Doorgaan naar hoofdcontent

Het verschil in het onderzoek naar een niet-geïdentificeerde man in Amerika en een niet-geïdentificeerde vrouw in Nederland.

Twee zaken. 6500 kilometer afstand. Als voorbeeld van de huidige forensische mogelijkheden en het verschil in aanpak om de identiteit vast te stellen van een onbekende "Nederlandse" vrouw en een Amerikaanse onbekende man. In de duinen bij Wassenaar werd op 4 juli 2004 het levenloze lichaam gevonden van een onbekende vrouw. Het stoffelijk overschot lag vlakbij de Wassenaarse Slag, een afgelegen strandopgang bij het duingebied Meijendel ten noorden van Den Haag. De vrouw, die tussen de 30-50 jaar oud was, had littekens op haar voorhoofd, kin en rechterboven- en onderbeen. De blanke vrouw was gekleed in een zwart T-shirt, een kort zwart jack, een wit fleece vest, een blouse met paisly motief (een soort bladvorm) en een donkergrijze broek. Het slachtoffer was 1.68 m lang, had blond haar, blauwe ogen en woog 60 kg. Er moét iemand zijn die haar mist. Kennissen, haar man, broer, zus of ouders. 

In juni 1986 vond een visser een menselijke schedel aan de oevers van de Delaware-rivier bij de Morrisville Boat Ramp in de Verenigde Staten. Vanwege de toestand van de overblijfselen en het feit dat er geen andere verwante overblijfselen werden gevonden, konden onderzoekers weinig doen om de onbekende persoon te identificeren of zelfs maar proberen fysieke kenmerken van de onbekende persoon te beschrijven. Het cold caseteam van Bucks County nam in oktober 2019 weer het initiatief om de identiteit van de persoon vast te stellen, maar ook dit leidde tot niets en de zaak werd weer als een cold case bestempeld. 

Tot op heden is de identiteit van de vrouw nog steeds onbekend. Niet omdat de Nederlandse politie en forensische onderzoekers er niet alles aan hebben gedaan, maar simpelweg omdat de toe te passen forensische opsporingsmethode nog niet de goedkeuring heeft van de minister van Justitie en Veiligheid. Voor wat betreft het onderzoek naar de identiteit van de man kon het cold caseteam in de Verenigde Staten wel voortvarend aan de slag in september 2022.  De schedel werd gestuurd naar het forensische onderzoeksbureau Othram, dat een levensvatbaar DNA-extract van de skeletresten ontwikkelde en Forensic-Grade Genome Sequencing® gebruikte om een uitgebreid DNA-profiel te ontwikkelen. Vervolgens werd genealogisch onderzoek uitgevoerd met behulp van speciale genealogische databanken. De kosten van het onderzoekswerk door Othram werden privaat gefinancierd door Audiochuck. Een vervolgonderzoek door het cold caseteam van Bucks County onthulde dat de schedel toebehoorde aan Richard Thomas Alt, die 31 jaar oud was toen hij begin 1985 als vermist werd opgegeven bij de politie van Trenton. Hij werd voor het laatst gezien op kerstavond 1984 door zijn ouders. Op het moment van zijn verdwijning waren voor Alt en zijn vriendin vermoedens aanwezig dat zij slachtoffer waren van een geweldsmisdrijf. Haar lichaam werd in april 1985 ontdekt in de Delaware-rivier in Trenton, Mercer County. De identiteiten zijn bekend maar beide zaken blijven onopgeloste cold cases. 

Het verschil in de zaak in Nederland en Amerika: forensisch genetische genealogie, de nog niet toegepaste succesformule voor de nog ruim 100 cold cases van niet-geïdentificeerde personen in Nederland. 

Bekijk zaak duinen Wassenaar
Bekijk zaak Bucks County
Bekijk lijst niet geïdentificeerde personen Nederland
Bekijk de website van AudioChuck


Populaire posts van deze blog

Kindervermissingen. Doodverklaard. Michelle Willard en anderen. Na 40 jaar toch gevonden.

Om eerst maar een voorbeeld te pakken. In 1985 verdwijnt de dan bijna 3 jaar oude Haagse peuter Michelle Willard spoorloos. Ze zou verkocht zijn, door haar vader nog wel. Vader Dick Willard heeft tegen zijn broer gezegd dat ze in goede handen is en in Spanje zou verblijven. Michelle zelf zou haar nieuwe identiteit zelf niet weten, zo verklaarde Dick. Hij zou haar onder een andere identiteit hebben verkocht. Vader Dick had alles zelf geregeld en Michelle zelf ook weggebracht. De exacte omstandigheden hoe Michelle is verdwenen is nooit bekend geworden. Vader Dick Willard wordt in 1991 vermoord en neemt vele geheimen mee zijn graf in. Michelle heeft nog familie en dat biedt theoretische gezien nog kansen. Zelfs na bijna 40 jaar. In Houston Texas verdween in 1981 een baby onder de naam 'Holly' onder bizarre omstandigheden. Haar beide ouders werden vermoord en de moordzaak is tot op heden nog niet opgelost. Maar het bijzondere is dat hun baby Holly niet op de plaats delict werd aang

UPDATE Cold case Germa van den Boom uit 1984.

UPDATE 21-04-2023 Op 20 oktober 2022 bracht de Peter R. de Vries Foundation de vermissingszaak van Germa van den Boom opnieuw onder de aandacht. Een beloning van een kwart miljoen euro werd uitgeloofd voor de tip die leidt naar de vondst van Germa. De deadline van zes maanden is voorbij en vanaf vandaag kan er geen aanspraak meer gemaakt worden op de beloning bij het aanbrengen van een nieuwe tip.  Het afgelopen half jaar zijn er rond de 275 tips binnengekomen bij de Foundation. Deze zijn allemaal zorgvuldig bekeken en (anoniem) doorgestuurd aan het cold caseteam van politie Eenheid Zeeland-West-Brabant. Het team is momenteel nog steeds bezig met de laatste tips uit te rechercheren. Het kwart miljoen euro blijft dan ook beschikbaar voor de gouden tip tot dat het cold caseteam alle tips die tot en met 20 april 2023 bij de Peter R. de Vries Foundation zijn binnengekomen heeft onderzocht. Wij verwachten dat we binnen enkele maanden bekend kunnen maken hoe dit onderzoek is afgerond.  Ondan

UPDATE: Hoge Raad doet uitspraak over onjuiste tekst bij beëdiging. Geen gevolgen zaak Nicky Verstappen.

Geen gevolgen voor opgeloste (lopende) cold casezaken. Het gebruik van een onjuiste tekst bij de beëdiging van een aantal raadsheren en raadsheren-plaatsvervanger in het gerechtshof ’s-Hertogenbosch leidt niet tot vernietiging van de uitspraken in de zaken die deze raadsheren (mee) hebben behandeld en beslist. Dat heeft de Hoge Raad vandaag geoordeeld n.a.v. twee vorderingen tot cassatie in het belang der wet; één in een strafzaak en één in een belastingzaak. Bekijk hier de uitspraak van de Hoge Raad ----------------------------------------- PG bij de Hoge Raad: het gebruik van een onjuiste tekst bij beëdigingen in het hof ‘s-Hertogenbosch hoeft niet te leiden tot vernietiging van uitspraken Conclusie PG Het gebruik van de onjuiste tekst bij de beëdigingen hoeft volgens de PG niet te leiden tot vernietiging van uitspraken in zaken die door deze raadsheren (mee) zijn behandeld en beslist. Dit legt hij in zijn vorderingen als volgt uit. Een beëdiging van een rechter of raadsheer heeft me