Doorgaan naar hoofdcontent

Wederom aandacht voor 2017 "kofferbakmoord Ralf Meinema: Druk in 2023 verhoogd. Wederom inzet DNA-onderzoek na 2019.

Politie en justitie starten een dna-verwantschapsonderzoek in de zaak van de vermoorde Ralf Meinema (31) uit Klazienaveen. Dat bevestigt het Openbaar Ministerie. Bijna zes jaar geleden werd de boerenzoon uit Drenthe met geweld om het leven gebracht. Het lichaam van het slachtoffer lag in de kofferbak van zijn auto. Het voertuig hing half in het Stieltjeskanaal, in de buurt van zijn woonplaats. Justitie weet nog niet wie er achter de moord zit. Er zat ruim anderhalf jaar lang een verdachte vast voor de moord, maar Hans O. uit Emmen werd in mei 2022 vrijgesproken wegens onvoldoende bewijs. Het hoger beroep in de zaak loopt nog. Het OM laat weten dat de strafzaak losstaat van het dna-verwachtschapsonderzoek. 

In de auto van het slachtoffer werd dna gevonden op een frisdrankflesje. Dat zat tussen de middenconsole en het gaspedaal van de automaat geklemd zodat de auto zonder bestuurder het water in kon rijden. Ook lag er een sigarettenpeuk met hetzelfde dna achter in de auto van Meinema. Politie en justitie denken dat hier mogelijk de sleutel ligt tot het oplossen van de 'kofferbakmoord'. Ze gaan dna-verwantschapsonderzoek doen met een spoor dat in de Mercedes werd veiliggesteld. Dat werd in 2019 ook al gedaan, maar daar kwam niets uit. Omdat het aantal dna-profielen in de databank is toegenomen, besluit het OM nogmaals onderzoek te doen.

Mensen die veroordeeld zijn voor misdrijven waarvoor voorlopige hechtenis is toegestaan, moeten verplicht dna afstaan dat wordt opgeslagen in een databank. Op die manier hoopt justitie de dader of bijvoorbeeld een familielid van de dader op het spoor te komen. In mei 2022 werd een petitie opgezet om dit dna-verwantschapsonderzoek onder de aandacht te brengen. De petitie werd bijna 3000 keer ondertekend.

De opsporingscommunicatie heeft tot het bovenstaande bericht bestaan uit:

Het onderzoek van de politie richtte zich in eerste instantie op het vaststellen van de identiteit van de persoon die in de auto werd gevonden. Het gaat om de toen 31-jarige Ralf Meinema uit Klazienaveen. Het lichaam van het slachtoffer werd onder verdachte omstandigheden aangetroffen. De politie gaat er dan ook vanuit dat Ralf Meinema door een misdrijf om het leven is gebracht. Destijds is het lichaam door de officier van justitie in beslag genomen. Dat was nodig, omdat er onderzoek werd gedaan naar de doodsoorzaak van het slachtoffer. Onderdeel van dat onderzoek waren een röntgenologisch onderzoek en sectie. Door dat onderzoek is komen vast te staan dat het slachtoffer door geweld om het leven is gebracht. 

De politie is direct na het aantreffen van de auto gestart met een onderzoek. Daarbij is de weg enkele uren afgesloten geweest. Een politiehelikopter kwam ter plaatse om beelden vanuit de lucht te maken. Er is op de locatie waar de auto is aangetroffen sporenonderzoek verricht door de Verkeersongevallenanalyse en forensische opsporing van de politie. De auto werd in beslag genomen voor nader onderzoek. Ook heeft er sporenonderzoek in de auto plaatsgevonden. Daarnaast werd een buurtonderzoek gehouden. 

De politie besteedde in 2017 in het programma Opsporing Verzocht aandacht aan deze zaak. Dit leverde in totaal 4 tips op. Dinsdag 6 februari 2018 werd in Opsporing Verzocht opnieuw aandacht gevraagd voor de gewelddadige dood van Ralf Meinema. Dit keer kwamen er 11 tips binnen. De politie heeft vrijdagochtend 14 april een passantenonderzoek gehouden. Daarbij zijn ook flyers uitgedeeld.

Het onderzoeksteam heeft al wat puzzelstukjes verzameld, maar heeft nog geen compleet beeld van wat er is gebeurd. Zo heeft de politie bijvoorbeeld nog geen duidelijkheid over een motief voor de dood van Ralf Meinema. Sinds 5 februari 2018 kan het publiek via het dossier politie.nl/kofferbakmoord scenario's aanleveren. Er is in 2018 een beloning van 15.000 euro uitgeloofd voor de gouden tip. 

Via politie.nl, (social) media en Opsporing Verzocht is op 12 februari 2018 opgeroepen tot het delen van informatie. Dat heeft 80 tips opgeleverd.  

Een 39-jarige man uit Emmen is op 13 februari 2018 aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij de gewelddadige dood van Ralf Meinema. Op 5 april 2018 wordt een 24-jarige man uit Emmen aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij de gewelddadige dood van Ralf Meinema. Deze wordt op 10 april 2018 in vrijheid gesteld.  

In het onderzoek maakt de politie gebruik van diverse deskundigen. Zo is een telefoonexpert bezig met het repareren van de telefoon van het slachtoffer. Ook heeft een deskundige gekeken naar sporen op de kleding en het lichaam van Ralf Meinema. Bovendien wordt de DNA-databank regelmatig bekeken of er een match is met aangetroffen sporen in de auto. Daarnaast zijn er drie anonieme brieven bij de politie gekomen. 

Nabestaanden van Ralf Meinema hebben een beloning uitgeloofd in augustus 2018.

De telefoon van het slachtoffer is in januari 2019 door een expert opnieuw opgemaakt doormiddel van andere onderdelen. Dit heeft niet geleid tot nieuwe inzichten. Het Dagblad van het Noorden maakt in dit jaar een podcast-serie over de dood van Ralf Meinema. In de podcast is ook de politie te horen. 

In februari 2020 verhoogt de familie van het slachtoffer de beloning. De familie maakt in de media bekend dat ze de beloning die leidt tot de aanhouding en veroordeling van verdachte(n) verhogen naar in totaal 100.000 euro. 

Bekijk de opsporingscommunicatie
Bekijk hier de wetgeving over DNA
Bekijk het mediabericht

Populaire posts van deze blog

Kindervermissingen. Doodverklaard. Michelle Willard en anderen. Na 40 jaar toch gevonden.

Om eerst maar een voorbeeld te pakken. In 1985 verdwijnt de dan bijna 3 jaar oude Haagse peuter Michelle Willard spoorloos. Ze zou verkocht zijn, door haar vader nog wel. Vader Dick Willard heeft tegen zijn broer gezegd dat ze in goede handen is en in Spanje zou verblijven. Michelle zelf zou haar nieuwe identiteit zelf niet weten, zo verklaarde Dick. Hij zou haar onder een andere identiteit hebben verkocht. Vader Dick had alles zelf geregeld en Michelle zelf ook weggebracht. De exacte omstandigheden hoe Michelle is verdwenen is nooit bekend geworden. Vader Dick Willard wordt in 1991 vermoord en neemt vele geheimen mee zijn graf in. Michelle heeft nog familie en dat biedt theoretische gezien nog kansen. Zelfs na bijna 40 jaar. In Houston Texas verdween in 1981 een baby onder de naam 'Holly' onder bizarre omstandigheden. Haar beide ouders werden vermoord en de moordzaak is tot op heden nog niet opgelost. Maar het bijzondere is dat hun baby Holly niet op de plaats delict werd aang

UPDATE Cold case Germa van den Boom uit 1984.

UPDATE 21-04-2023 Op 20 oktober 2022 bracht de Peter R. de Vries Foundation de vermissingszaak van Germa van den Boom opnieuw onder de aandacht. Een beloning van een kwart miljoen euro werd uitgeloofd voor de tip die leidt naar de vondst van Germa. De deadline van zes maanden is voorbij en vanaf vandaag kan er geen aanspraak meer gemaakt worden op de beloning bij het aanbrengen van een nieuwe tip.  Het afgelopen half jaar zijn er rond de 275 tips binnengekomen bij de Foundation. Deze zijn allemaal zorgvuldig bekeken en (anoniem) doorgestuurd aan het cold caseteam van politie Eenheid Zeeland-West-Brabant. Het team is momenteel nog steeds bezig met de laatste tips uit te rechercheren. Het kwart miljoen euro blijft dan ook beschikbaar voor de gouden tip tot dat het cold caseteam alle tips die tot en met 20 april 2023 bij de Peter R. de Vries Foundation zijn binnengekomen heeft onderzocht. Wij verwachten dat we binnen enkele maanden bekend kunnen maken hoe dit onderzoek is afgerond.  Ondan

UPDATE: Hoge Raad doet uitspraak over onjuiste tekst bij beëdiging. Geen gevolgen zaak Nicky Verstappen.

Geen gevolgen voor opgeloste (lopende) cold casezaken. Het gebruik van een onjuiste tekst bij de beëdiging van een aantal raadsheren en raadsheren-plaatsvervanger in het gerechtshof ’s-Hertogenbosch leidt niet tot vernietiging van de uitspraken in de zaken die deze raadsheren (mee) hebben behandeld en beslist. Dat heeft de Hoge Raad vandaag geoordeeld n.a.v. twee vorderingen tot cassatie in het belang der wet; één in een strafzaak en één in een belastingzaak. Bekijk hier de uitspraak van de Hoge Raad ----------------------------------------- PG bij de Hoge Raad: het gebruik van een onjuiste tekst bij beëdigingen in het hof ‘s-Hertogenbosch hoeft niet te leiden tot vernietiging van uitspraken Conclusie PG Het gebruik van de onjuiste tekst bij de beëdigingen hoeft volgens de PG niet te leiden tot vernietiging van uitspraken in zaken die door deze raadsheren (mee) zijn behandeld en beslist. Dit legt hij in zijn vorderingen als volgt uit. Een beëdiging van een rechter of raadsheer heeft me