Doorgaan naar hoofdcontent

UPDATE: Download rapport "Multidisciplinair forensisch onderzoek van onbekende doden en cold cases"

UPDATE 23-03-2023 Het rapport van een mooi rijtje onderzoekers is nu te downloaden: 

  • Ing. C.S.M. van Leeuwen, Forensisch Coördinator Cold Case Team, Politie Amsterdam
  • Prof. dr. R.J. Oostra, arts-anatoom, Amsterdam UMC-locatie AMC, Universiteit van Amsterdam
  • Prof. dr. D.J. Touw, UMC Groningen, ziekenhuisapotheker en toxicoloog Rijksuniversiteit Groningen
  • Prof. dr. G.R. Davies, geochemicus, Vrije Universiteit Amsterdam
  • dr. L.M. Kootker, specialist forensisch isotopenonderzoek, Vrije Universiteit Amsterdam
  • dr. S.W.L. Palstra, Centrum voor Isotopen Onderzoek, 14C-onderzoeker, Rijksuniversiteit Groningen
  • dr. A.J. Kal, DNA-deskundige, het Nederlands Forensisch Instituut
  • drs. R.R.R. Gerretsen, arts - forensisch antropoloog, het Nederlands Forensisch Instituut
  • drs. R. van der Hulst, apotheker - forensisch toxicoloog, het Nederlands Forensisch Instituut

In gevallen waarbij skeletresten of een ontbonden lichaam wordt gevonden is het lastig te achterhalen  wie de persoon is en wat is er gebeurd. Met forensisch onderzoek op een enkel gebitselement en teennagel kan informatie worden verkregen over het geboortejaar, het sterftejaar, de leeftijd, het geslacht, DNA-profiel, de geografische afkomst tijdens de jeugd en overlijden en het geneesmiddel gebruik. Van zeven personen werden een gebitselement, teennagel en bloed verzameld. Met een selectieve en multidisciplinair gedreven monstervoorbewerking werden de gebitselementen en teennagels verdeeld en onderzocht door vijf disciplines: DNA-, isotopen-, toxicologisch- en antropologisch onderzoek en 14C-datering. 
Het aantal geslaagde uitgevoerde analyses en de resultaten werden na het opstellen van een profiel vergeleken met beschikbare informatie. Alle onderzoeken in teennagel leverden resultaten.  Onderzoeken in het gebitselement gaven minder vaak resultaten: 43 % van de DNA onderzoeken, 83% van 14C onderzoeken, 57 % van antropologische onderzoeken en 100% van de isotopen- en toxicologisch onderzoeken. In 71% van de gevallen werd een volledig donor profiel verkregen en in 29 % een partieel profiel. Deze profielen konden op 22 punten met medische informatie worden vergeleken waarvan er 18 overeenkwamen (82%). Zij concluderen dat het opwerkingsprotocol en het multidisciplinair onderzoek van waarde is voor de forensische praktijk en ingezet kan worden bij het politioneel forensisch onderzoek.

Download het rapport hier

--------------------

Het medium EenVandaag brengt het nieuws over een nieuwe forensische onderzoeksmethode. Door een nieuwe techniek kan er veel meer en sneller forensisch onderzoek worden gedaan op slechts één tand of nagel. Voor onderzoek naar onbekende doden betekent dat misschien wel een grote doorbraak. "Ik heb hoge verwachtingen." De tand of nagel wordt zo voorbewerkt dat er vijf belangrijke onderzoeken tegelijk kunnen worden gedaan. "Stel dat je een kaak vindt en er zit maar één tand in, dan heb je nu genoeg om een profiel op te zetten", zegt forensisch toxicoloog Rogier van der Hulst van het Nederlands Forensisch Instituut (NFI). Voorheen moest Van der Hulst een hele tand vermalen voor een DNA-onderzoek. Maar door de nieuwe techniek hoeft dat niet meer. "We kunnen nu vanuit een tand allerlei onderzoeken doen", legt de forensisch toxicoloog uit. En dat is een grote verandering, benadrukt hij.

Het gaat bijvoorbeeld om onderzoek naar wanneer iemand geboren en overleden is, de leeftijd van iemand, waar iemand vandaan komt en kort voor overlijden geleefd heeft, en of iemand drugs of medicijnen gebruikt heeft. Tot nu toe kon dit niet allemaal plaatsvinden, en al helemaal niet tegelijk. Dat dit zo kan, is heel bijzonder, zegt Van der Hulst. Er komt niet alleen meer informatie vrij, maar er komt ook sneller een completer beeld van de overleden persoon te liggen. "Het zijn allemaal puzzelstukjes die in elkaar worden gezet." "Als we een beter profiel kunnen opstellen, hebben we ook meer informatie over de identiteit en ook over de omstandigheden en wanneer iemand is overleden." De manier van werken is resultaat van een onderzoeksproject van het NFI, de Rijksuniversiteit Groningen, de Vrije Universiteit Amsterdam en ziekenhuis AMC. 

Het onderzoek is van groot belang als een lichaam al voor een groot deel vergaan is. "Dan komen de tanden en de nagels om de hoek kijken", zegt de forensisch toxicoloog. Een bot kun je ook goed onderzoeken, maar daar haal je uiteindelijk minder informatie uit. Tanden zijn volgens hem 'kleine tijdscapsules'. Er zit namelijk glazuur op je tand dat in je jeugd wordt gevormd, waarmee onderzoek kan worden gedaan naar iemands afkomst. Met de wortels van de tand kan de leeftijd worden geschat. "Een tand heeft jaarringen zoals een boom", legt Van der Hulst uit. Zo kunnen onderzoekers zien wanneer iemand geboren is. "Je hebt archeologisch onderzoek met lichamen die al honderden jaren ergens gelegen hebben waar ze alsnog DNA uit tanden kunnen halen", vertelt hij. Ook nagels kunnen veel vertellen over iemands voeding en drugs- of medicijngebruik. Ze zeggen veel over de recente geschiedenis: "Ze zijn een stuk verser." 

Van der Hulst heeft in het verleden zaken gehad waar hij op basis van de nagel kon zeggen dat iemand te veel van een geneesmiddel had gehad. "Ieder klein stukje informatie kan heel cruciaal zijn in een politieonderzoek. Het is aan ons de taak om al die informatie eruit te halen." De forensisch toxicoloog hoopt de nieuwe manier van werken in 2024 in tientallen onderzoeken te kunnen gebruiken. "Maar we hebben ook met capaciteit te maken", zegt hij. Bij het NFI lopen 100 zaken om daterings- en leeftijdsonderzoek te doen op bot en skeletmateriaal. Vaak gaat het om doden waarvan de identiteit onbekend is. Die wil Van der Hulst met dit onderzoek graag een gezicht geven. "Ik hoop dat ik de nabestaanden daarmee kan helpen." De Amsterdamse cold case-rechercheur Carina van Leeuwen heeft hoge verwachtingen: "Het is sowieso tijdswinst." 

Ze hoopt zo 'meerdere onbekende doden' te identificeren en zaken op te lossen. "Een fantastische mogelijkheid om het alsnog voor elkaar te krijgen", zegt Van Leeuwen. "We blijven afhankelijk van de andere kant van het verhaal, namelijk de vermisten." "Al deze onbekende doden worden ergens gemist op de wereld en dat DNA van de vermiste zelf of van hun biologische verwanten hebben we ook nodig", benadrukt ze. Ze roept familieleden daarom op om DNA af te staan. "We doen er geen gekke dingen mee het wordt alleen gebruikt om die onbekende doden mee te identificeren. Het betekent dat we iemand kunnen thuisbrengen en eindelijk de vermissing kunnen ophelderen."

Bekijk mediabericht


Populaire posts van deze blog

Kindervermissingen. Doodverklaard. Michelle Willard en anderen. Na 40 jaar toch gevonden.

Om eerst maar een voorbeeld te pakken. In 1985 verdwijnt de dan bijna 3 jaar oude Haagse peuter Michelle Willard spoorloos. Ze zou verkocht zijn, door haar vader nog wel. Vader Dick Willard heeft tegen zijn broer gezegd dat ze in goede handen is en in Spanje zou verblijven. Michelle zelf zou haar nieuwe identiteit zelf niet weten, zo verklaarde Dick. Hij zou haar onder een andere identiteit hebben verkocht. Vader Dick had alles zelf geregeld en Michelle zelf ook weggebracht. De exacte omstandigheden hoe Michelle is verdwenen is nooit bekend geworden. Vader Dick Willard wordt in 1991 vermoord en neemt vele geheimen mee zijn graf in. Michelle heeft nog familie en dat biedt theoretische gezien nog kansen. Zelfs na bijna 40 jaar. In Houston Texas verdween in 1981 een baby onder de naam 'Holly' onder bizarre omstandigheden. Haar beide ouders werden vermoord en de moordzaak is tot op heden nog niet opgelost. Maar het bijzondere is dat hun baby Holly niet op de plaats delict werd aang

UPDATE Cold case Germa van den Boom uit 1984.

UPDATE 21-04-2023 Op 20 oktober 2022 bracht de Peter R. de Vries Foundation de vermissingszaak van Germa van den Boom opnieuw onder de aandacht. Een beloning van een kwart miljoen euro werd uitgeloofd voor de tip die leidt naar de vondst van Germa. De deadline van zes maanden is voorbij en vanaf vandaag kan er geen aanspraak meer gemaakt worden op de beloning bij het aanbrengen van een nieuwe tip.  Het afgelopen half jaar zijn er rond de 275 tips binnengekomen bij de Foundation. Deze zijn allemaal zorgvuldig bekeken en (anoniem) doorgestuurd aan het cold caseteam van politie Eenheid Zeeland-West-Brabant. Het team is momenteel nog steeds bezig met de laatste tips uit te rechercheren. Het kwart miljoen euro blijft dan ook beschikbaar voor de gouden tip tot dat het cold caseteam alle tips die tot en met 20 april 2023 bij de Peter R. de Vries Foundation zijn binnengekomen heeft onderzocht. Wij verwachten dat we binnen enkele maanden bekend kunnen maken hoe dit onderzoek is afgerond.  Ondan

UPDATE: Hoge Raad doet uitspraak over onjuiste tekst bij beëdiging. Geen gevolgen zaak Nicky Verstappen.

Geen gevolgen voor opgeloste (lopende) cold casezaken. Het gebruik van een onjuiste tekst bij de beëdiging van een aantal raadsheren en raadsheren-plaatsvervanger in het gerechtshof ’s-Hertogenbosch leidt niet tot vernietiging van de uitspraken in de zaken die deze raadsheren (mee) hebben behandeld en beslist. Dat heeft de Hoge Raad vandaag geoordeeld n.a.v. twee vorderingen tot cassatie in het belang der wet; één in een strafzaak en één in een belastingzaak. Bekijk hier de uitspraak van de Hoge Raad ----------------------------------------- PG bij de Hoge Raad: het gebruik van een onjuiste tekst bij beëdigingen in het hof ‘s-Hertogenbosch hoeft niet te leiden tot vernietiging van uitspraken Conclusie PG Het gebruik van de onjuiste tekst bij de beëdigingen hoeft volgens de PG niet te leiden tot vernietiging van uitspraken in zaken die door deze raadsheren (mee) zijn behandeld en beslist. Dit legt hij in zijn vorderingen als volgt uit. Een beëdiging van een rechter of raadsheer heeft me