Bij de aanpak van cold cases en vermiste personen geldt: Plan en beleid maken. Cold caseteam Pittsburgh richt zich op minderjarigen.
Politiek bestuurlijk zijn landen moeilijk met elkaar te vergelijken gezien alle verschillende publiek bestuurlijke lagen. Dit neemt niet weg dat wel van elkaar kan worden geleerd als het gaat om de aanpak van cold cases en vermiste personen. In Nederland is niet echt een duidelijk zichtbaar beleid voor de aanpak van cold cases en vermiste personen. Bij de minister en het departement van Justitie en Veiligheid ontbreekt het simpelweg aan specifieke (beleids)kennis, waardoor het onmogelijk is om een cold casecultuur te creëren. Ook ontbreekt het aan een centrale organisatie van de aanpak van cold cases en vermiste personen bij het Openbaar Ministerie en de Nationale Politie. Elk arrondissement en eenheid voert een eigen beleid en richten het naar eigen weten in. In een aantal landen is wel degelijk een beleid terug te zien en worden keuzes gemaakt. Zo richt Frankrijk zich op seriele moorden en brengen de levens in beeld van recidivisten, de Engelsen richten zich op echt oude cold cases en de staten in Amerika richten zich of op oude zaken of op kindermoorden- en vermissingen.
Verscholen in het politiebureau van Pittsburgh zit een team dat zich maar op één ding richt: het oplossen van cold cases. "Cold case voor ons is dat we alles bekijken, alles doornemen, alle rapporten en documenten, foto's en op zoek gaan naar een aanwijzing", zei Maurita Bryant, een gepensioneerde hoofdinspecteur/rechercheur van de politie van Pittsburgh. De intensieve werkzaamheden zijn afgelopen zomer begonnen. Een stapel cold cases die tientallen jaren teruggaan, dus de vraag werd waar te beginnen?
“We hebben gekeken naar cold cases met minderjarige slachtoffers en besloten om eerst die zaken aan te pakken. Omdat het kinderen zijn, ze onschuldig zijn en we voor ze moeten zorgen”, zei politiechef Lavonnie Bickerstaff van de politie van Pittsburgh. Maar dat betekent niet dat dat alles is wat er op het bord staat. “De zaken blijven bij je. Ik kan door heel Pittsburgh rijden en kan aangeven waar plaatsen delict zijn, 'zei Bryant. Deze zaken zijn persoonlijk voor de rechercheurs, dus ze zijn bereid om in elke zaak te duiken waarvoor ze worden gebeld. “Er staat er hier een uit 2003 op het bord waar ik lang geleden ook ter plaatse was. Je bent betrokken bij het werken aan zo'n zaan, het wordt een deel van jou. Je voelt met sommige van deze slachtoffers mee, wat als het je eigen familieleden of je ouders of je kinderen waren?” zei rechercheur George Satler van de Cold Case Unit van de politie van Pittsburgh.
De drijvende kracht is het zoeken naar waarheid en gerechtigheid en die komt in vele vormen. “Ik kreeg het afgelopen half jaar een telefoontje van de tandarts van een slachtoffer in een onopgeloste zaak. We hebben eigenlijk een goede, levensvatbare aanwijzing gekregen en die wordt nu geanalyseerd, 'zei Satler. Nieuwe technologie heeft geholpen bij het opnieuw testen van DNA en bewijsmateriaal, nieuwe getuigen zijn nu bereid zich uit te spreken, maar dat gaat niet zonder frustraties. "Als we een zaak eenmaal hebben bekeken en er geen nieuwe aanwijzingen zijn, ook al hebben we misschien zelfs een mogelijke verdachte geïdentificeerd en deze persoon is niet aangehouden, dan blijft het een cold case omdat we er op dit moment niets mee kunnen doen, ' zei Satler. Het cold caseteam wil dat de moeders van slachtoffers in cold cases die bij de telefoon wachten weten dat het cold caseteam aan het werk is en dat de zaken van hun kinderen niet worden vergeten.
“We zijn het niet vergeten. Het is grappig dat ik vanmorgen een moeder sprak, ze was zo opgewonden om te weten dat iemand naar haar zaak keek. Ze zei: 'Ik denk elke dag aan mijn kind', zei Bryant. Het uiteindelijke doel is om meer subsidies binnen te halen en dit team verder uit te breiden met meer rechercheurs.
In de Verenigde Staten verstrekt de centrale overheid extra geld aan cold caseteams voor meer mensen en middelen. Ook worden fondsen beschikbaar gesteld voor het meer mogelijk maken van forensische onderzoeken door externe partijen.