Burgerinitiatief heeft beter overzicht van cold cases en vermiste personen. Vergeten zaken worden weer actueel door krantenarchieven.
Feit is dat de Tweede Kamer, het ministerie, justitie en politie niet beschikken over een gevalideerde totaallijst van cold cases c.q. onopgeloste levensdelicten. Vaak genoeg beschikken niet-overheidswebsites gegevens over onopgeloste zaken die niet meer terug te vinden zijn op de opsporingspagina's van justitie en politie, zoals bijvoorbeeld de website www.coldcasezaken.nl. In de Verenigde Staten is een krantenarchief-project van start gegaan. Een groep vrijwilligers is zelf maar aan de slag gegaan om op zoek te gaan naar onopgeloste zaken die zijn vergeten door justitie en politie. Voor de vrijwilligers is het een soort tijdreis terug in de tijd.
Tijd is de grootste vijand in cold cases en bij vermiste personen. Getuigen overlijden, rechercheurs gaan met pensioen en dossiers en bewijsmiddelen raken zoek, worden vernietigd of verdwijnen gewoon. In Suwannee Valley in de Verenigde Staten is een pleitbezorger voor de aanpak van cold cases nu zelf aan de slag gegaan, om zeker te zijn dat geen enkele zaak zal worden vergeten. Jason Futch, initiatiefnemer, gaf aan dat het team eigenlijk was begonnen met een podcast. Het team was alleen geïnteresseerd in lokale zaken, maar dit is uitgelopen tot iets gigantisch. Het keerpunt kwam toen de universiteit van Florida oude krantenfiches omzette naar digitale bestanden die doorzoekbaar werden. Futch geeft aan dat voor dit moment alle zaken sinds 1967 worden opgespoord. Een team van tien personen is elke dag bezig om de krantenberichten door te nemen en elk krantenartikel te archiveren en te rubriceren.
Inmiddels hebben justitie en politie aangegeven dat het van een meerwaarde is wat het team doet. Het team is nu een volwaardige gesprekspartner en regelmatig wordt overleg gevoerd over de zaken. Dit heeft geleid tot zaken die wellicht nog in aanmerking komen voor digitaal of biologisch forensisch onderzoek. Bij de oude zaken worden de bewijsmiddelen nog bij elkaar gezocht. Ook zijn er zaken waar bij justitie en politie totaal geen gegevens meer van bekend zijn, dossiers en bewijsmiddelen zijn vernietigd.
Toch gaat het team verder dan justitie en politie en worden ook andere archieven geraadpleegd. Ondertussen zijn ook nabestaanden enthousiast geraakt over het initiatief van het team en is een zaak overgedragen voor onderzoek door de politie. Het initiatief is een dusdanig succes dat nieuwe vrijwilligers worden aangetrokken.
In Nederland bestaat geen gevalideerde lijst. Zo is op bijvoorbeeld www.coldcasezaken.nl een overzicht te zien van onopgeloste zaken, waarbij een aantal zaken niet meer terug te vinden is op de opsporingspagina van de Nationale Politie. Recent is een zaak toegevoegd van Levy van Amerongen, die geheel in de vergetelheid is geraakt. Ook is een lijst beschikbaar van onopgeloste delicten rond minderjarigen, waarbij een aantal zaken ook niet meer terug is te vinden op de opsporingspagina van de Nationale Politie. Tot op heden hebben de minister, het departement, justitie en politie geen blijk gegeven van enige prioriteit om tot een gevalideerde lijst te komen van slachtoffers in cold cases en vermissingen.
Bekijk het mediabericht
Bekijk website Cold Case Zaken
Bekijk artikel over kindermoorden- en vermissingen