Doorgaan naar hoofdcontent

Belgische wetenschapster inspireert publiek. Davidsfonds Maldegem overhandigt cheque. Toenemende cold casecultuur.

Vanuit de forensische tak bij de aanpak van cold cases en vermiste personen komen steeds meer de mogelijkheden in de media. Een absolute meerwaarde is dat de forensische specialisten zoals Lex Meulenbroek en de Belgische Sofie Claerhout het podium betreden en aandacht vragen voor de aanpak van cold cases en vermiste personen en hun werkgebied. Hun bijdrage zorgt voor een toenemende cold casecultuur, iets wat nodig is gezien de gigantische aantallen aan onopgeloste zaken. Op initiatief van de Belgisch Maldegemnaar Robin Van Kerschaver ging op 18 maart onder grote belangstelling een lezing door, in aanwezigheid van de bekende Belgische tv-verslaggever Faroek Özgünes en onderzoekster Sofie Claerhout, over “Het Y Chromosoom als sleutel tot onopgeloste moorden?”. 

Robin is de vertrouwenspersoon van familie Georges en Marie-Josèphe Caeckaert-Vereecke, ouders van Ingrid Caeckaert. Al 31 jaar geraakt de moord in Knokke-Heist op hun dochter Ingrid niet opgelost. Burgemeester Koenraad De Ceuninck stelde onderzoekster en auteur Sofie Claerhout voor en haar studies Forensische Techniek aan de KU Leuven. Sofie was al langer zeer onder de indruk van het Cold Case Ingrid Caeckaert. Het was haar drive om met een nieuwe techniek via het Y chromoom daders van misdrijven te kunnen opsporen. Toen ze in 2019, op het wereldcongres van Forensische technieken in Praag, haar werk kon presenteren aan meer dan 1.000 forensische wetenschappers en ze daarmee de hoofdprijs won, hoopte ze op een snel wettelijk kader in België om haar techniek te mogen toepassen. 

Walter Caeckaert was toen bezig met een stamboomboek van de familie Caeckaert. Robin Van Kerschaver werkte toen mee aan zijn lijvig boek. Hij kwam uit op het artikel in de krant over Sofie en legde dit voor aan de familie Caeckaert. Dit was voor hen totaal onbekend. De contacten werden gelegd met Sofie, Jef Vermassen en Faroek Özgünes om samen druk te zetten op justitie in het kader van de Y chromosoom-techniek. De burgemeester was dan ook zeer verheugd dat ondertussen de wet door de regering is goedgekeurd en hopelijk tegen eind dit jaar kan worden toegepast. 

Faroek refereerde naar de mogelijkheden van de techniek van Sofie Claerthout die via het Y  chromosoom, enkel te vinden bij mannen, kan terug gaan tot de  40e graad. In Belgie zijn 3 databanken met het X chromosoom, waar vanuit men ook het Y chromosoom kan afzonderen. Zo zouden er in die databanken een goede 100.000 personen zitten. Materiaal genoeg dus om een aantal cold cases via verwantschapsonderzoek van Sofie Claerthout op te lossen. Na publicatie in het Staatsblad kan Sofie Claerhout starten met het zoeken naar de dader van de moord op Ingrid Caeckaert. Faroek beloofde via de Belgische TV-zender VTM de nodige aandacht en ondersteuning hiervoor te verlenen.

Daarna was het de beurt aan Sofie Claerhout zelf. Op een vlotte en aangename manier bracht zij het publiek op de hoogte van deze toch wel heel ingewikkelde materie. Eerst maakte ze de structuur van het X en Y chromosoom duidelijk op een verstaanbare manier voor dit brede publiek. En hoe ze te werk ging via haar eigen familie en verder ging spitten in haar stamboom, om terug te gaan tot 1520. Ze somde een aantal voorbeelden uit Nederland op, waar haar techniek werd toegepast en waar de daders konden worden ontmaskerd. 

De vraag was onder meer hoe het kan dat een Belgische wetenschapster zo lang moet wachten op erkenning in haar eigen land. Ze bleek Minister Van Quickenborne te kunnen overtuigen om een reactie te schrijven in haar boek «Dader onbekend». Het publiek bleef gedurende de ganse lezing geboeid luisteren. De voorzitter van het Davidsfonds Maldegem, Etienne Dhont, dankte Sofie en kon haar verrassen met een cheque van 1000 € voor het laboratorium van de universiteit waar ze aan verbonden is. 

Bekijk mediabericht


Populaire posts van deze blog

Kindervermissingen. Doodverklaard. Michelle Willard en anderen. Na 40 jaar toch gevonden.

Om eerst maar een voorbeeld te pakken. In 1985 verdwijnt de dan bijna 3 jaar oude Haagse peuter Michelle Willard spoorloos. Ze zou verkocht zijn, door haar vader nog wel. Vader Dick Willard heeft tegen zijn broer gezegd dat ze in goede handen is en in Spanje zou verblijven. Michelle zelf zou haar nieuwe identiteit zelf niet weten, zo verklaarde Dick. Hij zou haar onder een andere identiteit hebben verkocht. Vader Dick had alles zelf geregeld en Michelle zelf ook weggebracht. De exacte omstandigheden hoe Michelle is verdwenen is nooit bekend geworden. Vader Dick Willard wordt in 1991 vermoord en neemt vele geheimen mee zijn graf in. Michelle heeft nog familie en dat biedt theoretische gezien nog kansen. Zelfs na bijna 40 jaar. In Houston Texas verdween in 1981 een baby onder de naam 'Holly' onder bizarre omstandigheden. Haar beide ouders werden vermoord en de moordzaak is tot op heden nog niet opgelost. Maar het bijzondere is dat hun baby Holly niet op de plaats delict werd aang

UPDATE Cold case Germa van den Boom uit 1984.

UPDATE 21-04-2023 Op 20 oktober 2022 bracht de Peter R. de Vries Foundation de vermissingszaak van Germa van den Boom opnieuw onder de aandacht. Een beloning van een kwart miljoen euro werd uitgeloofd voor de tip die leidt naar de vondst van Germa. De deadline van zes maanden is voorbij en vanaf vandaag kan er geen aanspraak meer gemaakt worden op de beloning bij het aanbrengen van een nieuwe tip.  Het afgelopen half jaar zijn er rond de 275 tips binnengekomen bij de Foundation. Deze zijn allemaal zorgvuldig bekeken en (anoniem) doorgestuurd aan het cold caseteam van politie Eenheid Zeeland-West-Brabant. Het team is momenteel nog steeds bezig met de laatste tips uit te rechercheren. Het kwart miljoen euro blijft dan ook beschikbaar voor de gouden tip tot dat het cold caseteam alle tips die tot en met 20 april 2023 bij de Peter R. de Vries Foundation zijn binnengekomen heeft onderzocht. Wij verwachten dat we binnen enkele maanden bekend kunnen maken hoe dit onderzoek is afgerond.  Ondan

UPDATE: Hoge Raad doet uitspraak over onjuiste tekst bij beëdiging. Geen gevolgen zaak Nicky Verstappen.

Geen gevolgen voor opgeloste (lopende) cold casezaken. Het gebruik van een onjuiste tekst bij de beëdiging van een aantal raadsheren en raadsheren-plaatsvervanger in het gerechtshof ’s-Hertogenbosch leidt niet tot vernietiging van de uitspraken in de zaken die deze raadsheren (mee) hebben behandeld en beslist. Dat heeft de Hoge Raad vandaag geoordeeld n.a.v. twee vorderingen tot cassatie in het belang der wet; één in een strafzaak en één in een belastingzaak. Bekijk hier de uitspraak van de Hoge Raad ----------------------------------------- PG bij de Hoge Raad: het gebruik van een onjuiste tekst bij beëdigingen in het hof ‘s-Hertogenbosch hoeft niet te leiden tot vernietiging van uitspraken Conclusie PG Het gebruik van de onjuiste tekst bij de beëdigingen hoeft volgens de PG niet te leiden tot vernietiging van uitspraken in zaken die door deze raadsheren (mee) zijn behandeld en beslist. Dit legt hij in zijn vorderingen als volgt uit. Een beëdiging van een rechter of raadsheer heeft me