Doorgaan naar hoofdcontent

De tijd dringt. "Getuigen overlijden. Herinneringen vervagen. De wetenschap gaf ons eindelijk het bewijs dat we nodig hadden."

Nederland heeft ze ook: cold cases uit de jaren '50, '60 en '70. Niet alle cold cases en vermiste personen staan gepubliceerd op de daartoe bestemde overheidswebsites, maar in de archieven liggen onopgeloste zaken van 70, 60 en 50 jaar oud. De vraag is alleen of alle stukken van overtuiging vakkundig zijn bewaard, iets wat essentieel is voor de toepassing van forensische technieken. Voornamelijk de Verenigde Staten, Canada, Frankrijk en Australië pakken de meest oude zaken op en werken ze af. Zo zijn in de Verenigde Staten twee verdachten afgelopen dinsdag aangeklaagd voor de moord op een 17-jarig meisje uit Indiana. De wetenschap heeft geholpen om de zaak uit 1975 op te lossen. 

De verdachten – geïdentificeerd als de 67-jarige Fred Bandy Jr. uit Goshen en de eveneens 67-jarige John Wayne Lehman uit Auburn – werden maandag aangehouden in hun huizen in Indiana, aldus de staatspolitie. Het 17-jarige slachtoffer Laurel Jean Mitchell uit North Webster werd voor het laatst gezien op 6 augustus 1975, toen ze omstreeks 22.00 uur haar werk verliet in een kerkkamp in Kosciusko County, zei Kevin Smith van de Indiana State Police op een persconferentie. 

Het cold caseteam heeft via huiszoekingsbevelen de huizen van de verdachten uitgekamd en, in het geval van Lehman, DNA verkregen, aldus Officier van Justitie James Mowery van Noble County op de gezamenlijk persconferentie over de zaak. "De wetenschap gaf ons eindelijk het bewijs dat we nodig hadden en speelde een belangrijke rol bij het indienen van aanklachten", zo vervolgde de zegsman van de Indiana State Police. Volgens een verklaring hebben getuigen de mannen in verband gebracht met de moord op het slachtoffer en DNA-bewijs heeft een van de verdachten in verband gebracht met de zaak. 

Het slachtoffer werkte in een kerkkamp toen ze verdween, zeiden de autoriteiten. Haar ouders belden de politie toen ze niet terugkwam van haar werk en de autoriteiten vonden haar lichaam de volgende dag. Het slachtoffer lag ongeveer 27 kilometer ten noorden van het kamp in het water. De doodsoorzaak was verdrinking, maar de schouwarts zei destijds dat haar lichaam tekenen van een worsteling vertoonde. 

Het cold caseteam wilde op de persconferentie niet zeggen of de twee aangeklaagde mannen elkaar kennen of welke rol zij denken dat elk van hen zou kunnen hebben gespeeld in de moord. Nader onderzoek en berichtgeving zal uitwijzen wat hun rol precies is geweest en welke forensische techniem precies is toegepast.

Bekijk het mediabericht
Bekijk persbericht



Populaire posts van deze blog

Kindervermissingen. Doodverklaard. Michelle Willard en anderen. Na 40 jaar toch gevonden.

Om eerst maar een voorbeeld te pakken. In 1985 verdwijnt de dan bijna 3 jaar oude Haagse peuter Michelle Willard spoorloos. Ze zou verkocht zijn, door haar vader nog wel. Vader Dick Willard heeft tegen zijn broer gezegd dat ze in goede handen is en in Spanje zou verblijven. Michelle zelf zou haar nieuwe identiteit zelf niet weten, zo verklaarde Dick. Hij zou haar onder een andere identiteit hebben verkocht. Vader Dick had alles zelf geregeld en Michelle zelf ook weggebracht. De exacte omstandigheden hoe Michelle is verdwenen is nooit bekend geworden. Vader Dick Willard wordt in 1991 vermoord en neemt vele geheimen mee zijn graf in. Michelle heeft nog familie en dat biedt theoretische gezien nog kansen. Zelfs na bijna 40 jaar. In Houston Texas verdween in 1981 een baby onder de naam 'Holly' onder bizarre omstandigheden. Haar beide ouders werden vermoord en de moordzaak is tot op heden nog niet opgelost. Maar het bijzondere is dat hun baby Holly niet op de plaats delict werd aang

UPDATE Cold case Germa van den Boom uit 1984.

UPDATE 21-04-2023 Op 20 oktober 2022 bracht de Peter R. de Vries Foundation de vermissingszaak van Germa van den Boom opnieuw onder de aandacht. Een beloning van een kwart miljoen euro werd uitgeloofd voor de tip die leidt naar de vondst van Germa. De deadline van zes maanden is voorbij en vanaf vandaag kan er geen aanspraak meer gemaakt worden op de beloning bij het aanbrengen van een nieuwe tip.  Het afgelopen half jaar zijn er rond de 275 tips binnengekomen bij de Foundation. Deze zijn allemaal zorgvuldig bekeken en (anoniem) doorgestuurd aan het cold caseteam van politie Eenheid Zeeland-West-Brabant. Het team is momenteel nog steeds bezig met de laatste tips uit te rechercheren. Het kwart miljoen euro blijft dan ook beschikbaar voor de gouden tip tot dat het cold caseteam alle tips die tot en met 20 april 2023 bij de Peter R. de Vries Foundation zijn binnengekomen heeft onderzocht. Wij verwachten dat we binnen enkele maanden bekend kunnen maken hoe dit onderzoek is afgerond.  Ondan

UPDATE: Hoge Raad doet uitspraak over onjuiste tekst bij beëdiging. Geen gevolgen zaak Nicky Verstappen.

Geen gevolgen voor opgeloste (lopende) cold casezaken. Het gebruik van een onjuiste tekst bij de beëdiging van een aantal raadsheren en raadsheren-plaatsvervanger in het gerechtshof ’s-Hertogenbosch leidt niet tot vernietiging van de uitspraken in de zaken die deze raadsheren (mee) hebben behandeld en beslist. Dat heeft de Hoge Raad vandaag geoordeeld n.a.v. twee vorderingen tot cassatie in het belang der wet; één in een strafzaak en één in een belastingzaak. Bekijk hier de uitspraak van de Hoge Raad ----------------------------------------- PG bij de Hoge Raad: het gebruik van een onjuiste tekst bij beëdigingen in het hof ‘s-Hertogenbosch hoeft niet te leiden tot vernietiging van uitspraken Conclusie PG Het gebruik van de onjuiste tekst bij de beëdigingen hoeft volgens de PG niet te leiden tot vernietiging van uitspraken in zaken die door deze raadsheren (mee) zijn behandeld en beslist. Dit legt hij in zijn vorderingen als volgt uit. Een beëdiging van een rechter of raadsheer heeft me