DNA-match in cold case verkrachtingszaak 2005. Justitie en politie onderzoeken verder naar seriematigheid.
Internationaal bezien wordt enorm ingezet op een centrale aanpak van cold cases en vermiste personen als het gaat om seriedelicten en -delinquenten. In Nederland zijn nog immense aantallen stukken van overtuiging forensisch te onderzoeken in de duizenden onopgeloste zaken. De minister van Justitie en Veiligheid heeft echter tot op heden nog steeds geen prioriteit gegeven voor de aanpak van deze onopgeloste zaken. De forensische mogelijkheden zijn ongekend. Nu blijkt ook in een oude onopgeloste zedenzaak dat er ook in Nederland sprake is van seriematigheden binnen de onopgeloste zaken. Het DNA van een 37-jarige man uit Meppel is begin 2022 alsnog gematcht met een verkrachting in 2005. De man moest voor een ander vergrijp zijn celmateriaal afstaan. Dit matchte met dna dat was opgeslagen in de Nederlandse dna-databank. Dit bleek vandaag tijdens een korte inleidende zitting. De rechter besliste dat de man langer blijft vastzitten. De Meppeler wordt nog door een psycholoog onderzocht. Zijn zaak wordt later dit jaar inhoudelijk behandeld.
Tot dusver was er nooit een verdachte gevonden van de verkrachting op 21 november 2005 in Meppel. Een vrouw op de fiets werd door een scooterrijder klemgereden. De man op de scooter dreigde haar neer te slaan als ze niet zou meewerken. Ze werd seksueel misbruikt en de man liet een dna-spoor achter. De beschrijving van de scooter dook ook op in aangiftes van een aanranding in september 2004 bij Havelte en in juli 2011 in Meppel.
Ook die vrouwen gaven aan dat zij door een man op een scooter op hardhandige wijze waren benaderd en betast. De man ontkent de aanrandingen. Over het achterblijven van zijn dna in 2005, verklaarde de Meppeler tegen de politie dat de seks niet onder dwang zou zijn gebeurd. Volgens zijn advocaat is de man vaker met justitie in aanraking geweest, "maar nog nooit voor een zedenzaak. En dat is opvallend". Waarvoor de man begin 2022 dna moest afstaan werd niet bekendgemaakt.
Het is wachten tot het departement, justitie en politie voor de nabestaanden de weg in gaan slaan van een meer centrale aanpak van cold cases en vermiste personen. De huidige organisatie is niet voorbereid op de mogelijkheden van de digitale en biologische forensische mogelijkheden.
Bekijk het mediabericht
Bekijk aanvullend mediabericht