Doorgaan naar hoofdcontent

UPDATE Verenigde Staten krijgt speciaal cold caseteam: oplossen crisis in onopgeloste moorden en vermissingen onder inheemse bevolking

UPDATE 21-11-2023 Procureur-generaal Bob Ferguson heeft aangekondigd dat Brian George, een 27-jarige veteraan op het gebied van wetshandhaving en ingeschreven lid van de Port Gamble S’Klallam Tribe, het onderzoekswerk zal leiden voor de Cold Case Unit voor vermiste en vermoorde inheemse vrouwen. Het is de eerste eenheid in zijn soort in de Verenigde Staten. Het primaire doel van de cold case-eenheid is het helpen van lokale en tribale wetshandhavingsinstanties bij het oplossen van cold cases waarbij vermiste en vermoorde inheemse vrouwen en mensen betrokken zijn. De eenheid zal worden ondergebracht bij de afdeling Strafrecht van de procureur-generaal. 

George komt naar dit specialistische cold caseteam na meer dan 25 jaar dienst bij de Washington State Patrol, meest recentelijk als directeur van het Washington State Fusion Center. Het Fusion Center ondersteunt federale, staats- en tribale instanties, regionale en lokale wetshandhaving, openbare veiligheid en binnenlandse veiligheid door het verstrekken van inlichtingen en informatie over de hele staat. Hij begon zijn carrière als officier bij de Suquamish Tribal Police Department. 

“Het inhuren van een leider voor de nieuwe cold case-eenheid van het Openbaar Ministerie is een belangrijke stap in het streven naar gerechtigheid en verantwoordelijkheid in deze zaken”, aldus Ferguson. “Onze eerste eenheid in zijn soort vertegenwoordigt de toewijding van onze staat om alles te doen wat we kunnen om de wetshandhaving en inheemse families die door deze crisis zijn getroffen te ondersteunen.” ‘Het heeft veel werk gekost om dit punt te bereiken, en er is nog meer te doen’, zei George. “Dit is zinvol en belangrijk werk ter ondersteuning van de wetshandhaving bij het sluiten van gezinnen die te lang hebben gewacht. Ik heb zin om aan de slag te gaan.”

Naast George zal de eenheid bestaan uit onderzoekers en een case navigator wiens primaire functie het is om te werken met en regelmatige, consistente communicatie te onderhouden met families van vermiste en vermoorde inheemse vrouwen. Ook is een taak informatie over te brengen tussen de onderzoekers en families met gebruikmaking van cultureel passende middelen en trauma-geïnformeerde praktijken. Vrouwen uit Amerikaanse Indianen en inheemse bevolkingsgroepen in Alaska worden veel vaker geconfronteerd met geweld dan andere bevolkingsgroepen. De National Centers for Disease Control & Prevention meldt dat moord de zesde belangrijkste doodsoorzaak is voor inheemse vrouwen en meisjes en de derde belangrijkste doodsoorzaak voor inheemse mannen. Uit een recent federaal onderzoek blijkt dat Indiaanse vrouwen in sommige rechtsgebieden tien keer zo vaak worden vermoord als het nationale gemiddelde. 

Volgens gegevens van het Homicide Investigation Tracking System van het kantoor van de procureur-generaal vormen inheemse slachtoffers 5% van de onopgeloste zaken in de hele staat, terwijl ze minder dan 2% van de bevolking uitmaken. Als gevolg van rapportagepraktijken, raciale misclassificatie, gegevensverzameling en jurisdictiekwesties is de feitelijke ongelijkheid waarschijnlijk nog groter. In 2021 riep het bureau van de procureur-generaal de Task Force Vermiste en vermoorde inheemse vrouwen en mensen bijeen. In 2022 adviseerde de Task Force unaniem de oprichting van een cold case-eenheid bij het kantoor van de procureur-generaal, gericht op zaken waarbij inheemse volkeren betrokken waren. In 2023 werkte procureur-generaal Bob Ferguson samen met vertegenwoordiger Debra Lekanoff, D-Anacortes, en senator Manka Dhingra, D-Redmond, om wetgeving voor te stellen voor de oprichting van een Cold Case Investigations Unit gericht op het oplossen van gevallen van vermiste en vermoorde inheemse vrouwen en mensen. Het wetsvoorstel werd unaniem aangenomen en door gouverneur Inslee ondertekend.

Bekijk persbericht
Bekijk themapagina Openbaar Ministerie

---------------------------------------

Officier van Justitie Bob Ferguson van de staat Washington in de Verenigde Staten werkte samen met wetgevers om wetgeving voor te stellen voor de oprichting van een Cold Case Investigations Unit die zich richt op het oplossen van gevallen van vermiste en vermoorde inheemse personen, voornamelijk vrouwen. Via een senaatsvoorstel, die wordt ondersteund door senatoren, is een begeleidend wetsvoorstel ingediend in het parlement. De senatoren zijn belangrijke spelers in het wetgevingstraject en de betrokkenheid van de politie, daar zij beide lid zijn van de Washington State Missing & Murdered Indigenous Women & People (MMIWP) Task Force. De Taskforce wordt gefaciliteerd door het Openbaar Ministerie waar Ferguson werkzaam is. De Task Force adviseerde unaniem voor de oprichting van de cold case-eenheid bij het Openbaar Ministerie. "We moeten de crisis van vermiste en vermoorde inheemse vrouwen en mensen aanpakken", zei Ferguson. "Dit wetsvoorstel is niet alleen een eerbetoon aan de aanbeveling van de Task Force, het is ook het juiste om te doen en het had al veel te lang moeten duren." 

"De epidemie van vermiste en vermoorde personen in de inheemse gemeenschap wordt eindelijk erkend en geprioriteerd door beleidsmakers", zegt Dhingra, senator en voorzitter van de Senaatscommissie Recht en Rechtvaardigheid. “Het inzetten van de middelen en expertise die nodig zijn om de zaken op te lossen waarvan we al op de hoogte zijn, is de beste manier om gerechtigheid te brengen voor degenen die we hebben verloren. Bewustwording en het financieren van trainingen zal toekomstige tragedies helpen voorkomen.”

"Het aanpakken van de crisis van vermiste en vermoorde inheemse vrouwen en mensen vereist coördinatie op alle overheidsniveaus", zei betrokken senator Lekanoff. “Alleen samen kunnen we deze bedreiging voor onze gemeenschappen aanpakken en het huisvesten van de MMIWP Cold Case Unit in het gebouw van het Openbaar Ministerie helpt niet alleen ervoor te zorgen dat de benodigde middelen beschikbaar zijn, maar stuurt ook een bericht naar de doelgroep. Een bericht dat ze eindelijk worden gezien en gehoord en dat de staat Washington hen beschermt.”

Indiaanse en inheemse personen uit Alaska ervaren veel meer geweld dan andere bevolkingsgroepen. De National Centers for Disease Control & Prevention meldt dat doodslag de zesde doodsoorzaak is voor inheemse vrouwen en meisjes en de derde doodsoorzaak voor inheemse mannen. Een recent federaal onderzoek meldde dat Indiaanse vrouwen in sommige rechtsgebieden tien keer zo vaak worden vermoord als het nationale gemiddelde. Volgens gegevens van het Homicide Investigation Tracking System van het Openbaar Ministerie vormen inheemse slachtoffers 5% van de onopgeloste zaken in de hele staat, terwijl ze minder dan 2% van de bevolking uitmaken. Als gevolg van rapportagepraktijken, verkeerde classificatie op basis van ras, gegevensverzameling en jurisdictiekwesties, is de feitelijke ongelijkheid waarschijnlijk nog groter.

Het wetsvoorstel creëert een Cold Case Investigations Unit (CCIU) binnen het Openbaar Ministerie met als hoofddoel opsporingsinstanties te helpen bij het oplossen van cold cases waarbij vermiste en vermoorde inheemse personen betrokken zijn. De CCIU zal bestaan uit onderzoekers en een projectleider die als primaire taak heeft om consistente communicatie te onderhouden met families van vermiste en vermoorde inheemse personen en om informatie over te brengen. 

De 23 leden tellende Task Force kwam in december 2021 bijeen. Daarnaast vormde de Task Force vijf subcommissies die afzonderlijk bijeenkwamen en alles verkenden, van MMIWP-families tot het analyseren van gegevens. Vanaf maart 2022 organiseerde de Task Force ook maandelijkse familiekringen om overlevenden, familieleden en getroffen gemeenschapsleden de ruimte te bieden om samen te komen om hun ervaringen te delen, steun te vinden en een gemeenschap op te bouwen. De Task Force combineert de institutionele en culturele kennis van inheemse gemeenschappen en overheidsinstanties om de ervaringen van overlevenden en families centraal te stellen. 

Geweld tegen inheemse personen binnen inheemse gemeenschappen wordt nog steeds te weinig gerapporteerd en verkeerd begrepen in heel Indian Country en de Verenigde Staten. Complexe kwesties rond jurisdictie en gegevensverzameling hebben obstakels gecreëerd voor het begrijpen van de volledige omvang van het aantal inheemse vrouwen dat generaties lang is vermist, vermoord of het slachtoffer is geworden van andere vormen van criminaliteit.

In augustus 2022 bracht de Task Force haar eerste rapport uit, dat 10 unanieme aanbevelingen bevatte. Een van de aanbevelingen is de oprichting en financiering van de coldcase-eenheid binnen het parket van de procureur-generaal. 

Bekijk de pagina over de MMIWP Task Force
Bekijk het persbericht





Populaire posts van deze blog

Kindervermissingen. Doodverklaard. Michelle Willard en anderen. Na 40 jaar toch gevonden.

Om eerst maar een voorbeeld te pakken. In 1985 verdwijnt de dan bijna 3 jaar oude Haagse peuter Michelle Willard spoorloos. Ze zou verkocht zijn, door haar vader nog wel. Vader Dick Willard heeft tegen zijn broer gezegd dat ze in goede handen is en in Spanje zou verblijven. Michelle zelf zou haar nieuwe identiteit zelf niet weten, zo verklaarde Dick. Hij zou haar onder een andere identiteit hebben verkocht. Vader Dick had alles zelf geregeld en Michelle zelf ook weggebracht. De exacte omstandigheden hoe Michelle is verdwenen is nooit bekend geworden. Vader Dick Willard wordt in 1991 vermoord en neemt vele geheimen mee zijn graf in. Michelle heeft nog familie en dat biedt theoretische gezien nog kansen. Zelfs na bijna 40 jaar. In Houston Texas verdween in 1981 een baby onder de naam 'Holly' onder bizarre omstandigheden. Haar beide ouders werden vermoord en de moordzaak is tot op heden nog niet opgelost. Maar het bijzondere is dat hun baby Holly niet op de plaats delict werd aang

UPDATE Cold case Germa van den Boom uit 1984.

UPDATE 21-04-2023 Op 20 oktober 2022 bracht de Peter R. de Vries Foundation de vermissingszaak van Germa van den Boom opnieuw onder de aandacht. Een beloning van een kwart miljoen euro werd uitgeloofd voor de tip die leidt naar de vondst van Germa. De deadline van zes maanden is voorbij en vanaf vandaag kan er geen aanspraak meer gemaakt worden op de beloning bij het aanbrengen van een nieuwe tip.  Het afgelopen half jaar zijn er rond de 275 tips binnengekomen bij de Foundation. Deze zijn allemaal zorgvuldig bekeken en (anoniem) doorgestuurd aan het cold caseteam van politie Eenheid Zeeland-West-Brabant. Het team is momenteel nog steeds bezig met de laatste tips uit te rechercheren. Het kwart miljoen euro blijft dan ook beschikbaar voor de gouden tip tot dat het cold caseteam alle tips die tot en met 20 april 2023 bij de Peter R. de Vries Foundation zijn binnengekomen heeft onderzocht. Wij verwachten dat we binnen enkele maanden bekend kunnen maken hoe dit onderzoek is afgerond.  Ondan

UPDATE: Hoge Raad doet uitspraak over onjuiste tekst bij beëdiging. Geen gevolgen zaak Nicky Verstappen.

Geen gevolgen voor opgeloste (lopende) cold casezaken. Het gebruik van een onjuiste tekst bij de beëdiging van een aantal raadsheren en raadsheren-plaatsvervanger in het gerechtshof ’s-Hertogenbosch leidt niet tot vernietiging van de uitspraken in de zaken die deze raadsheren (mee) hebben behandeld en beslist. Dat heeft de Hoge Raad vandaag geoordeeld n.a.v. twee vorderingen tot cassatie in het belang der wet; één in een strafzaak en één in een belastingzaak. Bekijk hier de uitspraak van de Hoge Raad ----------------------------------------- PG bij de Hoge Raad: het gebruik van een onjuiste tekst bij beëdigingen in het hof ‘s-Hertogenbosch hoeft niet te leiden tot vernietiging van uitspraken Conclusie PG Het gebruik van de onjuiste tekst bij de beëdigingen hoeft volgens de PG niet te leiden tot vernietiging van uitspraken in zaken die door deze raadsheren (mee) zijn behandeld en beslist. Dit legt hij in zijn vorderingen als volgt uit. Een beëdiging van een rechter of raadsheer heeft me