Doorgaan naar hoofdcontent

Vrijspraak twee broers cold cases zaak Ida Klijnstra. Vader pleegt zelfmoord bij zijn aanhouding. Steeds dichter bij waarheidsvinding.

Een zaak die al de nodige media-aandacht heeft gehad, maar ondanks de inzet van advocaat Richard Korver en wijlen Peter R. de Vries is de zaak toch altijd in de schaduw gebleven. In 2013 heeft de familie van slachtoffer Ida Klijnstra, die in 2008 op gewelddadige wijze om het leven werd gebracht, nog een beloning uitgeloofd van 100.000,00 euro. Dat bedrag gaat naar degene die informatie verstrekt die leidt tot aanhouding en veroordeling van de schuldige(n) aan de moord op Ida. De familie heeft bovendien in 2013 advocaat Richard Korver gevraagd het politie onderzoek te beoordelen en  hem aangewezen als contactpersoon voor eventuele tipgevers. Nu is op 22 december 2022 een persbericht verschenen waaruit blijkt dat de rechtbank twee broers heeft vrijgesproken van betrokkenheid bij de dood van Ida Klijnstra. 

Op 23 juni 2008 is Ida Klijnstra in haar woning in De Blesse levenloos aangetroffen. Zij blijkt te zijn doodgeschoten. Op 27 juni 2008 heeft de vader van de verdachten bij zijn aanhouding zelfmoord gepleegd. In zijn woning zijn goederen aangetroffen die duiden op een mogelijke betrokkenheid bij de dood van Ida Klijnstra. In de woning van vader zijn schoenen aangetroffen. Er is vastgesteld dat met de linker schoen op de plaats delict in De Blesse door vers bloed is gelopen waarbij een  schoenspoorafdruk is achtergelaten. Op die schoen is DNA van Ida Klijnstra en de jongste broer aangetroffen.

De ontkenning door de jongste broer van het dragen van deze schoenen tijdens het delict kan niet als onaannemelijk terzijde worden geschoven dan wel als kennelijk ongeloofwaardig worden verworpen. De schoenen zijn jaren gedragen door de jongste broer, maar maanden voor het feit in de woning van vader achtergelaten en verder niet meer door hem gezien. Het aantreffen van het DNA van de jongste broer is daarom niet redengevend voor het bewijs van zijn betrokkenheid bij de dood van Ida Klijnstra. 

Uit verschillende getuigenverklaringen blijkt dat vader geldnood had, dat hij langs de woning van het slachtoffer is gereden en dat hij een gewapende overval op die woning wilde plegen. Het feit is begaan met gebruikmaking van een soortgelijke geluiddemper en soortgelijke kogelpatronen als die bij vader in de woning zijn gevonden. Daarnaast zijn in de woning van vader (Puma) schoenen aangetroffen waarvan kan worden geconcludeerd dat deze op de plaats delict in De Blesse zijn geweest. In deze schoenen zaten kleinere inlegzooltjes dan de maat van de schoenen en die maat van de inlegzooltjes past bij de schoenmaat die vader had. Gelet hierop vindt de rechtbank het zeer waarschijnlijk dat vader betrokken is geweest bij het om het leven brengen van Ida Klijnstra.

Ten aanzien van de oudste broer heeft de rechtbank overwogen dat zijn betrokkenheid bij het delict enkel kan worden afgeleid uit zijn eigen verklaringen. Zijn verklaringen afgelegd in 2008-2009 zijn daarvoor niet bruikbaar, omdat hij toen alle betrokkenheid heeft ontkend. De verklaringen afgelegd vanaf 2021 zijn door de rechtbank onvoldoende betrouwbaar gebleken, omdat blijkt dat hij toen in een psychose verkeerde en de inhoud van de verklaringen wisselend en inconsistent zijn.

Zelfs als de verklaringen van de oudste broer als betrouwbaar zouden zijn aangemerkt kan de rechtbank niet tot het bewijs van betrokkenheid komen. Niet blijkt dat hij opzet had op de (gekwalificeerde) doodslag dan wel diefstal (met geweld) op Ida Klijnstra. Hij heeft geen uitvoeringshandelingen verricht (medeplegen) en is niet opzettelijk behulpzaam geweest (medeplichtigheid) bij het delict. 

Ten aanzien van de jongste broer heeft de rechtbank, zoals hiervoor blijkt, overwogen dat niet vastgesteld kan worden dat hij de bij vader aangetroffen schoenen heeft gedragen tijdens het delict. Zijn betrokkenheid zou enkel uit de verklaring van zijn oudste broer blijken, maar die acht de rechtbank zoals hiervoor is gesteld niet betrouwbaar. Ook al zou de rechtbank wel uitgaan van deze verklaring van de oudste broer, dan levert dit evenmin bewijs van betrokkenheid op bij het delict. 

Bekijk oproep advocatenkantoor Richard Korver
Lees hier de uitspraak





Populaire posts van deze blog

Kindervermissingen. Doodverklaard. Michelle Willard en anderen. Na 40 jaar toch gevonden.

Om eerst maar een voorbeeld te pakken. In 1985 verdwijnt de dan bijna 3 jaar oude Haagse peuter Michelle Willard spoorloos. Ze zou verkocht zijn, door haar vader nog wel. Vader Dick Willard heeft tegen zijn broer gezegd dat ze in goede handen is en in Spanje zou verblijven. Michelle zelf zou haar nieuwe identiteit zelf niet weten, zo verklaarde Dick. Hij zou haar onder een andere identiteit hebben verkocht. Vader Dick had alles zelf geregeld en Michelle zelf ook weggebracht. De exacte omstandigheden hoe Michelle is verdwenen is nooit bekend geworden. Vader Dick Willard wordt in 1991 vermoord en neemt vele geheimen mee zijn graf in. Michelle heeft nog familie en dat biedt theoretische gezien nog kansen. Zelfs na bijna 40 jaar. In Houston Texas verdween in 1981 een baby onder de naam 'Holly' onder bizarre omstandigheden. Haar beide ouders werden vermoord en de moordzaak is tot op heden nog niet opgelost. Maar het bijzondere is dat hun baby Holly niet op de plaats delict werd aang

UPDATE Cold case Germa van den Boom uit 1984.

UPDATE 21-04-2023 Op 20 oktober 2022 bracht de Peter R. de Vries Foundation de vermissingszaak van Germa van den Boom opnieuw onder de aandacht. Een beloning van een kwart miljoen euro werd uitgeloofd voor de tip die leidt naar de vondst van Germa. De deadline van zes maanden is voorbij en vanaf vandaag kan er geen aanspraak meer gemaakt worden op de beloning bij het aanbrengen van een nieuwe tip.  Het afgelopen half jaar zijn er rond de 275 tips binnengekomen bij de Foundation. Deze zijn allemaal zorgvuldig bekeken en (anoniem) doorgestuurd aan het cold caseteam van politie Eenheid Zeeland-West-Brabant. Het team is momenteel nog steeds bezig met de laatste tips uit te rechercheren. Het kwart miljoen euro blijft dan ook beschikbaar voor de gouden tip tot dat het cold caseteam alle tips die tot en met 20 april 2023 bij de Peter R. de Vries Foundation zijn binnengekomen heeft onderzocht. Wij verwachten dat we binnen enkele maanden bekend kunnen maken hoe dit onderzoek is afgerond.  Ondan

UPDATE: Hoge Raad doet uitspraak over onjuiste tekst bij beëdiging. Geen gevolgen zaak Nicky Verstappen.

Geen gevolgen voor opgeloste (lopende) cold casezaken. Het gebruik van een onjuiste tekst bij de beëdiging van een aantal raadsheren en raadsheren-plaatsvervanger in het gerechtshof ’s-Hertogenbosch leidt niet tot vernietiging van de uitspraken in de zaken die deze raadsheren (mee) hebben behandeld en beslist. Dat heeft de Hoge Raad vandaag geoordeeld n.a.v. twee vorderingen tot cassatie in het belang der wet; één in een strafzaak en één in een belastingzaak. Bekijk hier de uitspraak van de Hoge Raad ----------------------------------------- PG bij de Hoge Raad: het gebruik van een onjuiste tekst bij beëdigingen in het hof ‘s-Hertogenbosch hoeft niet te leiden tot vernietiging van uitspraken Conclusie PG Het gebruik van de onjuiste tekst bij de beëdigingen hoeft volgens de PG niet te leiden tot vernietiging van uitspraken in zaken die door deze raadsheren (mee) zijn behandeld en beslist. Dit legt hij in zijn vorderingen als volgt uit. Een beëdiging van een rechter of raadsheer heeft me