Petitie heeft Deense politiek aan het werk gezet. A.s. donderdag besluit toepassen genetische genealogie ja / nee in Denemarken.
In september 2022 heeft de Deense minister van Justitie al laten weten dat forensisch genetisch genealogisch onderzoek het nieuwe opsporingsmiddel kan worden bij de politie. Op basis van een burgervoorstel in de vorm van een petitie heeft de minister van Justitie de Nationale Politie gevraagd om prioriteit te geven aan het onderzoek naar de mogelijkheid om genetische genealogie te gebruiken bij het politieonderzoek naar moord en ernstige criminaliteit. Tegelijkertijd heeft de minister van Justitie de Nationale Politie gevraagd ervoor te zorgen dat de politie zo snel mogelijk verwantschapsonderzoek gaat inzetten bij het onderzoek naar relevante zaken.
Het voorstel van een burger dat de politie genealogisch onderzoek zou moeten kunnen gebruiken bij het onderzoek naar moord en ernstige misdrijven, heeft 50.000 aanhangers bereikt. Met het burgervoorstel wordt voorgesteld dat de politie gebruik moet kunnen maken van genetische genealogie met een gerechtelijk bevel en dat in dit verband een op toestemming gebaseerde databank van de Deense staat moet worden opgericht waar in Denemarken woonachtige burgers vrijwillig hun gegevens kunnen registreren voor DNA onderzoek.
Minister van Justitie Mattias Tesfaye (foto) steunt de bedoeling van het burgervoorstel en stelt in dit verband: "Het is heel belangrijk dat de politie over de juiste instrumenten beschikt om misdaden als moord en verkrachting op te lossen. Hier kan genealogisch onderzoek het politieonderzoek versterken. Maar het roept een aantal belangrijke juridische vragen op. Dat moet natuurlijk opgehelderd worden. Daarom onderzoekt het Ministerie van Justitie nu samen met de Nationale Politie of we genealogisch onderzoek als opsporingsmethode kunnen invoeren in Denemarken. De Nationale Politie onderzoekt momenteel de mogelijkheden om genealogisch onderzoek in te zetten bij individuele strafzaken en ik ben benieuwd naar de resultaten. Tegelijkertijd heb ik de Nationale Politie gevraagd om zo snel mogelijk het eigen DNA-profielenregister van de politie te gaan gebruiken om in relevante zaken familierelaties op te sporen." Aldus de minister in september 2022.
Familieopsporing is gebaseerd op dezelfde DNA-analyse die tegenwoordig wordt gebruikt als forensisch bewijs in strafzaken. Voor een niet-geïdentificeerd dna-profiel kan in het Centraal DNA-profielenregister worden gezocht naar personen van wie het dna-profiel al is geregistreerd in het dna-profielregister van de politie en die mogelijk een familieband hebben met de niet-geïdentificeerde persoon, die zijn DNA heeft gedeponeerd. Het zoeken naar familierelaties naar het niet-persoonlijk identificeerbare DNA-profiel zal dus moeten plaatsvinden onder persoonsprofielen die conform de Wet register DNA-profielen al in het politieregister zijn ingeschreven. Als onderzoeksinstrument kan verwantschapsonderzoek worden gebruikt om richting te geven aan het onderzoek. Het is de inschatting van de Nationale Politie dat verwantschapsonderzoek binnen de kaders van het toepasselijke recht mogelijk zal zijn. De politie onderzoekt momenteel hoe de vaardigheden kunnen worden verworven die nodig zijn om het opsporen van verwantschap als toekomstig onderzoeksinstrument bij de politie aan te kunnen.
Als onderzoeksinstrument onderscheidt genealogie zich van verwantschapsonderzoek doordat op basis van de sequentiebepaling van de genetische informatie in een DNA-spoor een DNA-profiel van een niet-geïdentificeerde persoon in kaart kan worden gebracht. Het resultaat van deze mapping wordt doorzocht in buitenlandse, commerciële DNA-profieldatabanken met het oog op het vinden van een match. Het is dus de bedoeling van dit type onderzoek om mogelijke familierelaties met het niet-geïdentificeerde DNA-profiel uit het spoor te identificeren. Op basis van eventueel ontdekte familierelaties wordt de informatie doorgegeven aan een genealoog die in samenspraak en samenwerking met politierechercheurs en via onderzoek in openbare registers mogelijk familierelaties kan vinden tussen het niet-geïdentificeerde DNA-profiel en levende personen. De Nationale Politie is bezig met een eerste onderzoek en verduidelijking van de mogelijkheid om genetisch genealogisch onderzoek in te zetten in het kader van individuele strafzaken. De gedetailleerde onderzoeken zullen worden uitgevoerd in samenwerking met het ministerie van Justitie, zo werd in september 2022 in een officiële verklaring medegedeeld.
Op DNA gebaseerde genealogie is eerder in de Verenigde Staten gebruikt met behulp van commerciële genealogische databases.
A.s. donderdag zal voor de nieuwe minister van Justitie Peter Hummelgaard (foto) duidelijk worden of justitie en politie door kunnen met het oplossen van zaken via forensische genetische genealogie.
Bekijk het officiële persbericht
Bekijk de aankondiging