Franse advocaten investeren op ontwikkelingen en successen landelijk cold caseteam. Stijging 210% in onderzoeken.
In Nederland melden de minister van Justitie en Veiligheid, het Openbaar Ministerie en de Nationale Politie weinig tot niets over het beleid en ontwikkelingen rond de aanpak van cold cases en vermiste personen. De prioriteiten, ondanks de roep om hulp van nabestaanden in onopgeloste zaken, liggen op andere beleidsterreinen. De cold casecultuur ingezet door de centrale overheid in Frankrijk geeft steeds meer transparantie in de werkwijze en de gestelde (beleids)doelen. Het landelijke cold caseteam zet zich in voor cold cases: "Hoop is immens voor families", roept een advocaat over de inmiddels 77 dossiers die zijn heropend zijn. Het team van Nanterre, dat iets meer dan een jaar geleden werd opgericht nam 77 onopgeloste zaken over, 40 meer vergeleken met september vorig jaar. Voor de strafrechtadvocate, Corinne Hermann, is er "hoop herboren" voor veel families die tot dan toe "in de steek waren gelaten" door justitie.
Strafrechtadvocate Corinne Hermann vertegenwoordigt slachtoffers en nabestaanden in een tiental dossiers die zijn opgepakt door het landelijke cold caseteam. De advocate is van mening dat het "de tijd moet krijgen" om het cold caseteam "zijn technieken te vinden in alle rust." "Zaken die ouder zijn dan 30 jaar los je niet op in een jaar tijd", zegt ze. "Het landelijke team is in veel dossiers geïnteresseerd, want er zijn er veel in behandeling", benadrukt Me Hermann, eraan toevoegend dat ongeveer 20% van de moordzaken niet onopgelost is en de cijfers duizelingwekkend zijn. Om vooruit te komen, moet justitie ermee instemmen om te kijken naar wat het heeft opgeborgen in de eigen archieven."
Zelfs als niet alle activiteiten tot een strafproces leiden, zal dit volgens haar in alle gevallen antwoorden geven aan de families, en dat is het belangrijkste. Het belang van het landelijke cold caseteam is dat het zich zeer lang in deze dossiers kan verdiepen om ze niet na twee jaar te sluiten. De betrokken magistraten zullen tijd hebben om de cold case gronding te onderzoeken en af te ronden. "Je moet de technieken van vandaag gebruiken, een open geest hebben en anders zijn dan de magistraten die je gewoonlijk tegenkomt. Je mag niet opgeven." Volgens de advocaat zijn deze onopgeloste onderzoeken niet het gevolg van een gebrek aan middelen, maar eerder van een gebrek aan wil. "Het is een kwestie van hoop, verlangen en technische details", legt ze uit. "Als een onderzoeksrechter de klus wil klaren, is het geen kwestie van middelen. We verschuilen ons achter de financiën, het gebrek aan personeel, maar als we een dossier willen behandelen, kunnen we dat aan", betreurt ze. Ze erkent dat er meer magistraten en specialisten nodig zijn en ook de werkwijze voor de overdracht van dossiers aan het landelijke cold caseteam moeten worden verfijnd, omdat het momenteel een hindernisbaan is.
Toch investeren Franse advocaten volop in cold cases gezien de nieuwe cold casecultuur en de ontwikkelingen die inmiddels al tot successen hebben geleid.