Is de onopgeloste moord uit 1986 op de menselijke computer Willy Wortel alsnog op te lossen? Theatervoorstelling is aanleiding.
Zeer de moeite van het beleven waard. Zo eindigt de recensie over een theaterprogramma over een cold case en dus een aanbeveling om te gaan bekijken. Wellicht een goed idee voor een teambuildingsavond voor het cold caseteam van de Eenheid Amsterdam van de Nationale Politie en het arrondissementsparket Amsterdam. De onopgeloste moord op "de laatste levende menselijke computer". Wim Klein, de laatste menselijke computer is een hommage aan Wim Klein (alias Willy Wortel), een wetenschapper en clown die leefde alsof het leven een grote variétéshow was.
Klein (1912-1986) was bijna twintig jaar actief als wetenschappelijk hoofdrekenaar bij het natuurkundig laboratorium CERN in Genève, totdat de elektronische rekenmethodes hem overbodig maakten. Hij stond bekend als de 'laatste menselijke computer', maar was veel meer dan dat: hij was kettingroker, alcoholist, wereldkampioen worteltrekken en variété-artiest. In 1986 belandde de flamboyante man echter in het politiearchief van Amsterdam: als een cold case.
Jan van den Berg en de band VLEK vertellen de bijzondere levensloop van Wim Klein aan de hand van verhalen en liedjes. Een ode aan de laatste menselijk computer.
Is de theatervoorstelling aanleiding om het oude dossier en de wellicht nog stukken van overtuiging uit het politiearchief van de politie Amsterdam te halen met als doel via de modernste forensische technieken de zaak alsnog op te lossen? De Eenheid Amsterdam heeft het antwoord.