Stichting NL-SAR houdt actief kaart bij vermiste personen Nederland en België. Genoeg motivatie voor meer mensen, geld, middelen.
De minister van Justitie en Veiligheid heeft een getal genoemd in het parlement, waarbij nu blijkt dat dit getal geen juiste weergave is van het werkelijke aantal cold cases. Het departement, justitie en politie blijken namelijk geen gevalideerd overzicht te hebben van onopgeloste zaken, dit terwijl nabestaanden al jaren vragen om alle cold cases en vermiste personen te publiceren. De websites van het departement, het Openbaar Ministerie en de Nationale Politie biedt geen uitkomst welke onopgeloste zaken en vermissingen er totaal en gevalideerd zijn. Het ontbreekt aan betrouwbare gegevens op dit gebied, waarbij ook de digitale mogelijkheden om dit verder in beeld te brengen achterwege blijft. Actualisatie ontbreekt menigmaal en oude digitale initiatieven als de website van de Cold Casekalender staan nog steeds online. Tot op heden ontbreekt het ook aan informatie vanuit het departement, justitie en politie wat nu precies de plannen zijn voor de toekomst van de aanpak van cold cases en vermiste personen. Het is ijzig stil. Non-overheidsinitiatieven blijken wel over aanvullende informatie van onopgeloste zaken en vermissingen te beschikken, die vaak genoeg niet (meer) terug te vinden zijn in publieke overheidswebsites- en databases. Zo houdt bijvoorbeeld het NL-SAR een overzicht bij van de vermissingen. Een indrukwekkend initiatief, wat een goed aanvullend inzicht geeft.
Jaarlijks wordt er grofweg 40.000 keer een vermissing bij de politie gemeld. Dat zijn ongeveer 110 meldingen per dag. Ongeveer 80% van de vermiste personen wordt binnen 48 uur teruggevonden of keert zelf terug. In de andere gevallen blijven de naasten helaas langere tijd in onzekerheid achter, aldus de website van de Nederlandse tak van Search and Rescue. De stichting houdt een overzicht bij van de de vermissingen in Nederland. Volgens NL-SAR is het kaartje nog meer dan genoeg reden om budget vrij te maken voor vermissingen en cold cases. Ook meer dan genoeg redenen om meer samen te werken met de omringende landen. Niet alleen in woord, maar ook in daad. En veel te veel redenen om ervoor te zorgen dat er eindelijk een publiek toegankelijk en correct centraal overzicht komt waarin alle vermissingen te vinden zijn.
De honden van NL-SAR zijn getraind in het vinden van levende en overleden personen. Op verzoek van politie en/of familie worden onze teams ingezet om vermiste personen op te sporen. Deze inzet geschiedt altijd op vrijwillige basis; er worden geen kosten in rekening gebracht. NL-SAR is permanent inzetbaar. Het team beschikt over de juiste uitrusting om 24 uur per dag een zoekactie uit te voeren. Inzet vindt altijd plaats in samenwerking met de politie.
In februari 2022 is er voor de activiteiten van NL-SAR een stichting opgericht (KvK-nr. 86069942). Alle beschikbare gelden komen volledig ten goede aan het aanschaffen en onderhouden van onze materialen en uitrusting. Het bestuur en haar vrijwilligers krijgen geen vergoedingen buiten compensatie van kosten die gemaakt zijn uit hoofde van de uitoefening van onze doelstellingen. Wilt u de stichting steunen? Maak dan uw donatie over naar rekeningnummer NL50INGB03980483 20.
Bekijk het kaartje van NL-SAR
Bekijk website NL-SAR
Bekijk Linkedin NL-SAR