Doorgaan naar hoofdcontent

Ook Duitsland gaat voor centraal gecoördineerde aanpak cold cases en vermiste personen. Investeringen in mensen en middelen.

In de landen om Nederland heen wordt steeds meer een beleid gevoerd voor een centrale aanpak van cold cases en vermiste personen. Zo heeft het ministerie van Binnenlandse Zaken zich ingespannen om cold cases weer onder de aandacht te brengen. In Nederland is (nog steeds) geen zicht op een landelijk c.q. gecentraliseerde coördinatie van cold cases en vermiste personen. De Duitse media vraagt zich af waarom de politie na 40 jaar weer om aanwijzingen vraagt in een cold case. De foto van Sabine Rahn, waar veel inwoners van Heidenheim in het zuidwesten van Duitsland nog bekend mee zouden moeten zijn, prijkt op grote posters aan de kant van de weg: de toen 18-jarige is inmiddels 40 jaar geleden vermoord. De politie vraagt ​​nu om informatie over de moordenaar. Het is toch de vierde poging om een ​​moordenaar te vinden: 40 jaar geleden verkrachtte en vermoordde een onbekende man de toen 18-jarige Sabine Rahn. De politie vraagt ​​om aanwijzingen, onder meer met behulp van vijf grote borden die vrijdag aan de kant van de weg zijn opgehangen in Schnaitheim (waar het meisje verbleef) en Nattheim (waar ze dood werd aangetroffen). De grootformaat foto van de jonge vrouw is bedoeld om de aandacht te vestigen op wat er destijds gebeurde in en rond Heidenheim. 

De dossiers in de zaak Sabine Rahn liggen nu weer op tafel omdat het ministerie van Binnenlandse Zaken zich landelijk inspant om zogenaamde 'cold cases' weer onder de aandacht te brengen. Op alle hoofdbureaus van politie zijn geschikte werkruimten ingericht om de dossiers over onopgeloste moorden te bekijken – en in bepaalde gevallen om nieuwe onderzoeken te starten. "Tegenwoordig hebben we verschillende onderzoeksmethoden en benaderen we onderzoeken vanuit verschillende perspectieven", zegt hoofdinspecteur Manuel Köhler, die samen met zijn collega Jens Mayer verantwoordelijk is voor de zaak Sabine Rahn. De twee politieagenten van Ulm hopen dat de postercampagne hen nieuwe aanwijzingen zal geven. "Zelfs een gerucht uit die tijd kan de doorslaggevende aanwijzing zijn om de zaak op te helderen", aldus de politie. 

Op de avond van 11 maart 1983 verliet Sabine Rahn het huis van haar ouders in Schnaitheim om vrienden in de stad te ontmoeten, maar daar kwam ze nooit. Tot nu toe is het volgens de politie en het Openbaar Ministerie onduidelijk waar Sabine Rahn naartoe ging of reed en met wie ze op reis was. Het lijkt echter relatief zeker dat ze vanuit de wijk Schnaitheim wilde liften en dat haar moordenaar haar meenam. Daarnaast gaan de rechercheurs ervan uit dat ze niet bij een volslagen vreemde in de auto is gestapt, maar de man moet hebben gekend die toen de dader werd. Op maandag 14 maart 1983 vonden kinderen tijdens het spelen het lichaam van Sabine Rahn in een schuilplaats aan de oostelijke rand van Nattheim. Een 20-koppig sterk rechercheteam nam het onderzoek op zich. De politie kreeg honderden tips van de bevolking, maar blijkbaar leidden ze allemaal nergens toe. Een verdachte werd twee weken na het misdrijf aangehouden, maar werd later vrijgesproken en vrijgelaten. 

In 1995, twaalf jaar na het misdrijf, werden de onderzoeken hervat: het publiek werd opnieuw om informatie gevraagd. Het belangrijkste spoor in de zaak is nog steeds een DNA-spoor van de dader, dat in 1995 werd vergeleken met bijna 50 bloedmonsters van mannen die Sabine Rahn kenden met behulp van de forensische methoden die zijn verbeterd. Van een treffer was op dat moment geen sprake, alleen een vage verdenking kon worden weggenomen. In 2015 werd een nieuwe poging gedaan om de moordenaar van Sabine Rahn te vinden: eerst werden speekselmonsters genomen van een kleine groep mensen, gevolgd door een serieel onderzoek van bijna 200 mannen. Maar ook deze inspanningen van de politie waren tevergeefs: "Er was geen hit", zei de toenmalige verantwoordelijke officier van justitie tegen onze krant.

Het cold caseteam zet voortvarend het onderzoek voort. 

Bekijk mediabericht

Populaire posts van deze blog

Kindervermissingen. Doodverklaard. Michelle Willard en anderen. Na 40 jaar toch gevonden.

Om eerst maar een voorbeeld te pakken. In 1985 verdwijnt de dan bijna 3 jaar oude Haagse peuter Michelle Willard spoorloos. Ze zou verkocht zijn, door haar vader nog wel. Vader Dick Willard heeft tegen zijn broer gezegd dat ze in goede handen is en in Spanje zou verblijven. Michelle zelf zou haar nieuwe identiteit zelf niet weten, zo verklaarde Dick. Hij zou haar onder een andere identiteit hebben verkocht. Vader Dick had alles zelf geregeld en Michelle zelf ook weggebracht. De exacte omstandigheden hoe Michelle is verdwenen is nooit bekend geworden. Vader Dick Willard wordt in 1991 vermoord en neemt vele geheimen mee zijn graf in. Michelle heeft nog familie en dat biedt theoretische gezien nog kansen. Zelfs na bijna 40 jaar. In Houston Texas verdween in 1981 een baby onder de naam 'Holly' onder bizarre omstandigheden. Haar beide ouders werden vermoord en de moordzaak is tot op heden nog niet opgelost. Maar het bijzondere is dat hun baby Holly niet op de plaats delict werd aang

UPDATE Cold case Germa van den Boom uit 1984.

UPDATE 21-04-2023 Op 20 oktober 2022 bracht de Peter R. de Vries Foundation de vermissingszaak van Germa van den Boom opnieuw onder de aandacht. Een beloning van een kwart miljoen euro werd uitgeloofd voor de tip die leidt naar de vondst van Germa. De deadline van zes maanden is voorbij en vanaf vandaag kan er geen aanspraak meer gemaakt worden op de beloning bij het aanbrengen van een nieuwe tip.  Het afgelopen half jaar zijn er rond de 275 tips binnengekomen bij de Foundation. Deze zijn allemaal zorgvuldig bekeken en (anoniem) doorgestuurd aan het cold caseteam van politie Eenheid Zeeland-West-Brabant. Het team is momenteel nog steeds bezig met de laatste tips uit te rechercheren. Het kwart miljoen euro blijft dan ook beschikbaar voor de gouden tip tot dat het cold caseteam alle tips die tot en met 20 april 2023 bij de Peter R. de Vries Foundation zijn binnengekomen heeft onderzocht. Wij verwachten dat we binnen enkele maanden bekend kunnen maken hoe dit onderzoek is afgerond.  Ondan

UPDATE: Hoge Raad doet uitspraak over onjuiste tekst bij beëdiging. Geen gevolgen zaak Nicky Verstappen.

Geen gevolgen voor opgeloste (lopende) cold casezaken. Het gebruik van een onjuiste tekst bij de beëdiging van een aantal raadsheren en raadsheren-plaatsvervanger in het gerechtshof ’s-Hertogenbosch leidt niet tot vernietiging van de uitspraken in de zaken die deze raadsheren (mee) hebben behandeld en beslist. Dat heeft de Hoge Raad vandaag geoordeeld n.a.v. twee vorderingen tot cassatie in het belang der wet; één in een strafzaak en één in een belastingzaak. Bekijk hier de uitspraak van de Hoge Raad ----------------------------------------- PG bij de Hoge Raad: het gebruik van een onjuiste tekst bij beëdigingen in het hof ‘s-Hertogenbosch hoeft niet te leiden tot vernietiging van uitspraken Conclusie PG Het gebruik van de onjuiste tekst bij de beëdigingen hoeft volgens de PG niet te leiden tot vernietiging van uitspraken in zaken die door deze raadsheren (mee) zijn behandeld en beslist. Dit legt hij in zijn vorderingen als volgt uit. Een beëdiging van een rechter of raadsheer heeft me