Doorgaan naar hoofdcontent

"De bijdrage van sociale wetenschappen en profilering is essentieel om onopgeloste zaken op te lossen." Aldus Franse cold casespecialist.

Onder de bezielende leiding van voormalig Officier van Justitie Jacques Dallet heeft Frankrijk een zichtbaar en transparant beleid gevoerd op landelijk niveau rond de aanpak van cold cases en vermiste personen. Het landelijke cold caseteam in Nanterre nabij Parijs bestaat uit ervaren crimefighters die inmiddels grote successen hebben geboekt. Zo is een van de speerpunten het in beeld brengen van de levenslopen van de bekende seriemoordenaars. Sabine Kheris, onderzoeksrechter in het “cold case”-centrum in Nanterre, heeft haar onderzoek afgerond in drie Franse cold cases die verband houden met seriemoordenaar Michel Fourniret. Deze seriemoordenaar stierf in mei 2021. De onderzoeken in drie "cold cases" met betrekking tot Michel Fourniret werden begin februari afgesloten, wat de weg vrijmaakte voor het proces tegen zijn ex-vrouw Monique Olivier, aangeklaagd wegens medeplichtigheid aan met name de ontvoering van Estelle Mouzin in 2003. 

Sinds de dood van Michel Fourniret in 2021 is Monique Olivier de enige nog levende persoon die betrokken is bij drie zaken: de ontvoeringen van Marie-Angèle Domèce in 1988 en Estelle Mouzin in 2003, van wie de lichamen niet zijn gevonden, evenals de moord op Joanna Parris in 1990. De onderzoeken zijn afgerond, de verdediging van Monique Olivier kan haar opwachting maken. Het Openbaar Ministerie zal daarna haar vorderingen voorleggen aan de rechtbank. Het is dan aan rechter-commissaris Sabine Kheris om te beslissen of er al dan niet een rechtszaak komt. Mocht er een rechtszaak komen, dan zal deze in november 2023 plaatsvinden. “Forensische waarheid is belangrijk voor de families van slachtoffers. Ze hebben zo hard gevochten om het te krijgen”, zegt Didier Seban, advocaat van de families Domèce, Parrish en Mouzin. "Er zal natuurlijk een voor- en naproces zijn. Ondanks de afwezigheid van de overleden seriemoordenaar Michel Fourniret zal het onderzoek en het proces de fouten van ons rechtssysteem aan het licht brengen", voorziet hij.

De 74-jarige Monique Olivier is al veroordeeld tot levenslange gevangenisstraf wegens medeplichtigheid aan vier moorden en groepsverkrachtingen gepleegd door Michel Fourniret. Daarboven op kreeg ze ook nog twintig jaar gevangenisstraf voor een vijfde moord. Ze had in 1987 een verhouding met de moordenaar toen hij uit de gevangenis kwam. Ze kregen samen een zoon en scheidden in 2010. Michel Fourniret, bijgenaamd "De boeman van de Ardennen" was op zijn beurt veroordeeld tot levenslange gevangenisstraf voor de moord op zeven jonge vrouwen gepleegd tussen 1987 en 2001. Hij werd vervolgens aangeklaagd in de dossiers van Mouzin, Parrish en Domèce en stierf op 10 mei 2021 in het Parijse ziekenhuis Pitié Salpêtrière. Voor zijn dood was Monique Olivier begonnen met het verstrekken van informatie aan justitie. Ze had onderzoekers in juni 2004 een eerste lijst met slachtoffers gegeven en vervolgens het alibi van de seriemoordenaar tegengesproken op de dag van de verdwijning van Estelle Mouzin in november 2019. Een paar maanden later bekende Michel Fourniret tegenover rechter Kheris zijn daden.

Monique Olivier verklaarde vervolgens in augustus 2020 dat haar ex-man het meisje had ontvoerd, verkracht en vermoord in Ville-sur-Lume (Ardennen). Het gedeeltelijke DNA van Estelle Mouzin werd gevonden op een matras dat in 2003 in beslag werd genomen in dit huis. Toen, in april 2021, had Monique Olivier voor het eerst een rol in de gijzeling van Estelle toegegeven, waarbij ze aangaf Michel Fourniret te hebben vergezeld in de buurt van het bos van Issancourt-et-Rumel om het lichaam van het meisje te begraven.

Hoe slaagde de rechter erin hun bekentenissen te verkrijgen? Sabine Kheris en haar assistente Valérie Duby slaagden erin "het universum binnen te gaan" van het voormalige echtpaar door zich te concentreren op hun levensloop, het leren van Russisch door Michel Fourniret en de interesse van Monique Olivier voor archeologie, maar vooral op hun criminele activiteiten. "De bijdrage van sociale wetenschappen en profilering" is essentieel om onopgeloste zaken op te lossen, verklaarde de magistraat eind november tijdens een symposium in Parijs. 

Er blijft het raadsel van de lichamen in twee van deze drie dossiers. Sinds juni 2020 zijn er in de Ardennen een tiental opgravingscampagnes georganiseerd om die van Estelle Mouzin te vinden. Eind januari vond er nog een campagne plaats in Yonne, voor die van Marie-Angèle Domèce. Op 18 januari  2023 had het "cold cases"-centrum totaal 67 onderzochte dossiers ontvangen, waaronder acht criminele analyses en ongeveer twintig vooronderzoeken. Daaronder nog verschillende dossiers over Michel Fourniret, waaronder dat van slachtoffer Lydie Logé, die in 1993 op 29-jarige leeftijd in Orne verdween en waarin Michel Fourniret in 2020 was aangeklaagd. Volgens een bron dicht bij het dossier onderzoekt rechter Kheris ook de mogelijke rol van de moordenaar bij de verdwijning in 2003 van de 38-jarige Florence Bloise in de Yvelines.

Inmiddels is gebleken dat de focus op de levensloop van bekende (serie)moordenaars nieuwe resultaten  en ontwikkelingen heeft opgeleverd. Ook in Nederland zijn bekende (serie)moordenaars waarvan nog altijd wordt gedacht dat zij meerdere moorden hebben gepleegd dan tot nu toe bekend is. Nederland kent geen uitvoering van beleid lijkend op het Franse beleid als het gaat om het leven in beeld te brengen van de bekende (serie)moordenaars.  

Bekijk het mediabericht
Bekijk artikel over Jacques Dallet
Bekijk artikel over Nederlandse seriemoordenaars


Populaire posts van deze blog

Kindervermissingen. Doodverklaard. Michelle Willard en anderen. Na 40 jaar toch gevonden.

Om eerst maar een voorbeeld te pakken. In 1985 verdwijnt de dan bijna 3 jaar oude Haagse peuter Michelle Willard spoorloos. Ze zou verkocht zijn, door haar vader nog wel. Vader Dick Willard heeft tegen zijn broer gezegd dat ze in goede handen is en in Spanje zou verblijven. Michelle zelf zou haar nieuwe identiteit zelf niet weten, zo verklaarde Dick. Hij zou haar onder een andere identiteit hebben verkocht. Vader Dick had alles zelf geregeld en Michelle zelf ook weggebracht. De exacte omstandigheden hoe Michelle is verdwenen is nooit bekend geworden. Vader Dick Willard wordt in 1991 vermoord en neemt vele geheimen mee zijn graf in. Michelle heeft nog familie en dat biedt theoretische gezien nog kansen. Zelfs na bijna 40 jaar. In Houston Texas verdween in 1981 een baby onder de naam 'Holly' onder bizarre omstandigheden. Haar beide ouders werden vermoord en de moordzaak is tot op heden nog niet opgelost. Maar het bijzondere is dat hun baby Holly niet op de plaats delict werd aang

UPDATE Cold case Germa van den Boom uit 1984.

UPDATE 21-04-2023 Op 20 oktober 2022 bracht de Peter R. de Vries Foundation de vermissingszaak van Germa van den Boom opnieuw onder de aandacht. Een beloning van een kwart miljoen euro werd uitgeloofd voor de tip die leidt naar de vondst van Germa. De deadline van zes maanden is voorbij en vanaf vandaag kan er geen aanspraak meer gemaakt worden op de beloning bij het aanbrengen van een nieuwe tip.  Het afgelopen half jaar zijn er rond de 275 tips binnengekomen bij de Foundation. Deze zijn allemaal zorgvuldig bekeken en (anoniem) doorgestuurd aan het cold caseteam van politie Eenheid Zeeland-West-Brabant. Het team is momenteel nog steeds bezig met de laatste tips uit te rechercheren. Het kwart miljoen euro blijft dan ook beschikbaar voor de gouden tip tot dat het cold caseteam alle tips die tot en met 20 april 2023 bij de Peter R. de Vries Foundation zijn binnengekomen heeft onderzocht. Wij verwachten dat we binnen enkele maanden bekend kunnen maken hoe dit onderzoek is afgerond.  Ondan

UPDATE: Hoge Raad doet uitspraak over onjuiste tekst bij beëdiging. Geen gevolgen zaak Nicky Verstappen.

Geen gevolgen voor opgeloste (lopende) cold casezaken. Het gebruik van een onjuiste tekst bij de beëdiging van een aantal raadsheren en raadsheren-plaatsvervanger in het gerechtshof ’s-Hertogenbosch leidt niet tot vernietiging van de uitspraken in de zaken die deze raadsheren (mee) hebben behandeld en beslist. Dat heeft de Hoge Raad vandaag geoordeeld n.a.v. twee vorderingen tot cassatie in het belang der wet; één in een strafzaak en één in een belastingzaak. Bekijk hier de uitspraak van de Hoge Raad ----------------------------------------- PG bij de Hoge Raad: het gebruik van een onjuiste tekst bij beëdigingen in het hof ‘s-Hertogenbosch hoeft niet te leiden tot vernietiging van uitspraken Conclusie PG Het gebruik van de onjuiste tekst bij de beëdigingen hoeft volgens de PG niet te leiden tot vernietiging van uitspraken in zaken die door deze raadsheren (mee) zijn behandeld en beslist. Dit legt hij in zijn vorderingen als volgt uit. Een beëdiging van een rechter of raadsheer heeft me