Raakvlakken in cold cases vermiste personen: "Toeval" biedt hoop. Samen met media-aandacht en kwaliteit dossier.
Verhalen over vermiste personen over de gehele wereld kennen vaak veel raakvlakken, namelijk toeval, media-aandacht en het dossier op orde houden. Zo speelt in Nederland nog steeds de zaak van de vermiste Jeroen de Wit. Sinds 18 februari 2018 is er geen contact meer met Jeroen, afkomstig uit Leimuiden. Hij had die dag nog contact met zijn moeder en een goede vriendin, maar een dag later verscheen hij niet op zijn werk. Zijn moeder stapte twee dagen later naar de politie. Jeroen bleek niets te hebben meegenomen. Zo lagen zijn identiteitskaart, rijbewijs en telefoon nog thuis. Zijn zwarte Suzuki Alto is sinds de vermissing ook niet meer gezien. Tot op heden is geen zicht op een echte onderzoeksrichting. De omgeving van Leimuiden is waterrijk en ook wordt niet uitgesloten dat Jeroen samen met zijn voertuig in het water is geraakt. Het blijft gissen naar de reden van zijn vermissing. Toeval, zoals bijvoorbeeld wellicht zogenaamde magneetvissers die wellicht ooit op het voertuig zullen stuiten in het water in de buurt van zijn verdwijning, is een kans en geeft hoop voor de toekomst.
Zo heeft toeval ook een grote rol gespeeld in een 47-jarige cold case rond de destijds 22-jarige vermiste Kyle Clinkscales uit Troup County in het zuidoosten van de Verenigde Staten. Kyle's auto, een Ford Pinto uit 1974, werd in 2021 teruggevonden in een kreek in de staat Alabama. De autoriteiten zeiden dat in de auto nog steeds zijn bezittingen en zijn skeletresten waren geconserveerd. Meer dan een jaar later kon het Crime Lab van het Georgia Bureau of Investigation de menselijke resten positief identificeren als behorend tot Kyle Clinkscales. Zijn doodsoorzaak is nog niet vastgesteld of onthuld. Het cold caseteam zeggen dat de 22-jarige Kyle Wade Clinkscales in de nacht van 27 januari 1976 de plaats LaGrange in Georgia verliet om terug te gaan naar Auburn University, waar hij studeerde. Clinkscales is nooit teruggekeerd naar de universiteit en hij noch zijn witte Pinto Runabout uit 1974 zijn ooit teruggevonden tot de toevalssituatie in 2021.
Kyle's vader John schreef een boek over zijn vermiste zoon met de titel Kyle's Story - Friday Never Came. Vrijdag was de dag van de week dat hij en zijn vrouw, Louise, in 1976 dachten dat ze hun zoon weer zouden zien. Toch beloofden de rechercheurs van Troup County hun zoon te vinden en naar huis te brengen. Op de ochtend van dinsdag 7 december 2021 werden hulpdiensten van het Chambers County Sheriff's Office in Alabama benaderd door een 911-beller die hen waarschuwde dat ze iets hadden ontdekt wat leek op een auto ondergedompeld in een kreek. De hulpdiensten ter plaatse vonden wat leek op een Ford-auto met een Georgia-label uit 1976 met een Troup County-embleem. Na het doornemen van de gegevens zeiden de rechercheurs dat de tag en het chassisnummer overeenkwamen met de auto van het slachtoffer Clinkscales voordat hij verdween.
Het cold caseteam ging aan de slag met het doorzoeken van het voertuig en de lichaamsresten, de portemonnee en het rijbewijs vonden. De trieste omstandigheid is dat de ontdekking werd gedaan 11 maanden na de dood van de moeder van het slachtoffer werd gedaan. Zij is gestorven zonder ooit te weten wat er met haar zoon is gebeurd. Politiechef Woodruff zei dat er tientallen jaren aan leads en verhoren waren afgenomen met als doel de zoon van het echtpaar terug te brengen.
De vraag van toen is nog steeds de belangrijkste vraag van vandaag: hoe kwam de auto van het slachtoffer in de kreek terecht? Was hij van de rijksweg afgedwaald, slechts een paar kilometer verderop, en van de weg afgeraakt? Is hij vermoord? Werd zijn auto in het water geduwd? Rechercheurs vermoedden dat er kwaad opzet in het spel was. In 2005 werden twee aanhoudingen verricht door het cold caseteam. De 61-jarige Jimmy Earl Jones en de 57-jarige Jeanne Johnson werden toen aangehouden. Beiden kwamen uit Troup County en werden ervan beschuldigd het onderzoek te belemmeren. Een getuige beweerde dat Jones en Johnson aanwezig waren toen het slachtoffer werd vermoord en zijn lichaam in een trommel met beton werd geplaatst. Geen van beiden werd destijds beschuldigd van moord.
De nabestaanden hebben nu voor een deel antwoorden rond het slachtoffer. Het cold caseteam zet het onderzoek voort naar het motief rond de dood. Ook in de zaak van Jeroen de Wit is "toeval" hoopgevend voor de waarheidsvinding.
Bekijk mediabericht
Bekijk opsporingspagina Jeroen de Wit