Doorgaan naar hoofdcontent

Burgerinitiatief heeft beter overzicht van cold cases en vermiste personen. Vergeten zaken worden weer actueel door krantenarchieven.

Feit is dat de Tweede Kamer, het ministerie, justitie en politie niet beschikken over een gevalideerde totaallijst van cold cases c.q. onopgeloste levensdelicten. Vaak genoeg beschikken niet-overheidswebsites gegevens over onopgeloste zaken die niet meer terug te vinden zijn op de opsporingspagina's van justitie en politie, zoals bijvoorbeeld de website www.coldcasezaken.nl. In de Verenigde Staten is een krantenarchief-project van start gegaan. Een groep vrijwilligers is zelf maar aan de slag gegaan om op zoek te gaan naar onopgeloste zaken die zijn vergeten door justitie en politie. Voor de vrijwilligers is het een soort tijdreis terug in de tijd. 

Tijd is de grootste vijand in cold cases en bij vermiste personen. Getuigen overlijden, rechercheurs gaan met pensioen en dossiers en bewijsmiddelen raken zoek, worden vernietigd of verdwijnen gewoon. In Suwannee Valley in de Verenigde Staten is een pleitbezorger voor de aanpak van cold cases nu zelf aan de slag gegaan, om zeker te zijn dat geen enkele zaak zal worden vergeten. Jason Futch, initiatiefnemer, gaf aan dat het team eigenlijk was begonnen met een podcast. Het team was alleen geïnteresseerd in lokale zaken, maar dit is uitgelopen tot iets gigantisch. Het keerpunt kwam toen de universiteit van Florida oude krantenfiches omzette naar digitale bestanden die doorzoekbaar werden. Futch geeft aan dat voor dit moment alle zaken sinds 1967 worden opgespoord. Een team van tien personen is elke dag bezig om de krantenberichten door te nemen en elk krantenartikel te archiveren en te rubriceren. 

Inmiddels hebben justitie en politie aangegeven dat het van een meerwaarde is wat het team doet. Het team is nu een volwaardige gesprekspartner en regelmatig wordt overleg gevoerd over de zaken. Dit heeft geleid tot zaken die wellicht nog in aanmerking komen voor digitaal of biologisch forensisch onderzoek. Bij de oude zaken worden de bewijsmiddelen nog bij elkaar gezocht. Ook zijn er zaken waar bij justitie en politie totaal geen gegevens meer van bekend zijn, dossiers en bewijsmiddelen zijn vernietigd. 

Toch gaat het team verder dan justitie en politie en worden ook andere archieven geraadpleegd. Ondertussen zijn ook nabestaanden enthousiast geraakt over het initiatief van het team en is een zaak overgedragen voor onderzoek door de politie. Het initiatief is een dusdanig succes dat nieuwe vrijwilligers worden aangetrokken. 

In Nederland bestaat geen gevalideerde lijst. Zo is op bijvoorbeeld www.coldcasezaken.nl een overzicht te zien van onopgeloste zaken, waarbij een aantal zaken niet meer terug te vinden is op de opsporingspagina van de Nationale Politie. Recent is een zaak toegevoegd van Levy van Amerongen, die geheel in de vergetelheid is geraakt. Ook is een lijst beschikbaar van onopgeloste delicten rond minderjarigen, waarbij een aantal zaken ook niet meer terug is te vinden op de opsporingspagina van de Nationale Politie. Tot op heden hebben de minister, het departement, justitie en politie geen blijk gegeven van enige prioriteit om tot een gevalideerde lijst te komen van slachtoffers in cold cases en vermissingen. 

Bekijk het mediabericht
Bekijk website Cold Case Zaken
Bekijk artikel over kindermoorden- en vermissingen

Populaire posts van deze blog

Kindervermissingen. Doodverklaard. Michelle Willard en anderen. Na 40 jaar toch gevonden.

Om eerst maar een voorbeeld te pakken. In 1985 verdwijnt de dan bijna 3 jaar oude Haagse peuter Michelle Willard spoorloos. Ze zou verkocht zijn, door haar vader nog wel. Vader Dick Willard heeft tegen zijn broer gezegd dat ze in goede handen is en in Spanje zou verblijven. Michelle zelf zou haar nieuwe identiteit zelf niet weten, zo verklaarde Dick. Hij zou haar onder een andere identiteit hebben verkocht. Vader Dick had alles zelf geregeld en Michelle zelf ook weggebracht. De exacte omstandigheden hoe Michelle is verdwenen is nooit bekend geworden. Vader Dick Willard wordt in 1991 vermoord en neemt vele geheimen mee zijn graf in. Michelle heeft nog familie en dat biedt theoretische gezien nog kansen. Zelfs na bijna 40 jaar. In Houston Texas verdween in 1981 een baby onder de naam 'Holly' onder bizarre omstandigheden. Haar beide ouders werden vermoord en de moordzaak is tot op heden nog niet opgelost. Maar het bijzondere is dat hun baby Holly niet op de plaats delict werd aang

UPDATE Cold case Germa van den Boom uit 1984.

UPDATE 21-04-2023 Op 20 oktober 2022 bracht de Peter R. de Vries Foundation de vermissingszaak van Germa van den Boom opnieuw onder de aandacht. Een beloning van een kwart miljoen euro werd uitgeloofd voor de tip die leidt naar de vondst van Germa. De deadline van zes maanden is voorbij en vanaf vandaag kan er geen aanspraak meer gemaakt worden op de beloning bij het aanbrengen van een nieuwe tip.  Het afgelopen half jaar zijn er rond de 275 tips binnengekomen bij de Foundation. Deze zijn allemaal zorgvuldig bekeken en (anoniem) doorgestuurd aan het cold caseteam van politie Eenheid Zeeland-West-Brabant. Het team is momenteel nog steeds bezig met de laatste tips uit te rechercheren. Het kwart miljoen euro blijft dan ook beschikbaar voor de gouden tip tot dat het cold caseteam alle tips die tot en met 20 april 2023 bij de Peter R. de Vries Foundation zijn binnengekomen heeft onderzocht. Wij verwachten dat we binnen enkele maanden bekend kunnen maken hoe dit onderzoek is afgerond.  Ondan

UPDATE: Hoge Raad doet uitspraak over onjuiste tekst bij beëdiging. Geen gevolgen zaak Nicky Verstappen.

Geen gevolgen voor opgeloste (lopende) cold casezaken. Het gebruik van een onjuiste tekst bij de beëdiging van een aantal raadsheren en raadsheren-plaatsvervanger in het gerechtshof ’s-Hertogenbosch leidt niet tot vernietiging van de uitspraken in de zaken die deze raadsheren (mee) hebben behandeld en beslist. Dat heeft de Hoge Raad vandaag geoordeeld n.a.v. twee vorderingen tot cassatie in het belang der wet; één in een strafzaak en één in een belastingzaak. Bekijk hier de uitspraak van de Hoge Raad ----------------------------------------- PG bij de Hoge Raad: het gebruik van een onjuiste tekst bij beëdigingen in het hof ‘s-Hertogenbosch hoeft niet te leiden tot vernietiging van uitspraken Conclusie PG Het gebruik van de onjuiste tekst bij de beëdigingen hoeft volgens de PG niet te leiden tot vernietiging van uitspraken in zaken die door deze raadsheren (mee) zijn behandeld en beslist. Dit legt hij in zijn vorderingen als volgt uit. Een beëdiging van een rechter of raadsheer heeft me