Doorgaan naar hoofdcontent

Bij de aanpak van cold cases en vermiste personen geldt: Plan en beleid maken. Cold caseteam Pittsburgh richt zich op minderjarigen.

Politiek bestuurlijk zijn landen moeilijk met elkaar te vergelijken gezien alle verschillende publiek bestuurlijke lagen. Dit neemt niet weg dat wel van elkaar kan worden geleerd als het gaat om de aanpak van cold cases en vermiste personen. In Nederland is niet echt een duidelijk zichtbaar beleid voor de aanpak van cold cases en vermiste personen. Bij de minister en het departement van Justitie en Veiligheid ontbreekt het simpelweg aan specifieke (beleids)kennis, waardoor het onmogelijk is om een cold casecultuur te creëren. Ook ontbreekt het aan een centrale organisatie van de aanpak van cold cases en vermiste personen bij het Openbaar Ministerie en de Nationale Politie. Elk arrondissement en eenheid voert een eigen beleid en richten het naar eigen weten in. In een aantal landen is wel degelijk een beleid terug te zien en worden keuzes gemaakt. Zo richt Frankrijk zich op seriele moorden en brengen de levens in beeld van recidivisten, de Engelsen richten zich op echt oude cold cases en de staten in Amerika richten zich of op oude zaken of op kindermoorden- en vermissingen. 

Verscholen in het politiebureau van Pittsburgh zit een team dat zich maar op één ding richt: het oplossen van cold cases. "Cold case voor ons is dat we alles bekijken, alles doornemen, alle rapporten en documenten, foto's en op zoek gaan naar een aanwijzing", zei Maurita Bryant, een gepensioneerde hoofdinspecteur/rechercheur van de politie van Pittsburgh. De intensieve werkzaamheden zijn afgelopen zomer begonnen. Een stapel cold cases die tientallen jaren teruggaan, dus de vraag werd waar te beginnen?

“We hebben gekeken naar cold cases met minderjarige slachtoffers en besloten om eerst die zaken aan te pakken. Omdat het kinderen zijn, ze onschuldig zijn en we voor ze moeten zorgen”, zei politiechef Lavonnie Bickerstaff van de politie van Pittsburgh. Maar dat betekent niet dat dat alles is wat er op het bord staat. “De zaken blijven bij je. Ik kan door heel Pittsburgh rijden en kan aangeven waar  plaatsen delict zijn, 'zei Bryant. Deze zaken zijn persoonlijk voor de rechercheurs, dus ze zijn bereid om in elke zaak te duiken waarvoor ze worden gebeld. “Er staat er hier een uit 2003 op het bord waar ik lang geleden ook ter plaatse was. Je bent betrokken bij het werken aan zo'n zaan, het wordt een deel van jou. Je voelt met sommige van deze slachtoffers mee, wat als het je eigen familieleden of je ouders of je kinderen waren?” zei rechercheur George Satler van de Cold Case Unit van de politie van Pittsburgh. 

De drijvende kracht is het zoeken naar waarheid en gerechtigheid en die komt in vele vormen. “Ik kreeg het afgelopen half jaar een telefoontje van de tandarts van een slachtoffer in een onopgeloste zaak. We hebben eigenlijk een goede, levensvatbare aanwijzing gekregen en die wordt nu geanalyseerd, 'zei Satler. Nieuwe technologie heeft geholpen bij het opnieuw testen van DNA en bewijsmateriaal, nieuwe getuigen zijn nu bereid zich uit te spreken, maar dat gaat niet zonder frustraties. "Als we een zaak eenmaal hebben bekeken en er geen nieuwe aanwijzingen zijn, ook al hebben we misschien zelfs een mogelijke verdachte geïdentificeerd en deze persoon is niet aangehouden, dan blijft het een cold case omdat we er op dit moment niets mee kunnen doen, ' zei Satler. Het cold caseteam wil dat de moeders van slachtoffers in cold cases die bij de telefoon wachten weten dat het cold caseteam aan het werk is en dat de zaken van hun kinderen niet worden vergeten. 

“We zijn het niet vergeten. Het is grappig dat ik vanmorgen een moeder sprak, ze was zo opgewonden om te weten dat iemand naar haar zaak keek. Ze zei: 'Ik denk elke dag aan mijn kind', zei Bryant. Het uiteindelijke doel is om meer subsidies binnen te halen en dit team verder uit te breiden met meer rechercheurs. 

In de Verenigde Staten verstrekt de centrale overheid extra geld aan cold caseteams voor meer mensen en middelen. Ook worden fondsen beschikbaar gesteld voor het meer mogelijk maken van forensische onderzoeken door externe partijen. 




Populaire posts van deze blog

Kindervermissingen. Doodverklaard. Michelle Willard en anderen. Na 40 jaar toch gevonden.

Om eerst maar een voorbeeld te pakken. In 1985 verdwijnt de dan bijna 3 jaar oude Haagse peuter Michelle Willard spoorloos. Ze zou verkocht zijn, door haar vader nog wel. Vader Dick Willard heeft tegen zijn broer gezegd dat ze in goede handen is en in Spanje zou verblijven. Michelle zelf zou haar nieuwe identiteit zelf niet weten, zo verklaarde Dick. Hij zou haar onder een andere identiteit hebben verkocht. Vader Dick had alles zelf geregeld en Michelle zelf ook weggebracht. De exacte omstandigheden hoe Michelle is verdwenen is nooit bekend geworden. Vader Dick Willard wordt in 1991 vermoord en neemt vele geheimen mee zijn graf in. Michelle heeft nog familie en dat biedt theoretische gezien nog kansen. Zelfs na bijna 40 jaar. In Houston Texas verdween in 1981 een baby onder de naam 'Holly' onder bizarre omstandigheden. Haar beide ouders werden vermoord en de moordzaak is tot op heden nog niet opgelost. Maar het bijzondere is dat hun baby Holly niet op de plaats delict werd aang

UPDATE Cold case Germa van den Boom uit 1984.

UPDATE 21-04-2023 Op 20 oktober 2022 bracht de Peter R. de Vries Foundation de vermissingszaak van Germa van den Boom opnieuw onder de aandacht. Een beloning van een kwart miljoen euro werd uitgeloofd voor de tip die leidt naar de vondst van Germa. De deadline van zes maanden is voorbij en vanaf vandaag kan er geen aanspraak meer gemaakt worden op de beloning bij het aanbrengen van een nieuwe tip.  Het afgelopen half jaar zijn er rond de 275 tips binnengekomen bij de Foundation. Deze zijn allemaal zorgvuldig bekeken en (anoniem) doorgestuurd aan het cold caseteam van politie Eenheid Zeeland-West-Brabant. Het team is momenteel nog steeds bezig met de laatste tips uit te rechercheren. Het kwart miljoen euro blijft dan ook beschikbaar voor de gouden tip tot dat het cold caseteam alle tips die tot en met 20 april 2023 bij de Peter R. de Vries Foundation zijn binnengekomen heeft onderzocht. Wij verwachten dat we binnen enkele maanden bekend kunnen maken hoe dit onderzoek is afgerond.  Ondan

UPDATE: Hoge Raad doet uitspraak over onjuiste tekst bij beëdiging. Geen gevolgen zaak Nicky Verstappen.

Geen gevolgen voor opgeloste (lopende) cold casezaken. Het gebruik van een onjuiste tekst bij de beëdiging van een aantal raadsheren en raadsheren-plaatsvervanger in het gerechtshof ’s-Hertogenbosch leidt niet tot vernietiging van de uitspraken in de zaken die deze raadsheren (mee) hebben behandeld en beslist. Dat heeft de Hoge Raad vandaag geoordeeld n.a.v. twee vorderingen tot cassatie in het belang der wet; één in een strafzaak en één in een belastingzaak. Bekijk hier de uitspraak van de Hoge Raad ----------------------------------------- PG bij de Hoge Raad: het gebruik van een onjuiste tekst bij beëdigingen in het hof ‘s-Hertogenbosch hoeft niet te leiden tot vernietiging van uitspraken Conclusie PG Het gebruik van de onjuiste tekst bij de beëdigingen hoeft volgens de PG niet te leiden tot vernietiging van uitspraken in zaken die door deze raadsheren (mee) zijn behandeld en beslist. Dit legt hij in zijn vorderingen als volgt uit. Een beëdiging van een rechter of raadsheer heeft me