Doorgaan naar hoofdcontent

Cold caseteam gebruikt software update Israëlisch forensisch bedrijf om beveiliging telefoon te omzeilen.

Jarenlang zat een vergrendelde mobiele telefoon van de verdachte in een moordzaak in het Amerikaanse Pasadena in een bewijskamer terwijl cold caseonderzoekers een manier zochten om de beveiligingsmaatregelen van het apparaat te omzeilen. De politie heeft misschien eindelijk een methode te pakken. Het Israëlische mobiele forensisch bedrijf Cellebrite heeft een software-update uitgebracht met een "Lock Bypass"-functie waarmee de politie toegang zou kunnen krijgen tot de vergrendelde Samsung g550t-telefoon van de verdachte en eventueel bewijsmateriaal over de moord in december 2015 zou kunnen ophalen. Hiervoor was een speciale machtiging nodig van justitie. Aangezien smartphones de normaalste zaak van de wereld zijn geworden, hebben opsporingsdiensten in de Verenigde Staten het nut van het uitlezen al een paar jaar erkend. Het biedt, zoals we dit ook in Nederland kennen, een enorme schat aan persoonlijke informatie over met wie de gebruikers communiceren, waar ze winkelen en waar ze naartoe reizen. 

Maar de pogingen van politiediensten om toegang te krijgen tot telefoons hebben hen vaak op gespannen voet gezet met bedrijven als Apple en Samsung, die de ingebouwde beveiliging en privacy van hun apparaten op de markt brengen voor digitaal onderlegde gebruikers. Het is niet duidelijk uit het bevel van justitie in de Pasadena-zaak of de cold caseonderzoekers de toegangscode van de telefoon konden omzeilen met behulp van het Cellebrite-programma of welke gegevens ze eventueel hadden geëxtraheerd. Maar in een beëdigde verklaring ter ondersteuning van het bevel schreef een cold caserechercheur dat hij half januari over de update hoorde van een forensisch computeronderzoeker die was toegewezen aan het Verdugo Regional Crime Laboratory. 

"In januari 2023 omzeilde het Cellebrite-programma met succes het slot op een mobiele telefoon van Samsung, voor een niet-gerelateerd onderzoek, met de nieuwe software-update", aldus het bevelschrift, dat gegevens zoekt van een maand vóór het incident tot en met 18 november 2015. de datum van aanhouding van de verdachte. "Dit huiszoekingsbevel vraagt toestemming om records te doorzoeken en in beslag te nemen die op de mobiele telefoon van de verdachte kunnen worden gevonden, in welke vorm dan ook, met betrekking tot dit moordonderzoek."

Het sluimerende debat over de privacy van mobiele telefoons kwam voor het eerst in de mainstream  media terecht in 2016 na een massale schietpartij in San Bernardino in de Verenigde Staten. Op dat moment verzette Apple zich tegen de eisen van de Federal Bureau of Investigation om te helpen bij het ontgrendelen van de iPhone 5C van de schutter, waarmee een omstreden juridische strijd op gang kwam die nauwlettend werd gevolgd door voorvechters van privacyrechten en burgerlijke libertariërs. De federale autoriteiten vonden uiteindelijk een andere methode om de telefoon te ontgrendelen, zonder de hulp van Apple. 

De technologie voor telefooninfiltratie is in de jaren zo razendsnel vooruitgegaan dat duizenden lokale politiebureaus tegenwoordig de tools hebben verkregen of er toegang toe hebben via nationale en federale instanties, zei Riana Pfefferkorn, een onderzoekswetenschapper voor Stanford's Center for Internet and Society. Uit een onderzoek uit 2020 door de non-profitorganisatie Upturn bleek dat ten minste 2.000 opsporingsdiensten in alle 50 staten over de technologie beschikken om toegang te krijgen tot en gegevens uit vergrendelde telefoons te halen. Zelfs nu telefoonbedrijven hebben geprobeerd een stap voor te blijven met nieuwere en geavanceerdere besturingssystemen, onderstreept de Pasadena-zaak hoe ver de wetshandhaving zal gaan om de achterstand in te halen, zei Pfefferkorn. "Er is altijd een kat-en-muisspel tussen de mensen die mobiele telefoons maken en de mensen die digitale forensische apparaten maken", zei ze. "Mensen hebben nog steeds behoefte aan privacy en er is nog steeds een mogelijkheid voor misbruik van dit soort technologie in handen van de politie."

De Samsung-telefoon die centraal staat in de Pasadena-zaak is van een 44-jarige man die door de politie al lang wordt verdacht van het overhalen van de trekker bij de dodelijke schietpartij op Robert Calderon op 18 december 2015. Familieleden en politie zeggen dat Calderon, een 27-jarige leerling-elektricien uit Altadena, zijn moeder had afgezet bij een vakantiefeestje op kantoor en met vrienden was samengekomen voordat hij werd neergeschoten. Onderzoekers vonden een bloedspoor dat begon in het midden van de straat naar de met gras begroeide strook tussen de stoeprand en het trottoir, waar Calderon instortte. Maar in de maanden die volgden, werd het spoor koud, gehinderd door de onwil van getuigen om met de politie te praten. De zaak werd een cold case. 

Rechercheurs kwamen uiteindelijk tot een verdachte, van wie ze zeiden dat ze vlak voor de schietpartij ruzie met Calderon hadden gezien in een geparkeerd voertuig. Na de aanhouding van de verdachte in 2018 namen ze zijn telefoon in beslag en kregen ze een bevel om de in beslag genomen telefoon "forensisch te verwerken" met een eerdere versie van de Cellebrite-software. Maar die poging leverde slechts "een beperkte extractie van de gegevens van de mobiele telefoon op vanwege een slot waarvoor een toegangscode nodig was". De politie droeg de zaak over aan de officier van justitie van Los Angeles County, maar de aanklagers weigerden een aanklacht in te dienen wegens onvoldoende bewijs. 

De politie zegt te hopen dat de nieuwste versie van Cellebrite hen zal helpen het "eigendom" van de telefoon van de verdachte vast te stellen. Het ministerie weigerde commentaar te geven, daarbij verwijzend naar het lopende onderzoek. 

Cellebrite, opgericht in 1999, produceert mobiele extractiesoftware en apparaten voor gegevensextractie die veel opsporingsdiensten gebruiken. Het blijft nieuwe producten uitrollen, waaronder een met de naam Pathfinder, die kunstmatige intelligentie gebruikt om enorme hoeveelheden gegevens te filteren en te analyseren. Het bedrijf heeft de afgelopen jaren geprobeerd de zogenaamde oneerlijke berichtgeving in de media tegen te gaan door op zijn website te schrijven dat het zijn producten niet aan een derde partij verkoopt zonder ze eerst grondig te onderzoeken. "Voordat we zelfs overwegen om een klant toegang te verlenen tot onze technologie, onderzoeken we de recente en langdurige mensenrechtensituatie en kijken we naar alle andere factoren die we als beperkend beschouwen", aldus de website van het bedrijf. "Onze verkoopbeslissingen worden ook geleid door strikte interne parameters, die rekening houden met de staat van dienst op het gebied van mensenrechten en het anticorruptiebeleid van een potentiële klant en de input weerspiegelen van ons Executive Team, Compliance Officer en Ethics & Integrity Committee." Het bedrijf reageerde donderdag niet op vragen over de Pasadena cold case. 

De Los Angeles Police Department is al jaren klant van Cellebrite. In haar begrotingsvoorstel voor 2023-24 schreef de LAPD dat de afdeling Technische Onderzoeken software gebruikte genaamd Cellebrite Premium, die haar "toegang tot gegevens op vergrendelde mobiele apparaten uitbreidt, onderzoeksaanwijzingen biedt voor officieren van justitie en bewijsmateriaal bewaart". 

Pfefferkorn, de Stanford-onderzoeker, zei dat zelfs niet-wetsovertreders op hun hoede moeten zijn voor deze recente technologische vooruitgang en stappen moeten ondernemen om hun mobiele apparaten te beveiligen tegen zowel kwaadaardige aanvallen als mogelijke hacks. Dit, zei ze, is met name waar "als je naar een protest gaat, als je naar een politieke bijeenkomst gaat of naar een andere plaats waar een verhoogd risico bestaat om aangehouden te worden of dat je telefoon in beslag wordt genomen." 

Bekijk mediabericht
Bekijk website Cellebrite
Bekijk Project Cold Case dossier 



Populaire posts van deze blog

Kindervermissingen. Doodverklaard. Michelle Willard en anderen. Na 40 jaar toch gevonden.

Om eerst maar een voorbeeld te pakken. In 1985 verdwijnt de dan bijna 3 jaar oude Haagse peuter Michelle Willard spoorloos. Ze zou verkocht zijn, door haar vader nog wel. Vader Dick Willard heeft tegen zijn broer gezegd dat ze in goede handen is en in Spanje zou verblijven. Michelle zelf zou haar nieuwe identiteit zelf niet weten, zo verklaarde Dick. Hij zou haar onder een andere identiteit hebben verkocht. Vader Dick had alles zelf geregeld en Michelle zelf ook weggebracht. De exacte omstandigheden hoe Michelle is verdwenen is nooit bekend geworden. Vader Dick Willard wordt in 1991 vermoord en neemt vele geheimen mee zijn graf in. Michelle heeft nog familie en dat biedt theoretische gezien nog kansen. Zelfs na bijna 40 jaar. In Houston Texas verdween in 1981 een baby onder de naam 'Holly' onder bizarre omstandigheden. Haar beide ouders werden vermoord en de moordzaak is tot op heden nog niet opgelost. Maar het bijzondere is dat hun baby Holly niet op de plaats delict werd aang

UPDATE Cold case Germa van den Boom uit 1984.

UPDATE 21-04-2023 Op 20 oktober 2022 bracht de Peter R. de Vries Foundation de vermissingszaak van Germa van den Boom opnieuw onder de aandacht. Een beloning van een kwart miljoen euro werd uitgeloofd voor de tip die leidt naar de vondst van Germa. De deadline van zes maanden is voorbij en vanaf vandaag kan er geen aanspraak meer gemaakt worden op de beloning bij het aanbrengen van een nieuwe tip.  Het afgelopen half jaar zijn er rond de 275 tips binnengekomen bij de Foundation. Deze zijn allemaal zorgvuldig bekeken en (anoniem) doorgestuurd aan het cold caseteam van politie Eenheid Zeeland-West-Brabant. Het team is momenteel nog steeds bezig met de laatste tips uit te rechercheren. Het kwart miljoen euro blijft dan ook beschikbaar voor de gouden tip tot dat het cold caseteam alle tips die tot en met 20 april 2023 bij de Peter R. de Vries Foundation zijn binnengekomen heeft onderzocht. Wij verwachten dat we binnen enkele maanden bekend kunnen maken hoe dit onderzoek is afgerond.  Ondan

UPDATE: Hoge Raad doet uitspraak over onjuiste tekst bij beëdiging. Geen gevolgen zaak Nicky Verstappen.

Geen gevolgen voor opgeloste (lopende) cold casezaken. Het gebruik van een onjuiste tekst bij de beëdiging van een aantal raadsheren en raadsheren-plaatsvervanger in het gerechtshof ’s-Hertogenbosch leidt niet tot vernietiging van de uitspraken in de zaken die deze raadsheren (mee) hebben behandeld en beslist. Dat heeft de Hoge Raad vandaag geoordeeld n.a.v. twee vorderingen tot cassatie in het belang der wet; één in een strafzaak en één in een belastingzaak. Bekijk hier de uitspraak van de Hoge Raad ----------------------------------------- PG bij de Hoge Raad: het gebruik van een onjuiste tekst bij beëdigingen in het hof ‘s-Hertogenbosch hoeft niet te leiden tot vernietiging van uitspraken Conclusie PG Het gebruik van de onjuiste tekst bij de beëdigingen hoeft volgens de PG niet te leiden tot vernietiging van uitspraken in zaken die door deze raadsheren (mee) zijn behandeld en beslist. Dit legt hij in zijn vorderingen als volgt uit. Een beëdiging van een rechter of raadsheer heeft me