Doorgaan naar hoofdcontent

Complexe zaken steeds beter op te lossen door verbeterde DNA-technieken. Nieuwe methode Kintelligence kit van Qiagen.

Het Nederlands Forensisch Instituut heeft weer een grote stap gemaakt bij de identificatie van onbekende doden. Bijvoorbeeld bij slachtoffers uit de Tweede Wereldoorlog helpt DNA-verwantschapsonderzoek bij het vinden van antwoorden. Het DNA-profiel van familieleden van een vermist persoon, wordt dan vergeleken met het DNA van een onbekende dode. Maar als hiervoor het DNA van een verre verwant wordt gebruikt, is het standaard DNA-verwantschaponderzoek meestal niet geschikt. Het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) beschikt nu over een nieuwe techniek die gedetailleerder naar meer plekken op het DNA kijkt. “Zo hebben we recent bijgedragen aan het teruggeven van de naam aan een onbekend slachtoffer van de Tweede Wereldoorlog.” 

Charissa van Kooten houdt zich als DNA-verwantschapsdeskundige bij het NFI bezig met de identificatie van onbekende doden. Zij werkt al enkele jaren aan de identificatie van slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog. Het gaat om onbekende doden die vanaf 2018 zijn opgegraven van het nationale ereveld in Loenen. Het project van de BIDKL  (Bergings- en Identificatiedienst Koninklijke Landmacht) waar het NFI een bijdrage aan levert, is een ultieme poging om de oorlogsslachtoffers die naamloos in een graf liggen hun naam terug te geven. Inmiddels heeft de BIDKL in totaal meer dan honderd onbekende doden opgegraven. Van de slachtoffers zijn stukjes bot en tanden uitgenomen, waar het NFI DNA-profielen van heeft gemaakt. 

Van een van deze onbekende doden is zowel een autosomaal DNA-profiel (DNA afkomstig van beide ouders) als een Y-profiel (DNA in de mannelijke lijn) en mitochondriaal DNA-profiel (DNA in moederlijke lijn) vervaardigd en opgenomen in de DNA-databank Vermiste Personen. Deze databank valt onder de verantwoordelijkheid van het Landelijk Expertiseteam Persoonsvermissingen (LOEP) van de politie. In opdracht van het LOEP  voert het NFI de DNA-onderzoeken uit en heeft het NFI de DNA profielen in beheer. In de databank zitten naast profielen van onbekende doden, ook DNA-profielen van nauwe verwanten van vermiste personen. Dat zijn voornamelijk ouders, kinderen, broers en zussen. Zij laten hun DNA-profiel opnemen in de hoop dat het ooit een match oplevert met een onbekende dode. “Helaas leverde het DNA van deze specifieke onbekende dode geen match op in de databank”, aldus van Kooten. 

Parallel aan de opgravingen van de onbekende doden, doet de BIDKL actief onderzoek naar wie de slachtoffers zouden kunnen zijn en of er mogelijk nog familieleden in leven zijn. “Zo is in oktober 2021 een neef van een vermist persoon in beeld gekomen. De man zou in 1944 in Berlijn vermist zijn geraakt. Het vermoeden was dat hij als onbekende dode in Loenen begraven zou kunnen liggen”, vertelt Van Kooten. De neef is de zoon van de zus van de vermiste man. Een verwant uit de moederlijke lijn. De neef en de onbekende dode zouden daarom hetzelfde mitochondriale profiel (DNA moederlijke lijn) moeten hebben. 

Van de botresten en een gebitselement was ook een mitochondriaal profiel gemaakt. Het mitochondriale profiel van de onbekende dode is vergeleken met het mitochondriale DNA van de neef. “Het onderzoek gaf helaas geen uitsluitsel”, zegt van Kooten. “Het resultaat was onvoldoende om uit te sluiten of om te bevestigen dat ze familie zijn en dus ook om de koppeling op basis van DNA te maken met de vermiste persoon." De zaak dreigde vast te lopen. Totdat Van Kooten haar collega’s van het team Research van de divisie Biologische Sporen met een mogelijke oplossing kwamen: een nieuwe methode, de Kintelligence kit van Qiagen, die gebruik maakt van Massively Parallel Sequencing. Een techniek om naar de lettervolgorde van het DNA te kijken, dat lukt zelfs als het DNA beschadigd of afgebroken is. “Die techniek hadden we nog maar net in huis en nog niet eerder gebruikt. De kracht van deze techniek is dat je zeer gedetailleerd naar veel meer plekken op met name het autosomale DNA-profiel kijkt. Waar we normaal 23 plaatsen op het DNA onderzoeken, kijken we hier naar tienduizend kenmerken. Hierdoor kun je personen beter vergelijken. Zo is het toch mogelijk om verdere familieleden te vinden”, legt de deskundige uit. 

Van Kooten paste de nieuwe techniek toe op het DNA-profiel van de onbekende dode en van de mogelijke neef. “Ik bekeek en vergeleek de overeenkomsten en verschillen van beide profielen. Met behulp van een referentiedatabase maakt de software vervolgens een berekening van hoeveel keer waarschijnlijker de verkregen DNA-profielen zijn wanneer het om verwanten gaat dan wanneer het niet om verwanten zou gaan.” Tot haar grote vreugde kwam er een hoge bewijskracht uit: een sterk resultaat dat ze inderdaad familie zijn. Waar alle andere DNA-onderzoeken spaak liepen, heeft deze onbekende dode na 79 jaar door zijn neef via een nieuwe techniek toch zijn naam teruggekregen.

De nieuwe techniek biedt vooral goede kansen in zaken waar al een vermoeden van de identiteit is, maar waarbij er geen nauwe verwanten meer zijn voor de reguliere DNA-onderzoeken. “De techniek is een waardevolle nieuwe tool die we kunnen gebruiken in de zoektocht naar de identificatie van onbekende doden”, zegt Van Kooten. “Er wordt vaak veel moeite gedaan door de BIDKL in dat soort zaken, waaronder het opgraven van onbekende doden en het achterhalen van familieleden van vermiste personen. Dan wil je niet vastlopen in je onderzoek, dat is heel frustrerend. Als er nog nabestaanden zijn, wil je hen een antwoord geven. Prachtig dat dat nu in deze complexe zaken kan.” 

Bekijk het mediabericht
Bekijk Qiagen website

Populaire posts van deze blog

Kindervermissingen. Doodverklaard. Michelle Willard en anderen. Na 40 jaar toch gevonden.

Om eerst maar een voorbeeld te pakken. In 1985 verdwijnt de dan bijna 3 jaar oude Haagse peuter Michelle Willard spoorloos. Ze zou verkocht zijn, door haar vader nog wel. Vader Dick Willard heeft tegen zijn broer gezegd dat ze in goede handen is en in Spanje zou verblijven. Michelle zelf zou haar nieuwe identiteit zelf niet weten, zo verklaarde Dick. Hij zou haar onder een andere identiteit hebben verkocht. Vader Dick had alles zelf geregeld en Michelle zelf ook weggebracht. De exacte omstandigheden hoe Michelle is verdwenen is nooit bekend geworden. Vader Dick Willard wordt in 1991 vermoord en neemt vele geheimen mee zijn graf in. Michelle heeft nog familie en dat biedt theoretische gezien nog kansen. Zelfs na bijna 40 jaar. In Houston Texas verdween in 1981 een baby onder de naam 'Holly' onder bizarre omstandigheden. Haar beide ouders werden vermoord en de moordzaak is tot op heden nog niet opgelost. Maar het bijzondere is dat hun baby Holly niet op de plaats delict werd aang

UPDATE Cold case Germa van den Boom uit 1984.

UPDATE 21-04-2023 Op 20 oktober 2022 bracht de Peter R. de Vries Foundation de vermissingszaak van Germa van den Boom opnieuw onder de aandacht. Een beloning van een kwart miljoen euro werd uitgeloofd voor de tip die leidt naar de vondst van Germa. De deadline van zes maanden is voorbij en vanaf vandaag kan er geen aanspraak meer gemaakt worden op de beloning bij het aanbrengen van een nieuwe tip.  Het afgelopen half jaar zijn er rond de 275 tips binnengekomen bij de Foundation. Deze zijn allemaal zorgvuldig bekeken en (anoniem) doorgestuurd aan het cold caseteam van politie Eenheid Zeeland-West-Brabant. Het team is momenteel nog steeds bezig met de laatste tips uit te rechercheren. Het kwart miljoen euro blijft dan ook beschikbaar voor de gouden tip tot dat het cold caseteam alle tips die tot en met 20 april 2023 bij de Peter R. de Vries Foundation zijn binnengekomen heeft onderzocht. Wij verwachten dat we binnen enkele maanden bekend kunnen maken hoe dit onderzoek is afgerond.  Ondan

UPDATE: Hoge Raad doet uitspraak over onjuiste tekst bij beëdiging. Geen gevolgen zaak Nicky Verstappen.

Geen gevolgen voor opgeloste (lopende) cold casezaken. Het gebruik van een onjuiste tekst bij de beëdiging van een aantal raadsheren en raadsheren-plaatsvervanger in het gerechtshof ’s-Hertogenbosch leidt niet tot vernietiging van de uitspraken in de zaken die deze raadsheren (mee) hebben behandeld en beslist. Dat heeft de Hoge Raad vandaag geoordeeld n.a.v. twee vorderingen tot cassatie in het belang der wet; één in een strafzaak en één in een belastingzaak. Bekijk hier de uitspraak van de Hoge Raad ----------------------------------------- PG bij de Hoge Raad: het gebruik van een onjuiste tekst bij beëdigingen in het hof ‘s-Hertogenbosch hoeft niet te leiden tot vernietiging van uitspraken Conclusie PG Het gebruik van de onjuiste tekst bij de beëdigingen hoeft volgens de PG niet te leiden tot vernietiging van uitspraken in zaken die door deze raadsheren (mee) zijn behandeld en beslist. Dit legt hij in zijn vorderingen als volgt uit. Een beëdiging van een rechter of raadsheer heeft me