Beleid inzet cold casecultuur door centrale overheid leidt tot meer media-aandacht voor verhalen van nabestaanden.
De internationale media brengt steeds meer de verhalen in beeld van de nabestaanden. Vaak genoeg zeer indrukwekkende verhalen over de levenslange invloed die een onopgeloste zaak kan hebben. De Franse media brengt achtergrondverhalen van nabestaanden, waarvan de onopgeloste zaak inmiddels overgedragen is aan het landelijke cold caseteam in Nanterre nabij Parijs. Zo hebben journalisten van van France Télévisions de kinderen ontmoet van Danielle Bernard, een verpleegster die in 1989 op brute wijze werd vermoord. Het is tot op heden nog steeds een voornamelijk juridisch raadsel, maar voor de kinderen kwam goed nieuws omdat het onderzoek weer wordt opgestart.
Hoe kwam Danielle Bernard uiteindelijk in zo'n positie dat ze slachtoffer werd: een 39-jarige verpleegster en moeder van 4 kinderen. Waarom werd ze op brute wijze vermoord in juli 1989? Vragen die haar dochter en zoon al 34 jaar achtervolgen. Ze gaven toestemming om in hun huis geïnterviewd te worden door journalisten van France Télévisions in Auxerre, waar uiteindelijk alles in hun leven veranderde. Zij was 19, hij was 6. "We waren gelukkig, en toen stopte het geluk", somt Valérie Antier, de dochter van Danielle Bernard, op. "We vonden haar in haar woonkamer, op haar bank, met een pook in haar hoofd en een schroevendraaier in haar hart", zegt ze.
"Ons leven eindigde op 7 juli 1989", vult de dochter van het slachtoffer aan. Van hun moeder hebben ze alleen foto's, die kostbaar bewaard zijn gebleven. "We hebben geen gezicht of naam van de persoon die dit heeft gedaan. Het is puur geweld wat er is gebeurd", vervolgt de dochter. Amoureuze wrok, wraak, een geldaffaire? De rechercheurs uit eerdere onderzoeken tasten in het duister. In de loop der jaren worden wel twee mannen verdacht en ook speelde mee dat in die tijd niet minder dan drie seriemoordenaar in de omgeving van Auxerre actief waren. De nabestaanden zijn van mening dat gedurende al die jaren de eerdere onderzoeksteams cruciale aanwijzingen hebben genegeerd.
De nabestaanden hebben nu hun hoop gevestigd op het landelijke specialistische cold caseteam in Nanterre nabij Parijs. Het team onderzoekt in de richting van de bekende seriemoordenaars en recidivisten die actief waren in die tijd. Door het landelijk ingestelde beleid om te komen tot een cold casecultuur zorgt dit steeds meer voor aandacht voor de nabestaanden.