De Universiteit van Parijs Nanterre organiseerde op 24 maart een colloquium met de titel "Het nationale centrum voor seriële en onopgeloste misdaden van de rechtbank van Nanterre: beoordeling en vooruitzichten". Terwijl het "cold case"-centrum het eerste succesvolle jaar viert, legt Audrey Darsonville, professor privaatrecht aan de Universiteit van Parijs Nanterre, uit hoe het colloquium is verlopen: "Dit colloquium maakt deel uit van een educatief project dat is opgezet in samenwerking met Patrick Mistretta van de Universiteit Jean Moulin Lyon. Elk jaar, afwisselend in Lyon of Nanterre, organiseren de studenten van de twee masters samen het colloquium. De docenten bepalen het thema, vervolgens wordt een conferentieprogramma samengesteld door de studenten die een keuze maken in de sprekers en het promoten van het evenement. Dit jaar was het de beurt aan de studenten van Nanterre om het evenement te organiseren en daarmee was het een logische keuze om de focus te leggen op het landelijke cold caseteam van Frankrijk.
Het nationale cold caseteam reageerde direct positief en heeft een enorme bijdrage geleverd om het programma op te bouwen. Zo waren de president van de rechtbank Benjamin Deparis en officier van justitie Pascal Prache spreker, maar waren aanwezig de president van het Hof van Beroep van Versailles Jean-François Beynel en Marc Cimamonti, procureur-generaal. Zij namen actief deel aan de debatten met de studenten. Bij de opzet van het colloquium is uitgegaan van het rapport van Jacques Dallest, dat de basis van het landelijke cold caseteam vormt alsmede ook een beeld te scheppen van de zeer hoge verwachtingen van de nabestaanden en de aanzienlijke steun van de media die het heeft genoten. Vervolgens is gekeken naar de praktische en technische dimensies van het werken aan cold cases, waarbij Sabine Kheris meer achtergrondinformatie gaf. Zij was de magistraat die de Fourniret-zaak naar voren bracht.
Ook aan bod kwam de praktische werking van het landelijke cold caseteam, waarbij het werk van de magistraten maar ook van de politie, de wetenschappelijke diensten en de forensische artsen aan bod kwamen. Het landelijke cold caseteam is zowel een juridische als een organisatorische constructie. Het landelijke cold caseteam beheert op dit moment al 100 dossiers, niet alleen zeer oude misdaden, maar ook seriemisdrijven die specifieke vaardigheden vereisen van de onderzoekers. Het landelijke cold caseteam is inmiddels een daverend succes gebleken, nu ook blijkt dat de afgelopen decennia er overduidelijk gekampt is met een mensen en middelenprobleem.
Een van de aan de orde gestelde juridische kwesties is die van verjaring. Tegenwoordig maken wetenschappelijke hulpmiddelen het mogelijk om betrouwbare sporen op zeer oude elementen te verzamelen. Met andere woorden, het landelijke cold caseteam is een echte stap voorwaarts en geeft belangrijke hoop voor de nabestaanden. Ook kent natuurlijk het team uitdagingen, iets wat verder in beeld is gebracht tijdens het symposium, zoals de beschikbaarheid van mensen, middelen en geld.