Doorgaan naar hoofdcontent

Misdaadjournalistiek helpt internationale cold case verder. Thailand behulpzaam samenwerking buitenlandse cold caseteams.

Een soortgelijke zaak die zich in Nederland afspeelt, speelt zich nu ook af in het Verenigd Koninkrijk en Thailand. De Nederlandse zaak gaat om een Nederlander die samenwoonde met zijn Maleisische vrouw Rose Sulaiman in het zuidwesten van Thailand. In november 2007 verdwijnt Rose, nadat ze heeft gezegd dat ze naar haar moeder in Maleisië gaat. Volgens de moeder heeft haar dochter op de avond van haar verdwijning in paniek gebeld en gezegd 'als ik er over drie dagen niet ben, bel dan de politie.' Maar volgens de Nederlandse echtgenoot Den D. is zijn vrouw boos richting haar moeder vertrokken, na een woordenwisseling met hem. Een jaar later werd haar lichaam gevonden in een beerput naast het huis waar ze met echtgenoot Bert den D. woonde. Omdat het zo lang geduurd heeft kan er geen doodsoorzaak meer worden vastgesteld. De verdachte was op dat moment al met zijn zoontje vanuit Thailand via Spanje naar Nederland vertrokken. Eind 2016 werd de Benthuizenaar aangehouden nadat Thailand had gevraagd aan de Nederlandse staat om de strafzaak over te nemen. Den D. ontkent iets met de zaak te maken te hebben. Het Openbaar Ministerie en de politie houden zich nog steeds bezig met de zaak. 

Een Engels cold caseteam heeft nu een zaak in behandeling die ook Thais is gerelateerd en de samenwerking wordt gezocht met de Thaise politie. Een onderzoek naar de dood van een Thaise vrouw die in 2004 door wandelaars werd gevonden in de buurt van Penyghent in Thailand, is aldaar heropend. Een klein team van cold case-rechercheurs en familierechercheurs van de politie van North Yorkshire in het Verenigd Koninkrijk is in het land aangekomen om de ouders en andere familieleden van het slachtoffer Lamduan Armitage te ontmoeten die, totdat ze in 2019 werd geïdentificeerd, bekend stond als de 'Vrouw van de heuvels'. Haar identiteit bleef onbekend tot begin 2019, toen de Cold Case Review Unit van het Major Investigation Team van het korps een doorbraak bereikte met een combinatie van berichtgeving in de media en DNA-testen. 

Een BBC Online-artikel over de zaak in januari van dat jaar werd onder de aandacht gebracht van de ouders van Lamduan in Udon Thani, in het noordoosten van Thailand. Ze meldden zicht bij de autoriteiten in de overtuiging dat de vrouw hun dochter zou kunnen zijn die ze sinds 2004 niet meer hadden gezien. Er werden DNA-testen uitgevoerd die bevestigden dat de vrouw Lamduan is, die nu 55 jaar oud zou zijn. Er werd vastgesteld dat ze een getrouwde moeder van drie kinderen was die op het moment van haar onverklaarbare dood in Noord-Engeland woonde. Er waren echter vertragingen voor het onderzoeksteam om de wettelijke toestemming te krijgen om naar Thailand te gaan. Ze werden verder gehinderd door internationale reisbeperkingen als gevolg van de Covid-19-pandemie, waardoor dit deel van het onderzoek bijna vier jaar is opgeschort. 

Adam Harland, cjef van de Cold Case Review Unit, zei: “Ondanks de moeilijkheden die we de afgelopen jaren hebben ondervonden om het onderzoek voort te zetten, blijven we vastbesloten om antwoorden te zoeken voor de familie van Lamduan over de omstandigheden waarin ze dood werd aangetroffen in een prachtige maar afgelegen een deel van de Yorkshire Dales in september 2004. “We hopen met alle leden van haar familie te spreken, inclusief haar man, om hun bewijs over haar leven te verzamelen. “Het verlies van een familielid door moord is een verschrikkelijke klap, die een leven lang ellende en een gevoel van verlies met zich meebrengt. "We danken de Thaise autoriteiten voor hun medewerking aan het onderzoek en voor de steun die we krijgen van wetshandhavingsinstanties in Thailand en het Verenigd Koninkrijk.

"We zullen ook overleggen met alle familieleden over een verzoek om het stoffelijk overschot van Lamduan terug te geven aan haar familie in Thailand in overeenstemming met hun boeddhistische geloof."

Bekijk het Nederlandse mediabericht
Bekijk persbericht North Yorkshire
Bekijk buitenlands mediabericht



Foto: Rose Sulaiman

Populaire posts van deze blog

Kindervermissingen. Doodverklaard. Michelle Willard en anderen. Na 40 jaar toch gevonden.

Om eerst maar een voorbeeld te pakken. In 1985 verdwijnt de dan bijna 3 jaar oude Haagse peuter Michelle Willard spoorloos. Ze zou verkocht zijn, door haar vader nog wel. Vader Dick Willard heeft tegen zijn broer gezegd dat ze in goede handen is en in Spanje zou verblijven. Michelle zelf zou haar nieuwe identiteit zelf niet weten, zo verklaarde Dick. Hij zou haar onder een andere identiteit hebben verkocht. Vader Dick had alles zelf geregeld en Michelle zelf ook weggebracht. De exacte omstandigheden hoe Michelle is verdwenen is nooit bekend geworden. Vader Dick Willard wordt in 1991 vermoord en neemt vele geheimen mee zijn graf in. Michelle heeft nog familie en dat biedt theoretische gezien nog kansen. Zelfs na bijna 40 jaar. In Houston Texas verdween in 1981 een baby onder de naam 'Holly' onder bizarre omstandigheden. Haar beide ouders werden vermoord en de moordzaak is tot op heden nog niet opgelost. Maar het bijzondere is dat hun baby Holly niet op de plaats delict werd aang

UPDATE Cold case Germa van den Boom uit 1984.

UPDATE 21-04-2023 Op 20 oktober 2022 bracht de Peter R. de Vries Foundation de vermissingszaak van Germa van den Boom opnieuw onder de aandacht. Een beloning van een kwart miljoen euro werd uitgeloofd voor de tip die leidt naar de vondst van Germa. De deadline van zes maanden is voorbij en vanaf vandaag kan er geen aanspraak meer gemaakt worden op de beloning bij het aanbrengen van een nieuwe tip.  Het afgelopen half jaar zijn er rond de 275 tips binnengekomen bij de Foundation. Deze zijn allemaal zorgvuldig bekeken en (anoniem) doorgestuurd aan het cold caseteam van politie Eenheid Zeeland-West-Brabant. Het team is momenteel nog steeds bezig met de laatste tips uit te rechercheren. Het kwart miljoen euro blijft dan ook beschikbaar voor de gouden tip tot dat het cold caseteam alle tips die tot en met 20 april 2023 bij de Peter R. de Vries Foundation zijn binnengekomen heeft onderzocht. Wij verwachten dat we binnen enkele maanden bekend kunnen maken hoe dit onderzoek is afgerond.  Ondan

UPDATE: Hoge Raad doet uitspraak over onjuiste tekst bij beëdiging. Geen gevolgen zaak Nicky Verstappen.

Geen gevolgen voor opgeloste (lopende) cold casezaken. Het gebruik van een onjuiste tekst bij de beëdiging van een aantal raadsheren en raadsheren-plaatsvervanger in het gerechtshof ’s-Hertogenbosch leidt niet tot vernietiging van de uitspraken in de zaken die deze raadsheren (mee) hebben behandeld en beslist. Dat heeft de Hoge Raad vandaag geoordeeld n.a.v. twee vorderingen tot cassatie in het belang der wet; één in een strafzaak en één in een belastingzaak. Bekijk hier de uitspraak van de Hoge Raad ----------------------------------------- PG bij de Hoge Raad: het gebruik van een onjuiste tekst bij beëdigingen in het hof ‘s-Hertogenbosch hoeft niet te leiden tot vernietiging van uitspraken Conclusie PG Het gebruik van de onjuiste tekst bij de beëdigingen hoeft volgens de PG niet te leiden tot vernietiging van uitspraken in zaken die door deze raadsheren (mee) zijn behandeld en beslist. Dit legt hij in zijn vorderingen als volgt uit. Een beëdiging van een rechter of raadsheer heeft me