Doorgaan naar hoofdcontent

Duitse misdaadjournalistiek 40 jaar aandacht cold case vergiftigingszaak. Multimedia: Documentaire Dr. Mord, Duitse seriemoordenaar.

Net als andere landen in Europa waait de cold casecultuur langzaam aan ook vanuit de Verenigde Staten, Australië en Canada over naar Duitsland. Daar krijgen cold cases en vermiste personen steeds meer de aandacht van de media. Voor Nederland is dit ook een positief proces, gezien de cold cases en vermiste personen in de grensgebieden met het buurland. Door de inzet van misdaadjournalisten komen Duitslands meest bijzondere onopgeloste zaken in de schijnwerpers te staan. Een goede ontwikkeling, hoe oud de zaak ook is, want media-aandacht en opsporingscommunicatie zijn belangrijke pilaren tot het komen van waarheidsvinding. Precies 40 jaar geleden, op 31 januari 1983, werden twaalf studenten in Würzburg in zuidoost Duitsland vergiftigd met thallium - een van hen stierf, een ander werd invalide. De zaak blijft tot op de dag van vandaag onopgelost. Het waren bier- en sapflessen die vermengd waren met het reuk- en smaakloze zware metaal thallium. Op 31 januari 1983 werden de drankjes op drie plaatsen in Würzburg achtergelaten: voor de collegezaal van de geneeskundestudenten en in twee slaapzalen. 

Het is nog onduidelijk wie deze thalliumaanval heeft uitgevoerd en waarom. Het parket van Würzburg zei: "De zaak is nog steeds niet opgelost. Het wordt beschouwd als een "cold case". Zijn er nieuwe bevindingen? Zijn er nieuwe onderzoeksmethoden?". De zaak is enkele jaren geleden opnieuw onderzocht. "Er zijn hier echter geen nieuwe aanwijzingen gevonden. De procedure is momenteel "slapend", maar is nog niet definitief afgesloten", aldus de officier van justitie. Een van de vergiftigde studenten was Klaus Peter Schaumann. 40 jaar na de aanslag herinnert hij zich het incident nog heel goed. Hij had twee slokjes vergiftigd sinaasappelsap genomen dat een kamergenoot in zijn gedeelde appartement na haar lezing mee naar huis had genomen. Het heeft enige tijd geduurd voordat de omvang van het incident duidelijk werd. "We zijn eerst naar een dokter om de hoek gegaan omdat we ons eigenlijk niet ziek voelden", meldt Schaumann. 

"In het begin waren we euforisch en opgewonden, totdat de pijn kwam - in de vingertoppen, de benen, de voeten, achter de borst", herinnert Schaumann zich. Pas in de universiteitskliniek realiseerde hij zich dat de hoeveelheden gif die hij had ingenomen zonder behandeling dodelijk zouden zijn. "Kortom, we hadden ongelooflijk veel geluk", zegt hij. De getroffenen lagen enkele weken op de intensive care van het Universitair Ziekenhuis van Würzburg. Schaumann is nog steeds dankbaar voor de uitgebreide zorg en behandeling door artsen en verpleegkundigen daar. Het haar van de vergiftigde jongeren viel uit door het thallium. Ze lagen aan de dialyse en moesten liters per per dag drinken om de metalen uit hun lichaam te spoelen. "Uiteindelijk ben ik na 40 jaar erg dankbaar dat ik heb kunnen overleven", zegt Klaus Peter Schaumann. Hij heeft geen gevolgschade geleden. Zijn huisgenoten, met wie hij nog steeds contact heeft, maken het goed.

Hij accepteerde dat het "wie" en het "waarom" in dit geval nog steeds niet duidelijk zijn. "Een verstandig mens zou het graag willen weten, maar we zullen ermee moeten leven", zegt Schaumann. De politie had destijds een speciale commissie ingesteld en honderden tips opgevolgd. Voor de arrestatie van de dader werd een beloning van 15.000 mark uitgeloofd. Dertien jaar geleden hervatte het parket het onderzoek, maar de verdenking tegen de vermeende dader destijds was niet houdbaar. De zaak blijft tot op de dag van vandaag onopgelost.

Wat is thallium? Thallium is een zacht, grijs zwaar metaal dat geur- en smaakloos is. Het lijkt erg op lood en is extreem giftig. Thallium werd vaak gebruikt als rattengif. Maar dat is in Duitsland al jaren verboden. Mensen kunnen het zware metaal opnemen via de huid, maar ook via de luchtwegen en het spijsverteringskanaal. Thalliumvergiftiging veroorzaakt maagpijn en schade aan het zenuwstelsel en in sommige gevallen de dood. Overlevenden van de vergiftiging kunnen blijvende schade aan het zenuwstelsel veroorzaken. In de natuur komt thallium in veel gesteenten voor en dus ook in de bodem.

Het dossier heeft inmiddels ook al een geschiedenis met een verdachte. Duitsland vraagt zich af of de dader al in de beklaagdenbank heeft gezeten. Eerder is Wolfgang R. (62) - beter bekend als Dr. Mord - in beeld gekomen als dader. De verdachte was al in 1986 veroordeeld voor moord. Hij werd echter vrijgelaten na 17 jaar gevangenisstraf wegens goed gedrag. Het zijn twee vrouwen die het spoor van dokter Mord naar de aanslag op de studenten in Würzburg leiden. Ten eerste zijn ex-vrouw, een dokter. Ze herinnerde zich in haar getuigenis dat "hij me belde vanaf een conventie in 1978." Wolfgang R. vroeg de toen 27-jarige vrouw om geen van de yoghurts in de koelkast te eten, "ze zouden slecht kunnen zijn". De vrouw deed het toch, ze zakte in elkaar en lag een week op de intensive care. Wolfgang R., die vier keer getrouwd was, ging zelf uit van een aanslag en hij fantaseerde tegen zijn vrouw dat er een geheime dienst achter zou kunnen zitten. En dan is er nog een tweede vrouw die ook als getuige is gehoord: Monika J. (54) was de minnares van de dokter in het jaar dat de aanslagen op de studenten plaatsvonden, beiden werkten destijds in de universiteitskliniek in Würzburg. De gifaanvallen schokten de stad, vooral de medische professie, aangezien het ook om jonge dokters ging. "Hij wilde gewoon proberen wat er uit zou komen", zei Wolfgang R. destijds tegen haar over de zaak. In de winter van 1983 zakte ze zelf ineens in elkaar, wekenlang vocht ze met de dood. Er was sprake van een ernstige vergiftiging, waarbij het cerebellum gedeeltelijk was vernietigd. In die tijd was er zelfs sprake van een opeenstapeling van vergiftigingsverschijnselen in de omgeving van Dr. Moord. 

In 2009 wordt hij voor de tweede keer in zijn leven veroordeeld tot levenslange gevangenisstraf.







Populaire posts van deze blog

Kindervermissingen. Doodverklaard. Michelle Willard en anderen. Na 40 jaar toch gevonden.

Om eerst maar een voorbeeld te pakken. In 1985 verdwijnt de dan bijna 3 jaar oude Haagse peuter Michelle Willard spoorloos. Ze zou verkocht zijn, door haar vader nog wel. Vader Dick Willard heeft tegen zijn broer gezegd dat ze in goede handen is en in Spanje zou verblijven. Michelle zelf zou haar nieuwe identiteit zelf niet weten, zo verklaarde Dick. Hij zou haar onder een andere identiteit hebben verkocht. Vader Dick had alles zelf geregeld en Michelle zelf ook weggebracht. De exacte omstandigheden hoe Michelle is verdwenen is nooit bekend geworden. Vader Dick Willard wordt in 1991 vermoord en neemt vele geheimen mee zijn graf in. Michelle heeft nog familie en dat biedt theoretische gezien nog kansen. Zelfs na bijna 40 jaar. In Houston Texas verdween in 1981 een baby onder de naam 'Holly' onder bizarre omstandigheden. Haar beide ouders werden vermoord en de moordzaak is tot op heden nog niet opgelost. Maar het bijzondere is dat hun baby Holly niet op de plaats delict werd aang

UPDATE Cold case Germa van den Boom uit 1984.

UPDATE 21-04-2023 Op 20 oktober 2022 bracht de Peter R. de Vries Foundation de vermissingszaak van Germa van den Boom opnieuw onder de aandacht. Een beloning van een kwart miljoen euro werd uitgeloofd voor de tip die leidt naar de vondst van Germa. De deadline van zes maanden is voorbij en vanaf vandaag kan er geen aanspraak meer gemaakt worden op de beloning bij het aanbrengen van een nieuwe tip.  Het afgelopen half jaar zijn er rond de 275 tips binnengekomen bij de Foundation. Deze zijn allemaal zorgvuldig bekeken en (anoniem) doorgestuurd aan het cold caseteam van politie Eenheid Zeeland-West-Brabant. Het team is momenteel nog steeds bezig met de laatste tips uit te rechercheren. Het kwart miljoen euro blijft dan ook beschikbaar voor de gouden tip tot dat het cold caseteam alle tips die tot en met 20 april 2023 bij de Peter R. de Vries Foundation zijn binnengekomen heeft onderzocht. Wij verwachten dat we binnen enkele maanden bekend kunnen maken hoe dit onderzoek is afgerond.  Ondan

UPDATE: Hoge Raad doet uitspraak over onjuiste tekst bij beëdiging. Geen gevolgen zaak Nicky Verstappen.

Geen gevolgen voor opgeloste (lopende) cold casezaken. Het gebruik van een onjuiste tekst bij de beëdiging van een aantal raadsheren en raadsheren-plaatsvervanger in het gerechtshof ’s-Hertogenbosch leidt niet tot vernietiging van de uitspraken in de zaken die deze raadsheren (mee) hebben behandeld en beslist. Dat heeft de Hoge Raad vandaag geoordeeld n.a.v. twee vorderingen tot cassatie in het belang der wet; één in een strafzaak en één in een belastingzaak. Bekijk hier de uitspraak van de Hoge Raad ----------------------------------------- PG bij de Hoge Raad: het gebruik van een onjuiste tekst bij beëdigingen in het hof ‘s-Hertogenbosch hoeft niet te leiden tot vernietiging van uitspraken Conclusie PG Het gebruik van de onjuiste tekst bij de beëdigingen hoeft volgens de PG niet te leiden tot vernietiging van uitspraken in zaken die door deze raadsheren (mee) zijn behandeld en beslist. Dit legt hij in zijn vorderingen als volgt uit. Een beëdiging van een rechter of raadsheer heeft me