij de Peter R. de Vries Foundation zijn binnengekomen heeft onderzocht. Wij verwachten dat we binnen enkele maanden bekend kunnen maken hoe dit onderzoek is afgerond.  Ondan

UPDATE: Hoge Raad doet uitspraak over onjuiste tekst bij beëdiging. Geen gevolgen zaak Nicky Verstappen.

Geen gevolgen voor opgeloste (lopende) cold casezaken. Het gebruik van een onjuiste tekst bij de beëdiging van een aantal raadsheren en raadsheren-plaatsvervanger in het gerechtshof ’s-Hertogenbosch leidt niet tot vernietiging van de uitspraken in de zaken die deze raadsheren (mee) hebben behandeld en beslist. Dat heeft de Hoge Raad vandaag geoordeeld n.a.v. twee vorderingen tot cassatie in het belang der wet; één in een strafzaak en één in een belastingzaak. Bekijk hier de uitspraak van de Hoge Raad ----------------------------------------- PG bij de Hoge Raad: het gebruik van een onjuiste tekst bij beëdigingen in het hof ‘s-Hertogenbosch hoeft niet te leiden tot vernietiging van uitspraken Conclusie PG Het gebruik van de onjuiste tekst bij de beëdigingen hoeft volgens de PG niet te leiden tot vernietiging van uitspraken in zaken die door deze raadsheren (mee) zijn behandeld en beslist. Dit legt hij in zijn vorderingen als volgt uit. Een beëdiging van een rechter of raadsheer heeft me